Ana SayfaDünyaLondra’da parlamento önünde saldırı: Saldırgan dahil dört kişi öldü

Londra’da parlamento önünde saldırı: Saldırgan dahil dört kişi öldü

HABER MERKEZİ – İngiltere Parlamentosu dışında düzenlenen saldırıda saldırgan dahil 4 kişi öldü, en az 29 kişi de yaralandı. Londra Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “aksi yönde bi bilgi alınana dek olayın bir terör saldırısı olarak değerlendirildiği” duyuruldu. İngiltere Başbakanı May, saldırının bir kişi tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı.

Britanya’da Londra’daki parlamento binası dışında saldırı düzenlendi.

Londra Emniyet Müdürlüğü, aralarında saldırganın da bulunduğu 4 kişinin öldüğünü, 7’si ağır en az 29 kişinin de yaralandığını açıkladı. Yaşamını yitirenlerden biri de polis.

Öldürülen saldırganın Asya kökenli ve 40’lı yaşlarda olduğu belirtiliyor.

Saldırı nasıl gerçekleştirildi?

Haberlere yansıyan bilgilere göre Asya kökenli olduğu belirtilen saldırgan araçla yayaları ezdikten sonra Parlamento Binası’na ulaşmaya çalıştı.

Ancak bıçaklı saldırgan burada polis tarafından vurularak öldürüldü.

Parlamento çalışmaları ‘askıya aldı’

İngiltere Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada Başbakan Theresa May’in güvende olduğu belirtildi.

İngiliz Parlamentosu Sözcü Yardımcısı Lindsay Hoyle ise saldırı sonrası parlamentodaki çalışmalara ara verildiğini açıkladı.

Saldırının ardından parlamento binası giriş-çıkışa da kapatıldı.

Londra Emniyeti: ‘Olay terör saldırısı’

Londra Emniyet Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada “aksi yönde bir bilgi alınana dek” olayın “bir terör saldırısı” olarak değerlendirildiği duyuruldu.

İngiltere Başbakanı May: Saldırıyı 1 kişi gerçekleştirdi

İngiltere Başbakanı Theresa May, olağanüstü güvenlik zirvesinin (Kobra) ardından Başbakanlık Konutu dışında gazetecilere bir açıklama yaptı.

Theresa May’in olayla ilgili yorumu, “hastalıklı ve ahlaksızca bir terör saldırısı” oldu.

Saldırının bir kişi tarafından düzenlendiğini açıklayan May, İngiltere’nin “ciddi” olan tehdit seviyesinin değişmeyeceğini söyledi.

Reuters Erdoğan’ın konuşmasını hatırlattı

Saldırının ardından Reuters, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bugün Saray’da yaptığı konuşmayı hatırlatan bir haberi bir kez daha Twitter’dan paylaştı.

Reuters’in paylaştığı haberde Erdoğan’ın “Böyle giderse hiçbir Batılı güvenle sokağa adım atamaz” sözleri ile Avrupa’ya seslenişine dikkat çekiliyordu.

Erdoğan söz konusu konuşmasında Avrupa’ya seslenmiş ve şunları söylemişti:

Bize parmak sallayan Avrupa’ya sesleniyorum. Türkiye itilecek, kakılacak, onuru ile oynanacak, bakanları kapılardan kovulacak, vatandaşları yerlerde sürüklenecek bir ülke değildir. Dünyanın her yerinde bu yaşananlar çok yakından takip ediliyor. Siz böyle davranmaya devam ederseniz, yarın dünyanın hiçbir yerinde hiçbir Avrupalı, Batılı, güvenle, huzurla sokağa adım atamaz. Bu tehlikeli yolu açarsanız en büyük zararı siz görürsünüz. Türkiye olarak, Avrupa ülkelerini demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere saygılı olmaya davet ediyoruz. Unutulmamalıdır ki, bu değerlere bizim kadar özellikle Avrupalının ihtiyacı vardır.

Hükümetten ilk açıklamalar

Londra’daki saldırı sonrası Hükümet’ten yapılan açıklamalarda saldırı kınandı. Başbakan Binali Yıldırım şunları ifade etti:

Terör herkesin başının belasıdır. Terörü sadece Müslüman ülkelerle zikretmek yapılan en büyük yanlıştır. Terör küresel bir felakettir, insanlığın başının belasıdır. Terör konusunda çifte standardı, ‘ama’yı, ‘fakat’ı bırakmak lazım ve terör konusunda bütün ülkelerin bir araya gelmesi lazım, ortak mücadele yapılması lazım.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik de Twitter’daki hesabından yaptığı paylaşımda “İngiltere’de gerçekleşen terör saldırısını lanetliyoruz” dedi:

İngiltere AB Bakanı  Alan Duncan’a dayanışma mesajımızı ilettim. Terör tüm ülkeler için tehdittir. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmadan topyekun mücadele verilmelidir.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Twitter hesabından şunları söyledi:

Londra’da Parlamento’nun bulunduğu Westminster bölgesinde meydana gelen terör saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Benzer saldırılara birçok kez maruz kalmış olan Türkiye ve Türk halkı, Birleşik Krallık ve Birleşik Krallık halkının acısını paylaşmaktadır.

Previous post
YSK'dan yeni karar: Seçim torbalarının tesliminde değişikliğe gidildi
Next post
YAŞAM EYLEMİ | Hayır demek zordur belki ama bazen de sizi kesinlikle iyi hissettirir