Ana SayfaDünyaMedya yazarı Preston: Türkiye’nin gerçekliği kurgulardan bile daha tuhaf bir hal alıyor

Medya yazarı Preston: Türkiye’nin gerçekliği kurgulardan bile daha tuhaf bir hal alıyor

HABER MERKEZİ – Medya köşe yazarı Peter Preston, Guardian’ın internet sitesinde yayımlanan “Türkiye’nin gerçekliği kurgulardan bile daha tuhaf bir hal alıyor” başlıklı yazısında Türkiye’yi ‘basın özgürlüğü’ konusunda eleştirdi.

Britanya’nın önde gelen gazetelerinden The Guardian’ın eski genel yayın yönetmeni ve medya köşe yazarı Peter Preston, Türkiye’deki ‘basın özgürlüğünü’ kaleme aldı. BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Preston, Türkiye’deki durumunun giderek kötüleştiğini savundu.

Preston, “Türkiye’nin gerçekliği kurgulardan bile daha tuhaf bir hal alıyor” başlıklı yazısında, Türkiye’yi basın özgürlüğü konusunda eleştirdi.

Medya yazarı Preston, yazısında şunları ifade etti:

Emekli, tanınmış bir gazete yöneticisinin (İşçi Partisi lideri) Jeremy Corbyn’in (Başbakan) Theresa May’le ilgili sözlerinden alıntı yaptığı için dört yıl hapis cezasına çarptırıldığını, işini iyi yapan bir köşe yazarının siyasi bir eleştiri yapan Twitter mesajı attığı için hapse atıldığını, Brexit’le (İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılması) ilgili haberlerinden dolayı Le Monde ya da New York Times muhabirinin içeri tıkıldığı heyecanlı bir senaryo düşünün.

Bu senaryonun ‘çok aşırı olduğunu’ düşünenlerin Türkiye’ye bakması gerektiğini söyleyen Preston, yazısını şöyle tamamladı:

İşin özü, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tüm gücü kendinde toplama yönünde bir çabası olduğu artık çok açık. Türkiye’nin gerçekliği, alternatif tarih kurgularından bile çok daha tuhaf bir hal alıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili Zeynep Altıok tarafından hazırlanan “OHAL Bilançosu Hak İhlalleri Raporu”na göre gazetecilik faaliyetleri nedeniyle aralarında Ahmet Şık, Murat Sabuncu, Kadri Gürsel gibi aydın ve yazarların da yer aldığı 156 kişi cezaevinde tutuklu veya hükümlü olarak bulunuyor.

Gazeteci örgütlerinin verilerine göre ise OHAL sürecinde 216 gazeteci gözaltına alındı, 2 bin 308 gazeteci işsiz kaldı. 28 TV kanalı, 5 haber ajansı, 66 gazete,  19 dergi, 36 radyo, 26 yayınevi kapatıldı.