Ana SayfaGüncelDemirtaş: İktidar ortalığa korku yaydı diye korkacak değiliz

Demirtaş: İktidar ortalığa korku yaydı diye korkacak değiliz

HABER MERKEZİ – Hakkında 4 yıl 8 ay hapis cezası istenen davanın duruşmasında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ’ın yargı operasyonuyla tasfiye edildiğini söyledi ve “Herkes bilsin ki bugün iktidarı elinde tutanlar, ortalığa korku yaydılar diye biz de korkacak değiliz” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 2016 yılında Mersin’de yapmış olduğu bir konuşma nedeniyle hakkında dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun şikayetiyle açılan davanın ikinci duruşmasında ifade verdi.

Demirtaş, Mersin 14. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya, tutulduğu Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Davutoğlu’nun avukatı ise duruşmaya mazeret bildirerek katılmadı.

Demirtaş buradaki savunmasında . SEGBİS üzerinden savunma yapmak zorunda bırakılmasına tepki gösterdi.

HDP Eş Genel Başkanı “SEGBİS ile yapılan yargılama fiili bir işkence ve hukuksuz bir uygulamadır. Kabul edilecek bir yanı yoktur” dedi.

Dokunulmazlıkların kaldırılmasının başlı başına bir Anayasa ihlali olduğunu vurgulayan Demirtaş, bunun yapılmasının amaçlarını sıraladı ve “Bu değişiklik ile milletvekili dokunulmazlıklarının sorgusuz sualsiz kaldırıldığını görüyoruz” dedi.

Değişikliğin ‘ucube bir değişiklik’ olduğunu kaydeden Demirtaş, şunları ifade etti:

Siz şimdi Türkiye’nin en büyük üçüncü partisi olan bir partinin eş genel başkanını hiçbir mekanizmayı kullanmadan sanık olarak yargıladığınız için bu yargılama ihlal ile başlamıştır. Mahkemenin şu an yapması gereken şey yargılamayı durdurarak dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğunu durumun ciddiyetine dikkat çekerek Anayasa Mahkemesi’ne başvurmaktadır.

“Yargının görevi iktidarın kamuoyu önünde verdiği talimatlara uymak değildir. Yargının bir tek görevi vardır, adaleti sağlamak” diye konuşan Demirtaş, “Ben Türkiye’nin en büyük üçüncü partisinin eş genel başkanıyım. Diğer eş genel başkanımız yargı operasyonuyla tasfiye edildi. Bu bir suçtur” dedi.

Yargının bu suça ortak olmaması gerektiğinin de altını çizen Demirtaş, şöyle devam etti:

Herkes bilsin ki biz adil bir yargıya saygılı olacağız. Ama herkes bilsin ki bugün iktidarı elinde tutanlar, ortalığa korku yaydılar diye biz de korkacak değiliz. Mahkemenizin de adalet ve Allah korkusu dışında bir şey taşımadığını umut ediyorum. Mahkemenizden talebim somut norm denetimi yapılması açısından dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin değişikliğin Anayasa mahkemesine götürülmesini ve yargılamanın durdurulmasıdır.

1 Haziran’a ertelendi

Demirtaş’ın avukatları da ayrı ayrı söz alarak, Demirtaş’ın talebinin kabul edilmesini istedi.

Mahkeme ise, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı 1 Haziran’a erteledi.