Ana SayfaGüncelÇavuşoğlu: Kimse engel olamaz, ben bugün Hamburg’a gidiyorum

Çavuşoğlu: Kimse engel olamaz, ben bugün Hamburg’a gidiyorum

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile birlikte Almanya’daki ‘referandum’ mitingi iptal edilen isimlerden olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu “Ben bugün Hamburg’a gidiyorum. Vatandaşlarımızla buluşmamıza kimse engel olamaz” diyerek Almanya’ya gideceğini açıkladı.

Almanya’daki referandum toplantısı iptal edilen isimlerden olan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Vatandaşlarımızla buluşmamıza kimse engel olamaz” dedi ve bugün Hamburg’a gideceğini söyledi.

Yabancı ülkelerin temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda konuşan Çevuşoğlu, Almanya’yı ‘ırkçılık’ ile suçlarken, toplantısının yapılmaması için toplantı yapmayı planladığı yerin sahibine önce polisin sonra istihbaratın ‘iptal et’ baskı yaptığını ifade etti ve bunun iş yerinin ruhsatının iptal edilmesine kadar gittiğini söyledi.

“Sistematik bir çalışma var” diyen Çavuşoğlu’nun açıklaması şu şekilde:

Dost bildiğimiz ülkelerin bu kadar açık taraf tutması, kabul edilmez uygulamaları yapması utanılacak bir şey. Vatandaşlarımızla buluşmamıza kimse engel olamaz. Bu ırkçılığı durduramazsak, Avrupa ve dünya 2’nci Dünya Savaşı öncesine gidiyor.

Ben bugün Hamburg’a gidiyorum. Vatandaşlarımızla buluşmamıza kimse engel olamaz. Hiçbir ülke ile ilişkilerimizin kötü olmasını istemeyiz. Bize karşı düşmanca tavırlar olduğu zaman gerekli karşılığı veririz altında kalmayız.

Çavuşoğlu nerede konuşacak?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun bugün Hamburg’ta referandum etkinliğinde konuşma yapması planlanan salon kapatılmıştı.

Salonun kapatılmasının ardından ise organizatörlerin etkinliği kentteki Türk Başkansolosluğu’nun Uhlenhorst’ta bulunan rezidansına taşıdıkları açıklandı.

Etkinliği organize eden AKP Yurtdışı Seçim Koordinasyon Merkezi, Alman haber ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada etkinliğin Almanya saati ile 18.00’de başlayacağını duyurdu.

Ne olmuştu?

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanmasıyla başlayan gerginlik, Türkiyeli bakanların ülkedeki ‘referandum’ toplantılarının iptal edilmesiyle krize dönüşmüştü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’nin yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da Almanya’daki Türklere yönelik düzenleyeceği referandum mitingleri art arda iptal edilmişti.

Ancak Alman hükümeti, Bakan Bozdağ’ın toplantısının iptal edilmesinde bir payının bulunmadığını, kararın yerel yönetim tarafından alındığını duyurmuştu. Hatta Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, mevkidaşı Bekir Bozdağ’a hitaben Almanya’daki Türklerle toplantısının iptal edilmesinin ardından bir mektup yazmıştı.

Köln’de katılması planlanan referandum etkinliği iki kez iptal edilen Bakan Zeybekçi de daha sonra özel bir mülkiyet olan Köln kent merkezinde bir otelin toplantı salonunda referandum etkinliğini yapabilmişti.

Karşılıklı ithamlarla büyüyen kriz ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’yı ‘Nazi’ uygulamaları ile suçlaması ve Almanya’nın bu suçlamalara “Bu tür benzetmeler sadece Nazilerin insanlığa karşı işlediği suçları önemsizleştirmeye yarar” yanıtı vermesiyle derinleşmiş durumda.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
ABD konsolosluğu çalışanı ‘örgüt üyesi’ olduğu iddiasıyla tutuklandı
Sonraki Haber
Çalıkuşu'nun Z Raporu'nun bu akşamki konusu: 8 Mart Uluslararası Kadın Grevi