Ana SayfaDünyaMuslim: ABD ve Rusya, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık’ diyebilir

Muslim: ABD ve Rusya, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık’ diyebilir

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Suriye’deki varlığına ilişkin konuşan PYD Eş Başkanı Salih Muslim, “ABD ve Rusya, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık’ diyebilir” dedi.

PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye ve Rojava bölgesinde yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Rakka operasyonu, ABD ve Rusya ile görüşmeler, Minbic ve Afrin çevresindeki gelişmelere ilişkin ANF’den Amed Dicle’nin sorularını yanıtlayan Muslim, Rusya ve ABD’nin Türkiye’nin Suriye’den çıkarılması için anlaşmış olabileceğini söyledi.

Rakka’nın IŞİD’den alınmasından sonra Suriye’de nasıl bir sayfa açılacağına dair değerlendirmede bulunan Muslim, bu durumun Rojava’nın güvenliği ve Rakka halkı açısından önemli sonuçları olacağını söyledi.

Muslim şunları ifade etti:

DAİŞ’in Rakka’dan çıkarılması iki açıdan önemli. Bir; bölgemizin yani Rojava’daki halklarımızın güvenliği için önemlidir. Halklar güvenlik açısından rahatlayacak. Savaş sınırlarımızdan uzaklaştırılacaktır. İkinci önemli gelişme ise, Rakka halkının kendisi için yaşanacaktır. Rakka halkı bu barbarlardan kurtulacak ve kendi yaşamını örgütleyecektir. Demokratik federal sistemimiz daha geniş bir zemine yayılacak. Rakka halkı isterse bu sisteme dahil olacaktır.

Rakka operasyonunda Demokratik Suriye Güçleri çatışı altında dahil olanların yüzde 75’inin Rakka halkı ve o bölgedeki insanlardan oluştuğunu belirten Muslim, Rakka’nın kurtarılmasının IŞİD’i tamamen bitirmeyeceğini ama IŞİD’e karşı mücadelenin şeklini değiştirebileceğini söyledi.

Muslim şu değerlendirmelerde bulundu:

IŞİD’le mücadele 2-3 yıl sürebilir

DAİŞ bitmez ama DAİŞ’le mücadelenin şekli değişir. Ölümcül bir darbe alır ama başka bir şekle girer. Şimdi şehirlerde yerleşik ve toplu halde kalıyorlar. Rakka’dan sonra dağılacaklar, daha çok kırsal kesimlerde ve küçük birimler şeklinde kalırlar. Bu mücadele 2-3 yıl sürebilir.

Bu bölgenin istikrarsızlığı için tehlike olmayı sürdürürler. Çünkü DAİŞ’in zihniyetini taşıyan başka yapılar da var. Örneğin; Türkiye’nin desteklediği grupların içinde DAİŞ zihniyetinde olanlar var. Aynı ideolojik zemine dayanıyorlar. Onun için Rakka ve hatta Musul’un kurtarılması önemli olur ama DAİŞ’in bitmesi anlamına gelmez. Mücadelenin yeni bir formatla devam etmesine yol açar.

‘Suriye meselesi daha devam edecek’

Muslim “Rakka’nın kurtarılması Suriye’de yaşanan sorunların çözümüne yol açar mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Suriye meselesi daha devam edecek. Daha İdlip var. Diyelim ki DAİŞ Rakka ve Derazor’dan çıkarıldı. Peki diğer bölgeler? Suriye’nin en verimli bölgelerinde Nusra var, diğer gruplar var. Bunlar hepsi El Kaide türevi yapılar. İdlip ve çevresindeki bölgede savaş daha çetin olacak, coğrafyası dağlıktır ve bu gruplar buraya yerleşmiş bulunuyor. Ayrıca Türkiye sınırına daha da yakındır. Bu grupların yerleştiği yerler dağlıktır ve İskenderun’a kadar manevra alanları bulunuyor.

