Ana SayfaGüncelEvi yıkılan Surlulardan kepçe ve hafriyat kamyonu ücreti istendi

Evi yıkılan Surlulardan kepçe ve hafriyat kamyonu ücreti istendi

HABER MERKEZİ – Tarihin en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı Sur’da kamulaştırma kararı ile arazilerin kamulaştırıldığı mahallelerde evleri yıkılan yurttaşlardan yıkımı gerçekleştiren kepçe ve hafriyat taşıyan kamyonların ücretlerinin alındığı ortaya çıktı.

16 aydır süren tarihin en uzun sokağa çıkma yasağının uygulandığı Diyarbakır’ın Sur ilçesinde Fatihpaşa, Cemal Yılmaz, Hasırlı ve Savaş mahallelerindeki abluka sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından alınan “acele kamulaştırma” kararı ile  kamulaştırılan bölgede evleri yıkılan Sur’luların evleri yüzde 40 TOKİ indirimi verilerek ellerinden alınmıştı.

Söz konusu mahallelerde hala evleri bulunan bir çok yurttaş ise henüz bir kamulaştırmadan dolayı evlerinin karşılığı olan parayı alamadı.

Kamulaştırma kararının ardından evleri yıkılan bazı yurttaşlardan ise yıkım yapan kepçe ve hafriyat taşıyan kamyonların parası kesildi.

Gazete Şûjin’in haberine göre Fatihpaşa Mahallesi’nde evi olan Ayşe Y., evleri alınan herkesten bir de 15 bin lira yıkım bedeli istendiğini iddia etti. Ayşe Y. kendi evine de 13 bin TL değer biçildiğini “yıkım parası” nedeniyle 2 bin lira da borçlu kaldığını ifade etti.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın irtibat bürosuna gittiğinde kendisine parasının verilmeyeceğinin söylendiğini belirten Ayşe Y. yaşadıklarını şöyle anlattı:

Fatihpaşa Mahallesi’nde kalıyordum, evim 500 metrekare ve çatışma zamanı boyunca 103 gün boyunca evimde kalarak direndim. Çatışmalar sona erdikten sonra içeriden çıktım. Daha sonra içeride yıkım başlayınca gitmeme izin vermediler. İlk yıktıkları yerde kalıyordu zaten bizim ev. Evimiz yıkılınca içindeki eşyaların hepsi de gitti. Eve 13 bin fiyat biçtiler bu parayı kabul etmedik ama bu kez TOKİ’nin yolunu gösterdiler. Daha sonra mecburen satmak zorunda kaldık evi. Yazın sattığımız evin parasını hala vermedikleri için irtibat bürosuna gittim. Para verilmeyeceğini söylediler. Çünkü her ev başından içeride çalışan kepçeler ve kamyonlar için 15 bin lira kesmişler. Bizim paramız da 13 bin olduğu için bize hiç para kalmıyor. Bunu duyduktan sonra orada bağırdım çağırdım ‘ne paranızı ne TOKİ’nizi istiyorum ben sadece Sur’da ki evimi istiyorum’ diyerek ayrıldım.

‘Devletin adaleti ancak bu kadar olur’

Devlet hem evimizi yıktı hem de borçlu çıkardı. Devletin adaleti de ancak bu kadar olur.

Bunların amacı insanların bir daha Sur’a dönmemesi. Bağımızı tamamen koparmak istiyorlar. Bizden aldıkları evleri daha yüksek fiyatla başkalarına satacaklar. Orada Kürtler yaşamasın eskisi gibi olmasın diye ellerinden gelen her şeyi yapacaklar. Sur’a gittiğimizde direniş gelecek aklımıza. Hafızamızı silmek istiyorlar.

  BM 'dehşete düştü': Cizre, Sur ve Nusaybin raporunda 'Kıyamet benzeri bir tablo' yorumu
Previous post
'Rus Sinemasında Kadınlar' Pera Film'de
Next post
CHP'li Yarkadaş: Diyarbakır'daki 'Hayır' İzmir'den daha yüksek çıkacak