Ana SayfaGüncel‘MİT mensupları Şengal saldırısına katıldı mı?’

‘MİT mensupları Şengal saldırısına katıldı mı?’

HABER MERKEZİ – Şengal’de KDP güçleri ile YBŞ arasındaki çatışmayı Meclis’in gündemine taşıyan HDP’nin Ezidi milletvekili Feleknas Uca, Xanesor’a yönelik saldırıda MİT mensuplarının da yer aldığı iddiasını Başbakan Binali Yıldırım’a sordu: “İddialar doğru ise, MİT’e bağlı kaç kişi bu saldırıya katılmıştır?”

Şengal’de Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı Peşmerge grubunun 2014’ten beri Şengal Direniş Birlikleri’nin (YBŞ) denetiminde olan Xanesor beldesine girmesiyle başlayan çatışmalar Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin de gündemine taşındı.

Konuyu bir önerge ile Meclis gündemine getiren Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Ezidi milletvekili Feleknas Uca, çatışmalarda beş YBŞ savaşçısının yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Uca, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) Şengal’de yaşananlarla ilişkisi olduğu iddiasına dikkat çekerek, şunları ifade etti:

3 Mart günü Şengal’in Xanesor beldesinde Ezidilere başlatılan saldırıda MİT’e bağlı 21 kişinin de yer aldığı iddia edilmiştir. Ayrıca Zomar Güçleri olarak adlandırılan ve Xanesor’a saldıran 450 kişinin Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından eğitildiği basında yer alan iddialar arasındadır.

Zomar İsimli silahlı grubun Türkiye tarafından Musul’un Eyn El Firas köyüne yerleştirildiği ve burada Türk ordusu ile MİT tarafından eğitildiği basına yansıyan diğer bir iddiadır.

Bu bilgilere göre, Zomar Güçleri Rojava’dan kaçarak ÖSO’nun bazı gruplarına katılan kişiler ile Ezidi düşmanı radikal Selefi gruplar ve Türk istihbarat mensubu kişilerden oluşmaktadır.

Eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun iki yıl önce Zomar Güçlerini ziyaret ettiği ve eğitimlerini yerinde incelediği basına yansıyan iddialar arasındadır. Öte taraftan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Ekim 2016 tarihinde “Şengal’de bu mücadeleyi sürdüreceğiz, Şengal yeni bir Kandil olma yolunda buna müsaade edemeyiz” şeklinde açıklama yapmıştı.

Ayrıca saldırının Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin Türkiye ziyareti sonrası gerçekleşmiş olması da dikkat çekicidir.

Saldırının gerçekleştiği Xanesor’un 2014’te YBŞ tarafından IŞİD’in elinden kurtarıldığını belirten Uca, bölgenin o zamandan bu yana YBŞ tarafından korunan güvenli bir alan olduğuna vurgu yaptı.

Birleşmiş Milletler’in soykırım kararını da hatırlatan Uca, Şengal’e yeniden düzenlenen son saldırıyı ise ‘yeni bir insanlık suçu’ olarak niteleyerek “Ülkemizin kadim topluluğu olan Ezidiler Türkiye’nin bu saldırılara dahil olmasından büyük kaygı ve üzüntü duymaktadır” dedi.

Sorular: “MİT’e bağlı kaç kişi saldırıya katıldı?”

HDP’li vekil, Başbakan Yıldırım’dan şu sorulara yanıt istedi:

  • 3 Mart 2017 tarihinde Êzidîlerin yerleşim yeri olan Şengal’in Xanesor beldesine yapılan saldırıda MİT’e bağlı 21 kişinin yer aldığı iddiaları doğru mudur?
  • Söz konusu iddialar doğru ise, MİT’e bağlı kaç kişi bu saldırıya katılmıştır?
  • Saldırıya katıldığı iddia edilen MİT’e bağlı bu kişilerin Zomar Güçleri olarak adlandırılan gruba mensup olduğu iddiaları doğru mudur?
  • Kendilerini Zomar Güçleri olarak tanımlayan silahlı grup ile MİT’in ilişkisi nedir?
  • Zommar Güçleri kimlerden oluşmaktadır? Zommar Güçlerinin içinde MİT elemanlarının olduğu iddiaları doğru mudur?
  • Zomar Güçleri isimli silahlı grubun TSK ve MİT tarafından eğitildiği iddiaları doğru mudur?
  • Söz konusu iddialar doğru ise, Zomar Güçleri ne zaman ve nerede kurulmuştur? Zomar Güçleri kim tarafından ne amaçla kurulmuştur?
  • Zomar Güçleri isimli silahlı grubun Musul’un Eyn El Firas köyüne yerleştirildiği iddiaları doğru ise bu güçlerin buraya yerleştirilme amacı nedir?
  • İçerisinde 21 MİT mensubunun da olduğu iddia edilen Zomar Güçleri isimli silahlı gruba Şengal’in Xanesor beldesine saldırma kararı kim/kimler tarafından alınmıştır?

Şengal’de yaşananlara ilişkin haber ve makalelere aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

  Şengal'de KDP'ye yakın birlikler ile YBŞ arasında çatışma
  Matthew Barber'in analizi: Şengal'de ne oluyor, YBŞ'yle çatışan 'Roj Peşmerge' kim?
  ŞENGAL | Bu bir savaş ya da çatışma değil, Ezidilere yönelik yeni bir ferman