Ana SayfaDünyaİtalya, mülteci çocukları koruma altına alan yasayı onayladı

İtalya, mülteci çocukları koruma altına alan yasayı onayladı

HABER MERKEZİ – İtalyan parlamentosu yanlarında aileleri olmadan ülkeye gelen mülteci çocukları korumayı sağlayan yasayı kabul etti.

İtalyan parlamentosu, yanında aileleri olmaksızın ülkeye gelen mülteci çocukların koruma altına alınmasını sağlayacak yasa tasarısını Temsilciler Meclisi’nde kabul etti.

BBC Türkçe’nin haberine göre bu yasaya göre İtalya’ya gelen çocuklar geldikleri ülkelere geri yollanamayacak ve Avrupa Birliği (AB) vatandaşı yaşıtlarıyla aynı haklara sahip olacak.

“Yanlarında kimsesi bulunmayan yabancı çocukların korunması” başlıklı yasa ile bu çocukların göçmen kabul merkezlerinde geçirecekleri sürenin kısaltılması ve bir an önce koruma altına alınması için de bir dizi önlem alınacak.

Yasa kapsamında küçük yaştaki mülteci çocukların eğitim, sağlık gibi hizmetlerden yararlanması ve koruyucu aile gözetimine verilmesi de sağlanacak.

Tek başına gelen çocuk sayısı: 25.846

İtalya bu yasa ile Avrupa ülkeleri içinde bir ilke imza atmış oldu.

Başbakan Paolo Gentiloni Twitter’a yazdığı mesajda, “Zayıf durumdakilerin korunması ve entegrasyonu için uygarca bir seçim” ifadesini kullandı.

UNICEF ve çocuk hakları dernekleri de yasayı sevinçle karşıladı. Aralarında Save the Children, Oxfam ve Sınır Tanımayan Doktorlar derneğinin de yer aldığı bir grup kuruluş ortak bir açıklama yaparak, Avrupa’da ilk kez böyle bir yasanın kabul edildiğini vurgulayarak “Dileğimiz, bu yasanın diğer Avrupa ülkeleri için de örnek teşkil etmesi” dedi.

İtalya’ya deniz yoluyla gelen küçük yaştaki ve yalnız mülteci çocuk sayısı 2016’da, önceki yıla göre iki katına çıkarak 25.846’ya ulaşmıştı.