Ana SayfaGüncelErdoğan’a gazeteci Deniz Yücel sorusu: ‘Alman ajanı’ nitelemesinin yasal gerekçesi nedir?

Erdoğan’a gazeteci Deniz Yücel sorusu: ‘Alman ajanı’ nitelemesinin yasal gerekçesi nedir?

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tutuklu gazeteci Deniz Yücel’i “Alman ajanı” ve “PKK temsilcisi” olarak nitelemesinin yasal gerekçesini sordu. Uca ayrıca yine Erdoğan’ın dile getirdiği “Deniz Yücel bir ay boyunca Alman Konsolosluğu’nda saklandı” iddiasına da Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan yanıt istedi.

Türkiye ile Almanya arasında krize neden olan, Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanması Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyla ilgili bir önerge veren Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Feleknas Uca, 13 gün gözaltında kaldıktan sonra, “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla tutuklanan Yücel’i hedef alan açıklamalara dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Yücel’i “PKK temsilcisi” ve “Alman ajanı” olarak nitelendirmesi ve Yücel’in bir ay boyunca Alman Konsolosluğunda saklandığı iddiasına da önergesinde yer veren Uca, bunun karşısında Almanya’nın tutukluluğa ilişkin ‘orantısız’ nitelemesine vurgu yaptı.

Uca, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu ifadelere yer verdi:

Ülkelerin siyasetine ilişkin haber yapmak, fikir beyan etmek ve siyasetçilere ilişkin eleştiriler yöneltmek demokratik ülkelerde basın özgürlüğünün temel prensiplerindendir. Henüz iddianamesi hazırlanmamış Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından “terörist” ve “Alman ajanı” olarak nitelendirilmesi yargının bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesini ihlal etmiştir.

Bu yaklaşım aynı zamanda Yücel’in şahsında Türkiye’deki bütün gazetecileri hedef haline getirmiştir. Demokratik ülkelerde benzeri görülmeyen bu tepkiler, Dünya Basın Özgürlüğü endeksinde 180 ülke arasında 151. sırada olan Türkiye’de basın özgürlüğünü ciddi şekilde tehdit etmektedir.

“Deniz Yücel’in ‘PKK temsilcisi’ ve ‘Alman ajanı’ olarak nitelendirilmesinin yasal gerekçesi nedir?” diye soran HDP’li vekil, ayrıca Bakan Bozdağ’dan şu sorulara da yanıt istedi:

  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği gibi Deniz Yücel’in bir ay boyunca Alman Konsolosluğu’nda saklandığı iddiaları doğru mudur?
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’ya “bize teslim edin, yargılansın.” şeklinde dile getirdiği gibi Deniz Yücel’in yargılanması için Türkiye ile Almanya arasında resmi bir görüşme yapılmış mıdır? Böyle bir görüşme yapılmış ise, bu görüşme hangi kişi ya da kurumlar arasında yapılmıştır? Bu görüşme ne zaman yapılmıştır? Bu görüşmenin içeriği nedir?
  • Deniz Yücel’in tutuklanmasında Almanya ile Türkiye arasında son aylarda yaşanan siyasi krizin etkisi olmuş mudur?
  • Deniz Yücel’in Türkiye’de “terörist” ve “ajan” olarak nitelendirilip hedef haline getirilmesi Enerji Bakanı Berat Albayrak hakkında yaptığı haberler mi sebep olmuştur?
  • Deniz Yücel’in “eski müttefik” şeklindeki ifadesinin Türkçeye “eski ortak” şeklinde çevrildiği ve bunun üzerinden yargılandığı bilginiz dâhilinde midir?
  • Deniz Yücel’in, gazetecilik faaliyetleri kapsamında, son iki yıldır Kürt yoğun yaşadığı illerde yaşanan çatışmalardaki hak ihlallerine ve Cizre’de yaşanan sivil kayıplara ilişkin yaptığı haberlerden dolayı “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçlanması ile karşı karşıya kalması bilginiz dâhilinde midir?
  • 21 Temmuz 2016 tarihinde OHAL’in ilan edilmesinden bu güne kadar Türkiye’de kaç gazeteci tutuklanmıştır? Türkiye’deki toplam tutuklu gazeteci sayısı nedir?

Ne olmuştu?

Enerji Bakanı Berat Albayrak hakkında yapılan haber ile ilgili soruşturma kapsamında, gazeteciler Tunca Öğreten, Mahir Kanaat ve Ömer Çelik, “bilişim sistemine hukuka aykırı olarak girmek ve orada kalmak, kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçlamalarıyla 17 Ocak 2017 tarihinde tutuklanmıştı.

Aynı soruşturma kapsamında hakkında yakalama kararı olduğunu öğrenen Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, 14 Şubat Salı günü İstanbul’da ifade vermeye gittiği emniyette gözaltına alınmış ve 13 gün gözaltında kaldıktan sonra, “örgüt propagandası yapmak” ve “halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Yücel’in gazetecilik faaliyetleri kapsamında Cizre ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı diğer illerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin yaptığı haberler suç kapsamına alınmıştı.

Ayrıca, Yücel’in Fetullahçı yapılanma hakkında yaptığı haberden dolayı “Cumhurbaşkanı’na hakaret” ve “FETÖ propagandası yapmak” suçlamalarına maruz kalmıştı.

Yücel ifadesinde söz konusu haberde geçen “eski müttefik” şeklindeki ifadesinin Türkçe ’ye “eski ortak” şeklinde Türkçeye yanlış çevrildiği ve zamanaşımı süresinin dolduğunu belirtmişti.

Yücel’in tutukluluğu Almanya ve Türkiye arasında krize neden olurken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Gazeteci değil ajan, PKK temsilcisi” yönündeki açıklamaları bu krizi tırmandırmıştı.

Previous post
DİSK: Kadınlar erkeklerden daha çok çalışıp daha az kazanıyor
Next post
Koruköylüler anlatıyor: "Komutana 'Öldür beni' dedim, bana 'Seni işkenceyle öldüreceğim' dedi"