Ana SayfaGüncel‘Daha güvenli’ Bilgi: Öğrenciler yeni ‘güvenlik’ uygulamalarını protesto etti

‘Daha güvenli’ Bilgi: Öğrenciler yeni ‘güvenlik’ uygulamalarını protesto etti

HABER MERKEZİ – Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’ne bugün itibariyle yeni güvenlik uygulamaları getirildi. Bundan sonra kampüse giriş ve hatta çıkışlar turnikeler yoluyla kontrol edilecek.


Haber: EZGİ GÜL


2007’den bu yana hizmet veren Bilgi Üniversitesi’nin Santralistanbul Kampüsü’nde ilk defa bugün ‘kontrollü geçiş’ uygulaması başlatıldı.

Akademisyen ve öğrenciler turnikelerden kartlarını okutarak geçerken ziyaretçilerin ise farklı bir kapıdan kimliklerini bırakmak ve x-rayden geçmek yoluyla geçmeleri isteniyor.

Servislere sınırlama

Üniversitenin diğer kampüsleri ve bazı toplu taşıma merkezleri arasında ulaşım sağlayan servislerde (shuttle) de kimlik kontrolü yapılacak; öğrenci, akademisyen veya personel olmayanlar shuttleları kullanamayacak.

Rektör Prof. Dr. Ege Yazgan, akademi üyelerine gönderdiği mailde kontrolün “Son dönemde yaşanan üzücü terör olayları nedeniyle, İçişleri Bakanlığı’nın uyarısıyla İstanbul Valiliği ve Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘dikkat çekmesiyle’ uygulamaya geçirildiğini” belirtmişti.

Öğrenciler ‘kaygılı’

Bilgi Üniversitesinden bazı öğrenciler ise bu konuda kaygılı.

Bilgikoordinasyon üyesi öğrenciler, uygulamanın akademik özgürlüğe; özgürce öğretme, öğrenme, bilgi üretme, bilgi edinme ve bu edinmiş oldukları bilgiyi özgürce paylaşma, yayma haklarına engel olacağını ifade ediyor.

Protesto edildi

Turnikenin insanlara var olmayan bir güvenlik sorununun çözüldüğü hissini vereceğini ve akademinin dışarısı ile olan bağını azaltarak akademinin ürettiği bilgiyi özgürce paylaşmasına engel olacağını söyleyen öğrenciler bugün turnikeleri protesto ederek üzerlerinden atladı.

Bilgikoordinasyon öncülüğünde başlatılan protesto, başka Bilgi Üniversitesi öğrencilerinin de katılımıyla saat 12.00’den 13.30’a kadar sürdürüldü.

Eylemde kartondan yapılmış bir “sözde” turnike taşıyan öğrenciler, daha sonra bu turnikeyi rektöre vermek üzere Rektörlük’e yürüdü.

Giriş çıkışları kontrol etmenin öğrencileri ve akademisyenleri hatta üniversite çalışanlarını baskı altına alacağından endişeli olan öğrencilerden bir temsilci grubu rektör ile turnikelerin kaldırılması talebi ile görüşmek istedi.

Rektörle mütabakata varamayan öğrenciler, önümüzdeki hafta tekrar rektörle bir görüşme gerçekleştirecek.

Bilgikoordinasyon üyesi öğrenciler, tarihi kapının önündeki protestolara Salı günü ve Çarşamba günü de 12.00’de toplanıp devam edecek.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nikaragua'da bir kadın 'şeytan çıkarma ayini' adı altında yakılarak katledildi
Sonraki Haber
Yıldırım'dan referandum 'espirisi': Anayasa değişikliği Erdoğan için değil, her doğan için