Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu açıkladı: Anketlerde ‘Hayır’ oyları önde

Kılıçdaroğlu açıkladı: Anketlerde ‘Hayır’ oyları önde

HABER MERKEZİ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, referanduma dair kendisine ulaşan anket sonuçlarında ‘Hayır’ oylarının önde olduğunu açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Hayır’ çadırı ziyaretine ilişkin de konuşan Kılıçdaroğlu, “‘Kılıçdaroğlu yalancı’ gibi dil kullanması, cumhurbaşkanına yakışmayan bir dil, hoş değil” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CNN Türk canlı yayınında Doğan TV Ankara temsilcisi Hakan Çelik ile Hürriyet Gazetesi Ankara temsilcisi Hande Fırat’ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

16 Nisan’da düzenlenecek ‘başkanlığı’ da içeren anayasa değişikliğine dair değerlendirmelerde bulunan Kılıçdaroğlu, kendisine ulaşan anket sonuçlarına göre ‘Hayır’ oylarının önde olduğunu söyledi.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Referandum anketleri

Bir anket çalışması yaptırmadık. Ama çok sayıda anket geliyor. Bazı yabancı kuruluşlar anket yapıyorlar. Onların sonuçları geliyor. Anket firmalarının sonuçları geliyor. Bana ulaşan sonuçlara göre ‘Hayır’ oyları önde.

Saray ziyareti açıklaması

Ben 15 Temmuz’dan sonra Saray’a gittiğimde Binali ve Devlet Bey’e şunları söyledim. Ben bir daire başkanıyken hükümet önümüze kanun tasarısı koyduğu zaman bir çıkar o kanun tasarısının hangi maddelerinin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlatırdık.

Devlette liyakat bitirilirse her şey iflas eder. Bir siyasetçi “Ben her şeyi biliyorum” diyebilir mi? Diyemez. İş bölümüne giden ülkeler gelişmiş ülkelerdir.

‘Kılıçdaroğlu bir şey söylüyorsa en az 50 yere sorsun’

Ben sayın Cumhurbaşkanı’nın istifa etmesini istemem. İkimiz de hukukçu değiliz ama ben vergi hukukunu çok iyi bilirim. Fesih nedir ne değildir çok iyi bilirim. Yorum yapmaya gerek yok TDK’nın sözlüğüne bakıyoruz. Fesih; parlamentonun feshi demektir. Bir Anayasa hakimi diyor ki: Fesih, Meclis’in kendi iradesi dışında, görev süresi dolmadan görevine son verilmesidir. Fesih budur. Dolayısıyla fesih yetkisi vardır. Milyonlarca vatandaşın seçip parlamentoya yolladı vekillerin iradesini yok sayıp, bir kişiye ‘gel vatandaş seçime’ git denilebilir mi? Halkın seçtiği parlamentoyu niye erken seçime götürüyorsun? 550 milletvekilinin bir kişinin iradesiyle görevine son verilmesine ben karşıyım. Mustafa Kemal’e de aynı şey teklif edilmiştir fakat kendisi kabul etmedi. Mevcut anayasada da var bu. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ söylüyor bunu 9 Ocak’ta. Şunu söyleyebilir Erdoğan, ‘Kılıçdaroğlu sen hukuk mu okudun’ tabii diyebilirsin. Ama bunu söyleyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ. MHP Milletvekili Mehmet Parsak da söylüyor bunu. Burhan Kuzu’nun böyle dünya kadar örneği var. Şimdi merak ediyorum, şimdi Cumhurbaşkanı görevinden ayrılacak mı? Şimdi ayrılmasını istemem. Fakat Kılıçdaroğlu bir şey söylüyorsa en az 50 yere sorsun. Biz ağzımızdan çıkan sözleri araştırarak, tartarak söylüyoruz. Görev süresi dolmadan sen Meclis’i seçime götürüyorsan feshetmiş oluyorsun.

Erdoğan’ın ‘Hayır’ çadırı ziyareti

Cumhurbaşkanı’nın bir hayır çadırını ziyaret etmesi güzel bir şey, hayırlı bir iş. Ama kullandığı dil, ‘Kılıçdaroğlu yalancı’ gibi dil kullanması, cumhurbaşkanına yakışmayan bir dil, hoş değil. Ben kendisini davet ediyorum. Buyurun gelin tartışalım. Beni mahcup etsin. Süreç kısır çekişmeler içine çekilmek isteniyor.

Yüzde 10 seçim barajı

Bizim parlamenter sistemi güçlendirmek, iyileştirmek için önerilerimiz oldu. Siyasi ahlak kanunu çıkmalı, yüzde 10 seçim barajı kalkmalı. Yüzde 10 seçim barajı olmaz, halkın iradesinin parlamentoya tam yansıması lazım. Millet doğrudan kendi vekilini seçebilmeli. Yurt dışı seçim kanunu değişmeli, öneri verdik.

 

 

 

 




Önceki Haber
Görülmüştür’den ‘Bir Adres de Sen Al Bir Mektup da Sen Yaz’ kampanyası için video
Sonraki Haber
Dink cinayeti soruşturmasında 8 kişiye tutuklama