Ana SayfaGüncelCHP’li Sarıhan: Açlık grevlerini önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı adım atacak mı?

CHP’li Sarıhan: Açlık grevlerini önlemek amacıyla Adalet Bakanlığı adım atacak mı?

ANKARA – Cezaevlerinde başlayan açlık grevi eylemleri ile hasta tutuklu ve hükümlerinin durumunu Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Sarıhan, Adalet Bakanı Bozdağ’a açlık grevlerini önlemek amacıyla nasıl bir yol haritası izleneceğini ve hangi adımların atılacağını sordu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Şenal Sarıhan, cezaevlerindeki açlık grevi eylemleri ile hasta tutuklu ve hükümlerinin durumunu Meclis gündemine taşıdı.

Sarıhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde basında yer alan haberlere ve insan hakları derneklerinin raporlarına  göre; başta İzmir Aliağa Şakran Cezaevi olmak üzere Sincan Kadın Kapalı Cezaevi, Edirne F Tipi Cezaevi, Tekirdağ T1 Cezaevi ve Van T Tipi Cezaevindeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin yaklaşık 45 gündür devam ettiğini ve endişe verici bir boyuta ulaştığını belirtti.

Söz konusu cezevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin bir soruşturma başlatılıp başlatılmadığını soran Sarıhan, mahkumların yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ilgili ne tür önlemler alındığını ve açlık grevlerini önlemek için hangi adımların atılacağını sordu.

CHP’li Sarıhan, ayrıca İskenderun M Tipi Kapalı Cezaevi’nde hasta tutuklu 65 yaşındaki Mehmet Yıldızbakan’ın tahliye beklerken hayatını kaybetmesinin sorumlularını sorduğu önergede, AKP’nin 15 yıllık iktidarı sürecinde kaç hasta tutuklu ve hükümlünün hayatını kaybettiğinin açıklanmasını istedi.

‘Açlık grevleri için ne tür adımlar atılacak?’

Sarıhan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

1- Basına yansıyan bilgilere göre, kronik kalp ve şeker hastası Mehmet Yıldızbakan,  cezasını tamamlamış olmasına karşın tahliye edilmemiştir. Yıldızbakan, hangi gerekçe ile tahliye edilmemiştir? Yıldızbakan’ın tahliyesinde yetkililerin bir kusuru, ihmali veya keyfi bir uygulaması söz konusu mudur? Bu konuda herhangi bir soruşturma yapılmış mıdır?

2- Cezaevlerinde sağlık sorunları yaşayan ve tahliye edilmeyi bekleyen kaç hasta tutuklu ve hükümlü vardır? Bu mahkumların sağlık sorunlarının ciddiyeti nedir?

3- 2002’den bugüne dek kaç hasta tutuklu ve hükümlü tahliye edilmeden yaşamını yitirmiştir?

4- Bugüne dek ceza ertelemesi isteyen hasta ve sakat mahkumlara ilişkin kaç başvuru olmuştur? Bu başvuruların kaçı ne şekilde sonuçlanmıştır?

5- Son dönemde insan hakları örgütlerinin yayımladıkları raporlarda hasta mahkumların yeterince sağlık hizmetinden faydalanamadığı ve muayenelerinin kelepçeli yapıldığı  ifade edilmektedir? Bu konuda kamuoyuna yansıyan bilgilere ilişkin herhangi bir inceleme ve soruşturma yapılmakta mıdır?

6- Bakanlığınızın cezaevlerinde bulunan ve tedavisinin cezaevi dışında yapılması gereken hasta tutuklu ve hükümlülerin önlerindeki bürokratik işlemleri kolaylaştırmaya dönük bir çalışması var mıdır?

7- İnsan Hakları örgütlerinin raporlarına yansıyan söz konusu açlık grevlerine yol açan “tecrit, doktor muayenesinin engellenmesi ve kelepçeli bir şekilde yapılması, sosyal alanların ve haberleşme hakkının yasaklanması, darp, kötü muamele ve işkence” iddialarının araştırılması yönünde bir çalışma var mıdır?

8- Özellikle Şakran Cezaevi’nde ihlal edilen hakları için tutuklular her gün bazen 70’e varan dilekçelerle idareye seslerini duyurmaya çalıştıkları fakat idareyle diyalog kuramadıkları iddia edilmektedir. Bu bağlamda açlık grevleri sürecinde ihmali olan yetkililere dair bir soruşturma başlatılmış mıdır?

9- Mahkumların yaşayabilecekleri sağlık sorunlarıyla ilgili ne tür önlemler alınmıştır?

10- Her geçen gün genişleyen açlık grevlerini önlemek amacıyla Bakanlık nasıl bir yol haritası izleyecektir? Ne tür adımlar atacaktır?

Açlık grevindekilerin talepleri

PKK Lideri Abdullah Öcalan ve yanındaki tutuklular üzerindeki tecridin kaldırılması, müzakere koşullarının sağlanması.

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri uygulamalarından vazgeçilmesi.

Köylere yönelik yıkım uygulamasına son verilmesi.

  Tutuklu HDP'li vekiller açlık grevine başlıyor: Demirtaş ve Zeydan'dan çağrı