Ana SayfaGüncelFİLMMOR | Kadın gazetecilerden ‘Kendine ait bir medya’ atölyesi

FİLMMOR | Kadın gazetecilerden ‘Kendine ait bir medya’ atölyesi

HABER MERKEZİ – Kadın gazeteciler, Filmmor Kadın Filmleri Festivali’nde düzenlenen ‘Kendine ait bir medya’ atölyesinde bir araya geldi.

15. Filmmor Kadın Filmleri Festivali kapsamında kadın gazetecilerin deneyim ve sorunlarını paylaştığı ‘Kendine ait bir medya’ atölyesi düzenlendi.

Fransız Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen atölyede; OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan JINHA editörleri Zehra Doğan ve Sibel Yükler, Hayat TV çalışanı Sevda Karaca ve bağımsız gazeteci Burcu Karakaş sunum yaptı.

Gazeteciliğin maddi ve manevi olarak zor bir meslek olduğunu belirten Karakaş “Ana akım medyayı bilen biriyim” diyerek deneyimlerini anlattı.

OHAL sürecinde yaşatılan zorlukları da anlatan Karakaş, “Kadınlar da her durumdan gözden çıkarılıyor. Medya piramit gibi göründüğünde kadınlarda en altta” diye konuştu.

“JINHA bir ajanstan çok kadınlık deneyimidir”

2007 yılından bu yana gazetecilik yaptığını belirten Sibel Yükler ise “10 sene boyunca ‘kendine ait medya’dan bahsedeceksem bu JINHA oldu” şeklinde konuştu.

JINHA KHK ile kapatıldığında “Erkekler ne hüküm verirse versin yazmaya devam edeceğiz” dediklerini belirten Yükler, sözlerini şöyle sürdürdü:

JINHA bir ajanstan çok kadınlık deneyimidir. Kapatıldıktan sonra da farklı deneyimlerle karşılaştık. Medyada ve her şeyde biz kadınların temsiliyeti olduk. AKP tarafından kapatıldık ve AKP’nin 14 senedir kadınlara yönelik saldırıları oldu. KHK’lerle kadın kurumları kapatıldı ve hemen ardından da biz kapatıldık.

“Ekmek ve Gül’ü kadınlarla birlikte kurduk”

Yükler’in ardından konuşan Sevda Karaca Hayat TV’nin kuruluş süreçlerini ve gazetecilik yıllarını anlattı.

Karaca, Ekmek ve Gül’ programını kadınlarla beraber kurduklarını belirti ve ekledi:

Kapatıldıktan sonraki gün kadınlar ‘nasıl devam edeceğiz’ diye sordular. Biz de ‘bilmiyoruz’ dedik. Kadınlar bize bir yol haritası çıkardı. Web portalı çalışmamız olacak. Nisan başında aktifleşecek.

Doğan: Kadınların sorunları çözüm olmak ilkemiz

JINHA’nın kuruluş serüvenini anlatarak söze başlayan Zehra Doğan ise şunları söyledi:

Kimsenin önemsemediği bir yerden yola çıktık. Cezaevindeyken JINHA kapatıldığında kadınların dayanışmasını gazetelerdeki haberlerden gördüm. JINHA kadının kendini ifade etme sorununu açığa çıkardığı bir yerdi. Nerede bir sorun, savaş, yıkılmışlık varsa JINHA orada olmalıydı, Şengal’de, Cizre’de Sur’daydı. Bu açıdan erkeği çokça rahatsız ettik. Bu nedenle de hedef olduk kapatıldık.

Doğan, kadınlara sadece haber kaynağı olarak bakmadıklarını, kadınların sorunlarına çözüm olmayı ilke olarak benimsediklerini belirtti.

‘Kendine ait bir medya’ atölyesi sunumların ardından soru – cevaplarla devam etti.


Kaynak: Gazete Şûjin