‘Uluslararası güçlerle ilişkimiz IŞİD’e karşı mücadele temelindedir’

Muslim Rakka operasyonunda uluslararası güçlerle aralarındaki ilişkilere ilişkin de değerlendirmelerde bulundu. Uluslararası güçlerle ilişkilerinin IŞİD’e karşı mücadele temelinde olduğunu belirten Muslim şunları söyledi:

Bizim uluslararası güçlerle ilişkilerimiz çıkarlara dayalıdır. Biz farklı güçler tarafından oluşturulmuş değiliz, bağımsızız kendi öz gücümüze dayanıyoruz. Nasıl ki ABD, Rusya kendi çıkarları için Ortadoğu’ya gelmişse, bizimde Kürt halkı olarak çıkarlarımız ve hedeflerimiz var. Bizim bu güçlerle ilişkimiz DAİŞ terörüne karşı mücadele çerçevesindedir. DAİŞ bizim de düşmanımız onların da düşmanıdır. Bu temelde ilişkilerimiz gelişti ve devam ediyor. Karşılıklı olarak verdiğimiz sözler tutulmuş, herhangi bir sorun yaşanmamıştır. Ama biz bu ilişkilerimize siyasal boyut kazandırmak ve geliştirmek istiyoruz. Bu güçlerin de ilişkilerini geliştirmek istediklerini tahmin ediyorum.

Biz bölgede teröre karşı her anlamda en etkili gücüz. Bir gücüz ve kendi kararlarımızı kendimiz alıyoruz. Terörle mücadelede bizim kadar etkili bir güç olmadığını onlar da görüyor ve biliyor. Artık bu ilişkilerin ne oranda gelişeceğine dair kararı verecek olan onlardır. Karşılıklı görüşmelerimiz sürüyor.

Bizim Demokratik Federal Suriye projemiz var. Projemiz Suriye’yi Demokratikleştirmeyi hedefliyor. Onlar da ‘Demokratik Suriye’ istiyoruz diyorlar. Söylemde de olsa Suriye’nin parçalanmasını istemediklerini belirtiyorlar. Biz de Suriye’nin bölünmesini istemiyoruz zaten. Biz Suriye’nin bir parçası olarak kalmak istiyoruz. Bu noktada ilgili uluslararası güçlerle aynı zeminde bulunuyoruz. Ama her durumda biz kendi projemizin hayat bulması için çalışmaya devam edeceğiz. Yarın belki diğer güçlerle uzlaşma sağlayamadılar ve farklı bir durum ortaya çıkar. Mesele sadece bizim Suriye’nin bölünmesini istemememiz değil. Farklı dinamikler var ve bir uzlaşı ortaya çıkmayabilir. Biz bu duruma da hazırlıklı olacağız. Her durumda da ilişkilerimizin kalıcı olmasını ve derinleşmesini istiyoruz. Bu ilişkiler belirttiğim gibi karşılıklı çıkarlar temelindedir ve öyle olacaktır.

Muslim “Rakka’dan sonra ilişkilerinizin siyasi formata girmesine dair işaretler var mı?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

Evet, var. Fakat yazılı bir anlaşmamız yoktur. ABD ve diğer güçlerin daha geniş bölgesel hedefleri var. Mesele sadece Suriye veya Kürdistan değil. ABD-Rusya, NATO, Türkiye ile ilişkiler, Ukrayna vb. birçok sorun var. Onlar için durum daha karmaşık. İleride ya Türkiye ya NATO ikilemi yaşayabilirler. Çünkü NATO onlar için önemli. Türkiye ile çıkarlarından dolayı istedikleri halde bizimle ilişkileri kesebilirler. Biz bunun da farkındayız. Fakat şimdiden ne yapacaklarını bilemiyoruz. Ama biz ilişkilerimizin karşılıklı çıkarlar temelinde sürmesini istiyoruz. Fakat kimsenin hizmetçisi değiliz, olmayız da. Kendi çıkarlarımıza göre hareket ediyoruz, edeceğiz. İlişkilerimizin de bu şekilde sürmesinden yanayız.

