Ana SayfaGüncelCezaevi müdürünün ‘Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım’ tehdidi Meclis’e taşındı

Cezaevi müdürünün ‘Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım’ tehdidi Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – Açlık grevi eyleminin sürdüğü Şakran Cezaevi’nde cezaevi müdürü Mustafa Sönmez’in tutuklulara yönelik kullandığı belirtilen, “Aileleriniz gelsin artık sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım size” ifadeleri Meclis gündemine taşındı. HDP’li Uca, Adalet Bakanı Bozdağ’a cezaevi müdürü hakkında işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

“Süresiz dönüşümsüz” açlık grevi eyleminin sürdüğü Şakran 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nde, tutukluların anlatımlarına göre cezaevi müdürü Mustafa Sönmez, çok sayıda gardiyanla tutukluların odalarına girerek 12 Eylül askeri darbesinden sonra yaşanan işkencelerin yaşandığı Diyarbakır Cezaevi müdürü Esat Oktay Yıldıran’ın işkencelerini hatırlatarak tutukluları “Aileleriniz gelsin artık sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım size” diye tehdit etmişti.

Cezaevi müdürü Sönmez’in kullandığı belirtilen bu ifadeler Meclis gündemine taşındı.

‘Cezaevi müdürü hakkında işlem başlatıldı mı?’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Adalet Bakanı’nın yanıtlaması talebiyle verdiği önergede cezaevi müdürü hakkında işlem başlatılıp başlatılmadığını sordu.

‘İfadeler kamuoyunu dehşete düşürmüştür’

Cezaevi müdürü Mustafa Sönmez’in, Esat Oktay Yıldıran’ın işkence uygulamalarını hatırlatarak tutuklulara tehdit olarak kullandığı bu ifadelerin kamuoyunu dehşete düşürdüğünü belirten Uca, “Her fırsatta ‘bizde işkenceye sıfır tolerans var’ dediğiniz halde Şakran Cezaevinde yaşanan bu işkenceler ülkemizde yurttaşların adalete olan güvenini tamamıyla sarsmaktadır” dedi.

Uca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

İzmir Şakran Cezaevinde kalan siyasi mahpuslar artan hak ihlalleri ve keyfi uygulamalara karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi başlattığı bilginiz dahilinde midir? Açlık grevinin 41. Gününde olduğundan haberdar mısınız?

41 gündür açlık grevinde olan mahpusların 15-16 kilo kaybı yaşadıkları iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise Şakran cezaevinde süren açlık grevini durdurmak için herhangi bir faaliyette bulundunuz mu?

41 gündür açlık grevini sürdüren ve 15-16 kilo kaybı yaşadıkları iddia edilen mahpusların gardiyanlar tarafından darp edildikleri iddiaları doğru mudur?

Şakran Cezaevi müdürü Mustafa Sönmez’in 50 Jandarma ile beraber mahpusların kaldığı odaları bastığı, tutukluların üstlerinin jandarmalar tarafından yırtıldığı ve bir mahpuslara fiziksel şiddet uygulandığı iddiaları doğru mudur?

Şakran Cezaevi müdürü Mustafa Sönmez’in tutuklulara “Aileleriniz gelsin artık sizi kurtarsın. Esat Oktay’ın yapmadığını yapacağım size” şeklinde tehdit ettiği iddiaları doğru mudur?

Bu iddialar doğru ise Şakran Cezaevi Müdürü Mustafa Sönmez, korkunç işkenceler yaparak Türkiye cezaevleri tarihinin en karanlık ismi olan Esat Oktay Yıldırım’ın ismini kullanarak mahpusları tehdit etme cesaretini hangi kurum ya da kişiden almaktadır?

Esat Oktay Yıldırım ismini kullanarak mahpusları tehdit eden ve kamuoyunun vicdanını yaralayan Şakran Cezaevi Müdürü Mustafa Sönmez hakkında, ülkemizde adaleti tesis etmekle mükellef olan kişi olarak, herhangi bir soruşturma başlatmayı planlıyor musunuz?

  İHD'den Şakran Cezaevi’nde yaşanan hak ihlalleri raporu
Previous post
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakanlar Kurulu kararını canlı yayında imzaladı
Next post
İsrail'den Şirine'ye, 'yerel hassasiyet' sansürü