Ana SayfaGüncelCHP’li Yarkadaş: Diyarbakır’daki ‘Hayır’ İzmir’den daha yüksek çıkacak

CHP’li Yarkadaş: Diyarbakır’daki ‘Hayır’ İzmir’den daha yüksek çıkacak

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da referandum kampanyası çalışmaları için bulunan CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, kentte yüzde 84 oranında ‘Hayır’ oyu çıkacağı tahmininde bulundu ve “Diyarbakır’daki ‘Hayır’ oyları İzmir’den daha yüksek çıkacak” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) heyeti 16 Nisan’da yapılacak olan anayasa değişikliği referandumu kampanyası çalışmaları için Diyarbakır’da bulunuyor.

Aralarında İstanbul milletvekilleri Gürsel Tekin, Sezgin Tanrıkulu, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Enis Berberoğlu’nun da bulunduğu CHP heyeti, Diyarbakır’da başlayan referandum kampanyası kapsamında Batman ve Urfa’da da halkla bir araya gelecek ve “Hayır” için nedenlerini anlatacaklar.

‘Diyarbakır’daki ‘Hayır’ İzmir’den daha yüksek çıkacak’

Diyarbakır’a milletvekili olarak ilk kez gelen Barış Yarkardaş ise BBC Türkçe’den Hatice Kamer’e izlenimlerini aktardı.

CHP’li Yarkardaş, referandumun nabzıyla ilgili Diyarbakır’ı İzmir’e benzetti ve Diyarbakır’ın yüzde 84 oranında ‘Hayır’ oyu kullanacağını söyledi:

Kendimi İzmir’deki esnafı ziyaret ediyormuş gibi hissettim. Ki Diyarbakır’daki ‘Hayır’ oyları İzmir’den daha yüksek çıkacak. Dokunulmazlıklardan sonra artan baskıdan dolayı halk belli bir süre sesini çıkaramamış ama bu sessizlik sandıkta hayır yönünde bir öfkeye dönüşecek.

Yarkadaş, “Diyarbakır’da insanlar AKP’nin MHP’lileştiğini ve Kürt sorununu hiçbir şekilde artık çözemeyeceğini düşünüyor. İnsanlar referandumu AKP’ye yönelik bir uyarı fişeği olarak görüyor” dedi ve ekledi:

Başkanlık sisteminin bu ülkenin bölünmesine yol açacağını söylüyorlar, bölünmek değil, birlikte yaşamak istediklerini ifade ediyorlar. Ama AKP’nin getirmek istediği bu sistemin birlikte yaşamın önündeki en büyük engel olduğunu söylüyorlar.

‘Duygusal kırılma ve kopuş daha da derinleşti’

Yarkardaş, halktan bir ilgi olduğunu ama kırgınlığın saklanmadığını da ifade etti:

CHP’nin Kürt sorununun çözümüne daha radikal yaklaşmasını bekliyorlar. Dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra bölge halkındaki duygusal kırılma ve kopuş daha da derinleşti. Birebir sohbetlerde sitemlerini dile getiriyorlar. ‘Biz bu ülkenin yurttaşıyız, topraklarında yaşıyoruz ve sınırlarında yaşamak istiyoruz’ diyorlar, ‘ama kültürel haklarımız verilsin, oy verdiğimiz partinin belediye başkanları haksız yere görevden alınmasın, partimizin eş başkanları, milletvekilleri haksız yere tutuklanmasın’ diyorlar.