Ana SayfaDünyaKazakistan’da Cumhurbaşkanının yetkileri azaltılıyor

Kazakistan’da Cumhurbaşkanının yetkileri azaltılıyor

HABER MERKEZİ – Kazakistan parlamentosu, Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamento ve hükümete devredilmesini öngören anayasal reformları kabul etti. Ülkede, Nursultan Nazarbayev, 1991’den bu yana Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturuyor.

Kazakistan’da parlamento, Cumhurbaşkanının bazı yetkilerinin parlamento ve hükümete devredilmesini öngören anayasal reformları kabul etti.

Yasa, reformlara desteğini açıklamış olan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in onayının ardından yürürlüğe girecek.

Değişiklik neler getiriyor, muhalefet ne diyor?

BBC Türkçe’nin haberine göre anayasa değişikliği Cumhurbaşkanının maliye, ekonomi ve idari alanlar da dahil olmak üzere 35 yetkisinin parlamentoya devredilmesini öngörüyor.

Ancak reformların, 26 yıldır Cumhurbaşkanı olan Nazarbayev’in güçlü pozisyonunda gerçek bir değişiklik yapması beklenmiyor.

Öyle ki Cumhurbaşkanının karşıtları, reform paketinin demokratik bir ilerleme değil, sadece Nazarbayev’in görevi oğluna devretmek için yaptığı bir hazırlık olduğu eleştirisinde bulunuyor.

Mevcut Anayasa

Kazakistan’da geçerli anayasaya göre tüm kabine üyeleri Cumhurbaşkanı tarafından seçiliyor.

Çoğunluğu Nazarbayev’in Nur Otan partisinin oluşturduğu parlamentoda, güçlü bir muhalefet partisi de bulunmuyor.

Nursultan Nazarbayev, 2015’te yapılan seçimde oyların yüzde 97.7’sini alarak 5. kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Nazarbayev, 1991’den bu yana başkanlık koltuğunda oturuyor.