Ana SayfaGüncelHDP’den Soylu’ya: Gazeteci Hayri Demir hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır?

HDP’den Soylu’ya: Gazeteci Hayri Demir hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır?

ANKARA – HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, gazeteci Hayri Demir’in gözaltına alınmasını TBMM gündemine taşıdı. İrmez, İçişleri Bakanı Soylu’ya “Gazeteci Hayri Demir hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır” sorusunu yöneltti.

Gazeteci Hayri Demir, Cuma günü evine düzenlenen baskın ile gözaltına alınmıştı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, 4 gündür Ankara TEM Şube Müdürlüğü’nde tutulan ve dosyasında gizlilik kararı bulunduğu için gözaltı gerekçesi bilinmeyen Demir’in durumunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

TBMM Başkanlığı’na Soylu’nun yanıtlaması talebi ile verilen soru önergesinde şu ifadelere yer verildi:

1. Gazeteci Hayri Demir hangi gerekçeyle gözaltına alınmıştır?

2. Hayri Demir hakkında çıkarılmış herhangi bir yakalama kararı var mıdır? İfade vermesi için Emniyet’e çağrılmış mıdır?

3. Yegane faaliyeti kalemi ve bilgisayarıyla haber ve röportaj yapmak olan muhalif bir gazetecinin bir suçlu gibi gösterilerek sabaha doğru şafak baskınıyla gözaltına alınma gerekçesi nedir?

4. Gazetecilere yönelik gözaltı ve tutuklamaların bir baskı ve sindirme politikası olarak Hükümet tarafından uygulandığı kamuoyunun malumudur. Hayri Demir’in gözaltına alınması bu siyasetin bir parçası mıdır? Hayri Demir gibi muhalif gazetecilerden korkmanızın nedeni nedir?

5. Habercilik dışında başka hiçbir faaliyeti olmadığı gayet iyi bilinen Hayri Demir’in dava dosyasına gizlilik kararı konmasının nedeni nedir? “Önce gözaltına al, sonra suç uydur” anlayışıyla mı hareket edilmektedir?

6. Türkiye’de bugün itibariyle kaç gazeteci tutukludur? Bu gazetecilerin içeride tutulmalarının gerekçesi nedir?

7. Türkiye’de gazetecilerin gözaltına alınması ve tutuklanması halkın haber alma özgürlüğüne indirilmiş bir darbedir. Türkiye en çok gazetecinin tutuklu olduğu ülkelerin başında gelmektedir. Türkiye için aynı zamanda bir utanç olan bu durumu nasıl izah etmektesiniz? Bu konu ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmeyi düşünüyor musunuz?