Ana SayfaGüncelHDP, MİT’in Almanya’da ‘casusluk’ yaptığı iddiasını Başbakan’a sordu

HDP, MİT’in Almanya’da ‘casusluk’ yaptığı iddiasını Başbakan’a sordu

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, MİT’in Almanya’da casusluk yaptığına yönelik iddiaları Başbakan Binali Yıldırım’a sordu: “İstihbarat çalışması Başbakanlığın talimatıyla mı başlatıldı?”

Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Almanya’da aralarında milletvekillerinin de bulunduğu yüzlerce kişi hakkında istihbarat çalışması yürüttüğüne ilişkin iddialar Meclis’in gündemine taşındı.

Konuyu Meclis’e götüren isim Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca.

Uca, Başbakan Binali Yıldırım’a iddiaların doğru olup olmadığını sordu, “Söz konusu iddialar doğru ise bu istihbarat çalışması Başbakanlığın talimatıyla mı başlamıştır?” dedi.

Türkiye’nin hangi tarihten itibaren Almanya’da istihbarat çalışması yapmaya başladığına açıklık getirilmesini isteyen Uca, “Türkiye’nin Almanya’da istihbarat çalışması yapmasının amacı nedir?” sorusuna da yanıt istedi.

Uca, Başbakan Yıldırım’dan şu sorulara da cevap istedi:

  • MİT’in Almanya’da “yasadışı casusuluk faaliyeti” yürüttüğü iddiaları doğru mudur?
  • Almanya’da istihbarat toplamak amacıyla Başbakanlık tarafından Almanya’ya herhangi resmi bir müracaat yapılmış mıdır? Böyle bir müracaat yapılmış ise hangi kurum ya da kişilerle yapılmıştır? Bu müracaat ne zaman yapılmıştır? Bu müracaat sonucunca MİT’in Almanya’da istihbarat çalışması yürütmesi yönünde Almanya’dan resmi izin çıkmış mıdır?
  • Alman basınında iddia edildiği gibi Almanya’da istihbarat çalışması yürütenler Almanya Türkiye Büyükelçiliğinde mi çalışmaktadır?
  • MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın şubat ayında Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl’e verdiği raporun içeriği nedir? Söz konusu raporun MİT’in Almanya’da hakkında istihbarat topladığı kişilerden oluşan bir listeden oluştuğu iddiaları doğru mudur?
  • Söz konusu raporun Almanya’ya teslim edilmesinin amacı nedir?
  • MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Almanya’ya teslim ettiği listede 300 kişinin isminin olduğu iddiaları doğru mudur? MİT Almanya’da toplamda kaç kişi hakkında istihbarat toplamıştır? Bu kişiler hangi kriterler gözetilerek seçilmiştir? Söz konusu listede yer alan kişiler kimlerdir?
  • MİT Almanya’da hangi kurumlar hakkında istihbarat çalışması yürütmüştür?
  • MİT ‘in hakkında istihbarat topladığı kişiler arasında Federal Milletvekili Michelle Müntefering ve Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Emine Demirbüken Wegner’in de bulunduğu iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise MİT’in Alman milletvekilleri hakkında istihbarat toplamasının amacı nedir?
  • MİT’in Almanya’da istihbarat çalışması yaparak, hazırladığı listeyi Almanya’ya vermesinin Türk-Alman ilişkilerini zora sokacağını düşünüyor musunuz?
  • Son günlerde birçok kişinin Türkiye’ye giriş ve/veya çıkışlarının engellendiği iddiaları doğru mudur? Bu iddialar doğru ise bu uygulamanın sebebi nedir?
  • Türkiye’ye giriş ve/veya çıkışları engellenen kişiler MİT’in Almanya’da hakkında istihbarat topladığı kişiler midir?

Ne olmuştu?

Alman basınına yansıyan haberlerde MİT’in Almanya’da 200 kurum ve yüzlerce Alman vatandaşı hakkında istihbarat çalışması yürüttüğü iddia edilmişti.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı sırasında Almanya Federal Haber Alma Servisi (BND) Başkanı Bruno Kahl’e MİT’in Almanya’da hakkında istihbarat topladığı kişilerin yer aldığı bir liste ilettiği iddiası da basına yansımıştı.

Alman medyasında geniş yankı uyandıran bu haberlerden sonra Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maizire, “kayıtlı olmayan kişilerle bizim arkamızdan casusluk yapılması kabul edilemez” şeklinde bir açıklama yaparak, Almanya’dan izin olmadan istihbarat çalışması yapmanın suç olduğunu, yapanların da cezalandırılacağını dile getirmişti.

Ayrıca, Türkiye’nin Almanya’da istihbarat çalışması yürütmesiyle MİT’in casusluk faaliyetlerine dair ipuçları olduğu, bunun netleşmesi halinde casusların ‘sert biçimde’ cezalandırılacağı da dile getirmişti.

Bakan de Maizire MİT’in hazırladığı listeyi Almanya’ya vermesinin Türk-Alman ilişkilerini zora sokmayı amaçlamış olabileceğini de söylemişti.

Almanya Federal Başsavcılığı ise MİT’in Almanya’daki casusluk faaliyetleri hakkında soruşturma başlatmıştı.

Öte taraftan, Alman vatandaşı birçok Kürt ve Türk muhalifin keyfi bir biçimde Türkiye’ye girişleri ve/veya çıkışlarına yönelik engellemeler olduğu bilgisi de basına yansımış, bu bilgi Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schäfer tarafından da doğrulanmıştı.




Önceki Haber
Kamusal alanda emzirme özgürlüğüne 'meme'li destek
Sonraki Haber
Brezilya'nın eski parlamento başkanına yolsuzluktan 15 yıl