ABD ve Rusya, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık’ diyebilir

Muslim, Türkiye’nin Suriye’deki varlığına ilişkin de açıklamalarda bulundu. Rusya ve ABD’nin önümüzdeki süreçte Türkiye’ye “Suriye’den çık” diyebileceğini belirten Muslim şunları söyledi:

Türkiye’nin oradaki varlığı konusunda ABD ve Rusya’nın anlaşmış olabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki süreçte Rusya ile ABD, Türkiye’ye ‘Suriye’den çık, elini buradan çek’ diyebilirler. Her iki güç Türkiye’nin Suriye’deki varlığına karşı çıkabilirler diye düşünüyorum.

ABD de Rusya da Türkiye’nin şuan orada yaptıklarını görüyorlar. Türkiye Şehba’da işgalci konumdadır. Halka saldırıyor. Saldırgan bir politika yürütüyor. ABD ile Rusya, Türkiye’ye ‘sen buradan çık Suriye halkı kendi kendini yönetsin’ diyebilir. Türkiye DAİŞ’e karşı mücadele adı altında oraya geldi ama şimdi DAİŞ yok. Suriye rejimi de yok. O zaman Türkiye burada işgalci konumdadır. Burayı yönetmesi gereken Suriyeli dinamiklerdir, Türkiye değil. Türkiye’nin şu anda Suriye’deki konumu uluslararası arenada kabul görülmüyor. Dolaysıyla Rusya ve ABD’nin tavır alması yüksek ihtimaldir.

‘Rusya, terörizmle mücadele kapsamında Efrîn’e gelmiş bulunuyor’

Rusya’nın Afrin’de bir üs kurduğunu doğrulayan Muslim, Rusya’nın burada Nusra benzere gruplara karşı bu üssü kurduğunu söyledi.

Muslim bu konuda şunları söyledi:

Bazıları Rusya’nın Kürtleri savunmak için Efrîn’e geldiğini söylüyor. Öyle değil. Mesele başkadır. Cilvegöz Sınır Kapısı Efrîn’in Cinderes ilçesine yakındır. Bu kapı ve çevresi, yine aynı bölgede bulunan Etme kampı çete gruplarının geçiş noktasıdır. Etme kampı El Nusra’nın eğitim merkezi konumundadır. Burada çok farklı gruplar bulunuyor bazen kendi aralarında çatışıyorlar, patlamalar, ölümler oluyor. Burası bizim bölgelere yakındır. Rusya, bu gruplarla mücadele etmek istiyor ama mücadele etmesi için coğrafik olarak konumlanacağı başka bir yer yok. Halep’ten veya güneyden gelemiyorlar.

Rusya, terörizmle mücadele kapsamında Efrîn’e gelmiş bulunuyor. Bu gruplar bize de saldırıyorlar. Bizde bu grupların buradan temizlenmesini istiyoruz. Bu anlaşma çerçevesinde Rusya oraya gelmiş bulunuyorlar.

‘En büyük tehlike Türkiye’nin Kürt fobisi’

Bizim için en büyük tehlike Türkiye’dir. Türkiye’nin Kürt fobisi tehlikelidir. Türk hükümeti giderek yalnızlaşıyor ve yalnızlaştıkça saldırgan bir politika izliyor. Bizi düşman olarak görüyorlar. Biz Türkiye’nin bu tavrını uluslararası ilgili güçlerle de paylaştık. DAİŞ ile ilişkileri de biliniyor. Hatta Türkiye DAİŞ’le mücadele adı atlında DAİŞ’ı kurtarmak için Rakka’ya gelmek istiyor. Bu politikası da herkes tarafından görülüyor ve kabul edilmiyor. Türkiye’ye ilişkin başından itibaren söylediklerimizin tümü gerçekleşiyor. Muhataplarımızın tümü de artık bu gerçeğin farkında.