Ana SayfaGüncelKürtçe yazılan mektup ‘Bilinmeyen dil’ denilerek cezaevi yönetimince engellendi

Kürtçe yazılan mektup ‘Bilinmeyen dil’ denilerek cezaevi yönetimince engellendi

HABER MERKEZİ – Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi idaresi bir tutuklunun Kürtçe yazdığı mektubu “bilinmeyen dil” kullanıldığı gerekçesiyle engelledi. HDP ise bu uygulamayı Meclis’in gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat, cezaevlerindeki hak ihlallerini Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Verdiği soru önergesinde cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülere yönelik keyfi uygulamalar ile hak ihlallerinin devam ettiğini ifade eden HDP’li vekil, Elazığ T Tipi Kapalı Cezaevi idaresinin bir tutuklunun Kürtçe yazdığı mektubu “bilinmeyen dil” kullanıldığı gerekçesiyle gönderilmesine izin vermediğini belirterek, bu uygulamayı Meclis’in gündemine taşıdı.

Bozdağ’a “Türkçe dışında başka dillerde yazılmış mektup kart vs. tutuklu-hükümlülere verilmeyeceğine dair bir hukuki düzenleme var mıdır?  Bakanlığınızın bu konuda sözlü ve yazılı herhangi bir talimatı var mıdır?” diye soran HDP’li Irgat, devamla da şu sorulara yanıt istedi:

  • Tutuklu-hükümlüye gelen Kürtçe mektup ve kartların kendilerine teslim edilmediği ve yine aynı şekilde cezaevinden tutuk-hükümlülerin dışarıya yazdıkları Kürtçe mektup ve kartların ise gönderilmediği bilginiz dahilinde midir?
  • Bu şekildeki uygulamaların, tutuklu-hükümlülerin Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde korunmakta olan  ve kendileri açısından en hayati olan  haber alma ve iletişim haklarının en ağır şekilde engellenmesi anlamına gelmemekte midir?
  Kitap ve mektup yasakları, zorla sevkler, işkence iddiaları: Cezaevlerindeki hak ihlalleri Meclis gündeminde
  Cezaevinde işkence iddiası: Tutukluya 'domuz bağı' uygulaması
  3 kuşak tutuklu: 80 yaşındaki Sezek, oğlu ve torunuyla aynı cezaevinde