Ana SayfaEkolojiFiller günde en fazla iki saat uyuyor

Filler günde en fazla iki saat uyuyor

HABER MERKEZİ – Bilim insanlarının yaptığı yeni bir araştırma doğal yaşam ortamlarındaki Afrika fillerinin tüm memeliler arasında en az uyuyan memeli hayvan türü olduğunu ortaya koydu.

Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesi’nden bilim insanlarının araştırmanın sonuçlarına göre Afrika filleri tüm memeliler arasında en az uyuyan memeli hayvan türü.

Botswana’daki iki fili doğal hayatlarında takip edilerek yapılan araştırmada, fillerin uyku düzenlerini tespit edebilmek için, bir takip cihazı, araştırma için seçilen iki filin hortumlarına yerleştirdi.

Cihaz, fillerin hortumlarının 5 dakikadan fazla sabit durması durumunda kayıt alacak şekilde ayarlandı.

İncelemeye alınan iki filin, hangi pozisyonda uyuduklarını belirlemek için de jiroskop cihazı kullanıldı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre araştırma sonucunda günde 4 ila 6 saat uyuyan ve hayvanat bahçelerinde yaşayan fillerin aksine, doğal yaşam ortamlarındaki fillerin günde en fazla 2 saat uyuduğu ortaya çıkarıldı.

Sürülerinin reisi olan dişi filler ise birkaç güne kadar uyanık kalabiliyor. Bu süre içinde uzun mesafeler kat ederek, sürüyü yırtıcılara karşı da bir arada tutabiliyor.

Üç – dört günde bir, rüya görecek, derin uyku haline geçen lider filler, bu anlarda ayakta değil yatarak dinleniyor.

Araştırma ekibinden Paul Manger, fil uykusunun eşsiz olduğunu ifade ederek, “En az uyuyan memeli hayvanlar. Bunun da fillerin vücutlarının büyüklüğü ile ilgili olduğunu sanıyoruz” diyor.

Manger, güçlü hafızalarıyla bilinen fillerin bu denli az uyumasının, “derin uyku, hafızayı olumlu etkiliyor” tezini de sorgulattığını söylüyor.

 

Previous post
İstanbul ve İzmir’de 8 Mart etkinlikleri yasaklandı
Next post
YAŞAM EYLEMİ | Odağınızın olması sizi doğal bir şekilde sonuca götürecektir