Ana SayfaGüncelKılıçdaroğlu: ‘Evet’ çıkarsa ülke 24 saatte ele geçirilir

Kılıçdaroğlu: ‘Evet’ çıkarsa ülke 24 saatte ele geçirilir

HABER MERKEZİ – Muhtarlarla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘Başkanlık referandumu’na ilişkin yaptığı değerlendirmede “Bu değişiklik geçerse, bir kişiyi ikna ederseniz en geç 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirirsiniz” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumuyla ilgili, Ankara’da muhtarlarla bir araya geldiği toplantıda konuştu.

Kılıçdaroğlu, “Başkanlık sistemi geldiğinde muhtarlık kalkacak mı?” sorusuna yanıt verdi:

Bu modelde başkan arzu ettiğinde TBMM’yi feshediyor. Mevcut anayasada da feshedebilir ama 45 gün içinde hükümet kurulmazsa… Yeni modelde olan doğru mudur? Muhtar kardeşlerim elllerini vicdanlarına koyup sorsunlar. Bütün muhtarların ömrü bir kararnameye bağlı. Yetki veriliyor. Böyle bir yetkiyi bir kişiye vermek doru mudur, yanlış mıdır?

“Bu anayasa değişikliğinde partiler neden bir araya gelmedi?” sorusu sorulan CHP lideri Kılıçdaroğlu, “Bir önceki yasama döneminde 4 siyasi parti bir araya geldi ve 80 maddenin değiştirilmesi konusunda görüş birliği sağlandı ama çıkmadı. Sonra yeniden oturalım konuşalım dediler. Ben size perde arkasını anlatayım” dedi ve şöyle devam etti:

15 Temmuz darbesinden sonra Saray’ a gittik. Ben Sayın Cumhurbaşkanı ile Başbakan’a ve Devlet Bahçeli’ye, yargı bağımsızlığının ne kadar önemli olduğunu anlattım. ‘Gelin anayasada önce bunu sağlayacak düzenlemeleri yapalım’ dedim, ‘tamam’ dediler. Anlaştık. İki toplandık, ondan sonra kimse toplantıya gelmedi. Sonra ‘anayasa değişikliği için gelin, başkanlık sistemi’ dediler. ‘Biz bu sisteme karşıyız, parlamenter sistemde neyi öngörüyorsanız gelin konuşalım’ dedik. ‘Sorunu çözelim’ dedik. ‘Hayır başkanlığı getireceğiz’ dediler. ‘Biz bunu uygun görmüyoruz’ dedik. Olay budur…

“‘Evet’ çıkarsa ülke 24 saatte ele geçirilir”

“Bu anayasa değişikliği hepimizi ilgilendiriyor” diyen Kılıçdaroğlu, 16 Nisan’da yapılacak olan ‘Başkanlık referandumu’nda ‘Evet’ çıkması durumunda olacakları ise şöyle yorumladı:

Bu değişiklik geçerse, bir kişiyi ikna ederseniz en geç 24 saat içinde Türkiye Cumhuriyeti’ni ele geçirisiniz. Çünkü başkan; vali, bakan, müsteşar, kaymakan, müftü ve paşaları tayin etme yetkisine sahip. Tek bir kararnameyle hem de. Bu Türkiye’nin aleyhine midir, lehine midir?




Önceki Haber
Hollanda ile diplomatik kriz: Türkiye iki nota verdi
Sonraki Haber
Krizden bir hafta önce Yıldırım: 14 Mart'tan önce Hollanda'da bir etkinlik mümkün görünmüyor