Ana SayfaGüncelCHP’li vekilden rapor: ‘Hayır’a 143 baskı, tehdit ve yasak tespit edildi

CHP’li vekilden rapor: ‘Hayır’a 143 baskı, tehdit ve yasak tespit edildi

HABER MERKEZİ – CHP Milletvekili Necati Yılmaz’ın hazırladığı ‘Eşitiz ve Adaletsiz Propaganda Sürecinde Referandum’ raporuna göre  ‘Hayır’ kampanyasına yönelik 143 baskı, tehdit ve yasak yaşandı. Raporda AKP’li belediyelerin bazılarının ‘Evet’ kampanyasına destek verdiği kaydedildi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 1961’den 2017’ye Türkiye’nin referandum tecrübelerinin ve propaganda süreçlerinin anlatıldığı ve ‘Hayır’a yönelik baskılar, tehditler ve yasakların derlendiği  ‘Eşitiz ve Adaletsiz Propaganda Sürecinde Referandum’ başlıklı rapor hazırladı.

T24’de yer alan raporda ‘Hayır’ kampanyasına yönelik 143 baskı, tehdit ve yasak olduğu belirtilirken, “‘Hayır’cıların  terörist olmakla yaftalanması, 12 Eylül günlerini ve onun cunta liderini hafızalarda canlandırmaktadır. Kenan Evren’le benzerlik gösteren söylemler tesadüf değildir” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre devletin mali gücü “Evet”i çoğaltmak, asli, idari ve güvenlik gücü ise “Hayır”ı bastırmak için kullanılıyor.

“Hayır”cılara yönelik 143 baskı, tehdit ve yasak

Rapora göre iktidar, propaganda gücündeki orantısız duruma rağmen, 2007 ya da 2010 referandumundaki kadar “rahat” değil. Raporda “Hayır” cephesine yönelik uygulanan baskıların “iktidarın tedirginliğini” ortaya koyduğu belirtiliyor.

Raporda bazı AKP’li belediyelerin de “Evet” kampanyasına hizmet ettiğinin altı çizildi.

Raporda belediyelerin “Evet”e yönelik yaptığı desteklerden bazıları şöyle sıralandı:

Ankara’da Büyükşehir Belediyesi ekipleri ve polis, sokaklardaki “hayır” afişlerini sökme çalışmalarına başladı. Sakarya Caddesi’nde sivil polisler “hayır” afişlerine müdahale ederken görüldü. Yoldan geçenler “hayır” demenin ve “hayır” çağrısı yapmanın demokratik bir hak olduğunu söyleyerek polise tepki gösterirken, polis ek polis kuvveti ve belediye ekiplerini çağırdı.

Esenler Belediyesi, CHP’nin referandum için hazırladığı araçları engelledi.

AKP’li İstanbul Büyükşehir Belediyesi, YSK’nın yasağını dinlemedi. Kamu araçlarıyla kenti ‘Evet’ afişleriyle donattı.

Üsküdar Belediyesi, Türkiye Gençlik Vakfı’na (TÜGVA) “evet propagandası” için billboardlarda yer açıp, sponsor oldu.