Ana SayfaGüncelHDP’nin Kürtçe referandum şarkısı yasaklandı: ‘Devletin dili Türkçedir’

HDP’nin Kürtçe referandum şarkısı yasaklandı: ‘Devletin dili Türkçedir’

HABER MERKEZİ – Referandum çalışmaları kapsamında HDP tarafından kullanılan “Bejin Na” isimli şarkı Şırnak’ta, “halkı kin ve düşmanlığa tahrik edecek” ifadeler barındırdığı iddiasıyla yasaklandı. OHAL yetkisi ile alınan yasak kararında parçanın Anayasa’nın “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” ibaresine aykırı olduğu ifadesi de yer aldı.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) referandum çalışmaları için hazırladığı Kürtçe seçim şarkısı yasaklandı.

Bejin Na” isimli şarkı, Seyda Perinçek tarafından hazırlanmıştı.

Emniyet istedi, Valilik yasakladı

HDP tarafından 2 Mart 2017 tarihinde tanıtımı yapılan parçanın, Şırnak Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan incelemede “içinde geçen kelimelerin Anayasa’nın ilk 3 maddesine aykırı olduğu” iddiasıyla yapılan soruşturmada, Valilik tarafından yasaklanması talep edildi.

İl Emniyet Müdürü Ömer Ulusoy’un imzasıyla sunulan talep de Şırnak Valisi Ali İhsan Su tarafından kabul edildi.

“Tesis edilen huzur ortamı bozulacak” iddiası

HDP Şırnak İl Örgütü’ne tebliğ edilen yasak kararındaki ibare şu şekilde:

İçerisinde geçen kelimelerin Türkiye Cumhuriyeti Anayası’nın ilk 3 maddesinde belirtilen hususlara aykırı olduğu, halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği ve Şırnak il sınırları içerisinde tesis olan huzur ve güven ortamında infiale sebebiyet verebileceği değerlendirilmiş olup, 2017 halkoylaması süresinde ve genel kamu güvenliği açısından açık ve yakın bir tehlikenin ortaya çıkmasına mani olmak maksadıyla…

OHAL yetkisi ile yasak

Ayrıca parça, 2935 sayılı OHAL kanunu kapsamında yasaklandı. Hükümler ise şöyle:

Söz, yazı, resim, plak, film, ses ve görünü bantlarını ve sesle yapılan yayımı denetlemek gerektiğinde kayıtlamak veya yasaklamak” hükmü ile yine PVSK’nın 2. Maddesinin a bendine göre “kanunlara, tüzüklere, yönetmeliklere, hükümet emirlerine, kamu düzenine uygun olmayan hareketlerin işlenmesinden önce bu kanun hükümleri dairesinde önünü almak…

“Türkiye’nin resmi dili Türkçe” hatırlatması

Yine yasaklama metninde, parçanın Anayasa’nın “Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir” ibaresine aykırı olduğu belirtilerek yasaklandığı da belirtildi.

HDP itiraz edecek

HDP, söz konusu yasakla ilgili karara itiraz edecek.


Kaynak: dihaber