Ana SayfaÇalışma YaşamıDünyada ilk ülke: İzlanda’da eşit işe eşit ücret zorunluluğu

Dünyada ilk ülke: İzlanda’da eşit işe eşit ücret zorunluluğu

HABER MERKEZİ – İzlanda’da bütün işverenler cinsiyet, etnik köken, cinsel eğilim ya da milliyet ayırmaksızın eşit işe eşit ücret ödemesi ve bunu bir sertifika ile kanıtlaması gerektiği zorunlu kılındı. Ülkede cinsiyete göre ücret farkını 2022 yılına kadar ortadan kaldırma taahhüdünde de bulunuldu.

İzlanda hükümeti, hem kamu hem de özel sektördeki işverenlerden cinsiyet, etnik köken, cinsel eğilim ya da milliyete bakılmaksızın eşit işe eşit ücret ödemelerini bir sertifikayla kanıtlamalarını zorunlu kıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre bu ay parlamentoya getirilecek olan yasa tasarısı kapsamında 25’ten fazla personel çalıştıran bütün işverenlerin bu sertifikayı alması gerekecek.

Radikal bir adım atmanın gerektiğini belirten Sosyal İşler ve Eşitlik Bakanı Thorsteinn Viglundsson, konuya ilişkin şöyle konuşuyor:

Eşit haklar insan hakkıdır. Erkeklerin ve kadınların iş yerlerinde eşit haklardan yararlandığından emin olmalıyız. Bunu gerçekleştirmek için her türlü önlemi almak görevimiz.

330 bin nüfusa sahip olan ülkenin amacı; cinsiyetler arasındaki gelir eşitsizliğini 2022 itibariyle gidermek.

Eşit ücret sertifikası gerekliliği başka ülkelerde de mevcut. Ancak İzlanda hem kamu hem de özel sektöre zorunlu kılan ilk ülke olduğu tahmin ediliyor.

Hem merkez sağ hükümet hem de muhalefetin desteklediği tasarının İzlanda Parlamentosu’ndan geçmesi bekleniyor.

İzlanda cinsiyet eşitliğinde birinci

İzlanda Dünya Ekonomik Forumu’nun hazırladığı cinsiyet eşitliği listesinde ilk sırada ancak İzlandalı kadınlar hala erkeklerden ortalama yüzde 14 ila 18 daha az kazanıyor.

Ülkede geçen yıl Ekim ayında binlerce kadın çalışan saat 14:38’de iş bırakmış ve cinsiyetler arası ücret eşitsizliğini protesto etmişti. Kadın hakları grubu, kadınların erkeklerle karşılaştırıldığında 14:38’den sonraki mesai saatlerini bedavaya çalıştığını hesaplamıştı.

  İzlandalı kadınlar ücretteki cinsiyet ayrımına karşı iş bıraktı
Previous post
'Nazi' tartışması sürerken Alman firmayla 'tank ortaklığı' hazırlığı
Next post
Financial Times: ABD'nin Kürtlere desteği Ankara'yı çileden çıkardı