Ana SayfaÇalışma YaşamıHiyerarşi yok, eşit yetki var: Muğla’da kadınlardan alternatif üretim

Hiyerarşi yok, eşit yetki var: Muğla’da kadınlardan alternatif üretim

HABER MERKEZİ – Muğla’nın Datça ilçesinde kadınlar kurudukları el sanatları atölyesinde çalışıyor. Serbest çalışma süreleriyle üretim yapan kadınlar, ekonomik bağımsızlıklarını sağlıyor. Komündeki isimlerden Zübeyde Çetinkaya, çalışmalarına ilişkin “Aramızda bir hiyerarşi yok. Eşit haklara ve yetkilere sahibiz. Yaptığımız ürünlerin malzemelerinin çoğunu doğal ürünlerden karşılıyoruz” dedi.

Muğla’nın Datça ilçesinde 2005 yılında bir araya gelen 8 Kürt kadını, kurdukları el sanatları atölyesi ile bir yandan ekonomik bağımsızlıklarını sağlarken, bir yandan da severek yaptıkları iş bölümüyle alternatif üretim biçimlerine örnek teşkil ediyorlar.

Kolektif üretimi esas alan kadınlar, Mart ayından itibaren yaz sezonuna hazırlık yapıyor. Kilim, nazarlık, mutfak bereketi, bandana, takı, bileklik, halhal, şal, yemeni ve elbiselerin üretildiği atölyede, kolektif çalışma Eylül, Ekim aylarına kadar sürüyor.

Atölye üyesi kadınlar, yaz sezonunu bitirdikten sonra ise, herkes istediği zaman ve sürede çalışmakta serbest.

Kadınlar, Haziran ayından itibaren eski Datça’nın tarihi sokaklarında açtıkları stantlar ile emeklerinin karşılığını alıyorlar. Sezon boyunca serbest çalışma süreleriyle üretim yapan kadınlar, kazançlarını da eşit şekilde paylaşıyor.

dihaber’den Gökhan Öner’e konuşan komün üyelerinden 37 yaşındaki Zübeyde Çetinkaya, yıllar önce Muş’un Bulanık ilçesinden göç ettiğini belirterek, aynı mahallede bulunan kadınların ortak aklıyla bir araya geldiklerini dile getirdi.

‘Hiyerarşi yok’

Aralarında kolektif bir ruh olduğunu vurgulayan Çetinkaya, şunları söyledi:

Aramızda bir hiyerarşi yok. Eşit haklara ve yetkilere sahibiz. Yaptığımız ürünlerin malzemelerinin çoğunu doğal ürünlerden karşılıyoruz. Eksik kalan ürünleri ise şehir dışından sipariş vererek elde ediyoruz.

Ekonomik özgürlüğün tarif edilemez bir duygu olduğunu da belirten Çetinkaya, şunları dile getirdi:

Önceleri dışarıya çıkamıyorduk. Kendi işimizi yaptıktan sonra şimdi özgürce her yere gidip, her işin üstesinden gelebiliyorum. Ekonomik özgürlüğümüzü elde ettiğimizden dolayı toplumda ki konumumuzda artık değişti. Kadınlar korkmasın her şey özgür olduğumuzda güzel. Kadınlar her şeye başkaldırsınlar, onlar başkaldırdığında bu dünya daha çok güzelleşecek. Kadınlar kadınca erk sisteme karşı dirensin.