Ana SayfaÇeviriGüney Kore Devlet Başkanı görevden alındı: Milyonlarca kişi kutlama yapıyor

Güney Kore Devlet Başkanı görevden alındı: Milyonlarca kişi kutlama yapıyor

HABER MERKEZİ: Güney Kore Başkanı Park Geun-hyen’in başkanlığı, görevi kötüye kullanma suçlaması sebebiyle Aralık’ta askıya alınmıştı. Anayasa Mahkemesi’nin bu sabah yaptığı açıklamayla Park’ın suçlamaları teyit edilip başkanlığı düşürüldü. Muhalifler ise Park’ın başkanlığının elinden alınmasını kutlamak için sokaklara döküldü.

Güney Kore Başkanı Park Geun-hyen’in başkanlığı, Anayasa Mahkemesi’nin 8 yargıcının oybirliği ile aldığı karar uyarınca “görevi kötüye kullanmak” suçlamasından dolayı elinden alındı.

‘Demokrasiyi ve hukuk egemenliğini zedelediği için’ düşürüldü

Bu sabah duyurulan kararda “Park’ın demokrasi ruhunu ve hukukun egemenliğini zedelediği” ifadeleri yer aldı.

Kararda “Park halkın güvenine ihanet etmiştir. Çok büyük bir hukuk ihlali var, bu tolere edilemez” deniliyor.

Muhalifler kutlama yapıyor

Güney Kore’deki muhalif aktivistler, başkan Park Geun-hyen’in başkanlığının elinden alınmasını kutlamak için sokaklara döküldü.

Protestocular bu kararın alınmasında kitlesel gösterilerin ve grevlerin rolünün büyük olduğunu ve eylemlerin aşağıdan güçlenerek toplumun üst sınıfında yarıklara sebep olduğunu belirtiyor.

‘Sokakları kan götürür’ tehdidi

Park, geçtiğimiz haftalarda destekçilerini sokağa çağırmıştı.

Avukatı bir mahkeme salonunda, eğer yargıçlar kötüye kullanma suçlamasını onaylarsa “Sokakları kan götürecek” İfadesini kullanarak halkı tehdit etmişti.

Sendika karşıtlığı

Protestocuların ifadesine göre Güney Kore, Amerika’nın yakın bir müttefiği ve sendikacılara ve aktivistlere karşı çok sert davranıyor.

Geçen yıl Ekim’de 20’den fazla işçi sendikası başkanı ve aktivist tutuklandı.

Hükümet yakın zamanda 89 demiryolu işçisini, hareketin ilk zamanlarında çok güçlendiren 2 aylık bir greve katılmaktan dolayı işten çıkardığını duyurdu.

Görevden almaya dek giden süreç

Ama uyguladığı bu baskılar Park’ı kurtaramadı.

Geçtiğimiz Aralık’ta Park’ın başkanlığı, görevi kötüye kullanma şüphesiyle parlementoda düzenlenen bir oylamayla askıya alındı.

Bunu yolsuzluklarının ifşaları izledi ve bu ifşalar onun elini güçsüzleştirdi.

Samsung firmasının fiili lideri Lee Jae-yong, geçen ay tutuklanmıştı. Pazartesi günü, Park’ın, arkadaşı Choi Soon-sil ile  Samsung’dan 30 milyon euro almak için gizlice anlaştığı kesinleşmişti.

15 milyonu aşkın insan Park’ın yolsuzluğunu protesto etti

Anti-Park hareketi sol kanadın ve işçi sendikalarının girişimleriyle başladı.

Ekim’den beri Park’ın görevinin elinden alınmasını isteyen protestocular 20 kez sokaklara döküldü. 15 milyonu aşkın insan gösterilere katıldı.

İşçilerin Dayanışması’ndan, Ilboong Choi, Sosyalist İşçiler’in kardeş gazetesinden Londra’da bu hafta katıldığı bir toplantıda “Hareket inanılmaz derecede hızlı büyüdü. Aralık’ta ülke çapında 2.3 milyon insan gösterilere katıldı” dedi.

KCTU Sendikası’nda örgütlenen işçiler protestolara katılarak ve bir günlük genel grev düzenleyerek direnişte çok büyük bir rol oynadı.

‘Büyük bir zafer’

Park’ın koltuğundan indirilmesi, sendika tarafından “çok büyük bir zafer ve işçilerin gücünün çok güzel bir tasviri” olarak nitelendiriliyor.

Şimdi büyük ihtimalle 9 Mayıs’ta bir başkanlık seçimi olacak.

Park, ceza almakla karşı karşıya kalabilir.

“Mücadele Park’ın  ilkeleri gidene kadar sürecek”

Sol kanat, protestoları işyerlerinde ve sokaklarda devam ettirmeyi konuşuyor.

Ayrıca Park tarafından getirilen işçi “reform”larının rafa kaldırılması, daha iyi ücret ve koşullarda yasalar çıkarmak, Amerika’nın  füze sistemine karşı örgütlenmek, eğitimi güçlendirmek ve köklü bir politik değişiklik talep ediliyor. İşçilerin Dayanışması şu vurguyu yapıyor:

Hareket Park’ın görevden alınmasından sonra da devam etmelidir. Park’tan kurtulduğumuz gibi onun ilkelerinden de kurtulmalıyız. İşçiler bu politik atmosferi mücadele için kendi avantajına kullanmalıdır.


Kaynak: Socialist Worker

Çeviri-Derleme: Ezgi Gül