Ana SayfaEkonomi‘Nazi’ tartışması sürerken Alman firmayla ‘tank ortaklığı’ hazırlığı

‘Nazi’ tartışması sürerken Alman firmayla ‘tank ortaklığı’ hazırlığı

HABER MERKEZİ – Son günlerde “Nazi benzetmesine” kadar tırmanan Türk-Alman diplomasisi savunma sanayisinde tersi yönde yürüyor. Hükümete yakınlığıyla bilinen iş insanı Ethem Sancak, Avusturyalı AVL firmasının iptal ettiği Altay tank motor üretimini Alman Rheinmetall firması ile üretme hazırlığı yapıyor.

Ankara ile Berlin arasında ‘referandum’ mitingi iptalleriyle başlayan ve “Nazi” söylemiyle doruğa tırmanan diplomatik kriz, silah ve savunma sanayisinde tersi yönde işliyor.

Öyle ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AKP hükümetine yakınlığını dile de getiren iş insanı Ethem Sancak’ın sahibi olduğu BMC firması ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulu üyesi olduğu TÜRGEV’in bağışçılarından olan Malezya menşeli Etika Strategi Holding’in, Avusturyalı AVL firmasının iptal ettiği Altay tank motorunun üretimi için Alman Rheinmetall firması ile birlikte ihale sürecine hazırlandığı belirtiliyor.

Konuya dair habere Almanya’da yayımlanan Stern dergisinde yer veriliyor.

Hans-Martin Tillack imzalı haberde BMC ile Rheinmetall arasında gelişen ticari ortaklık irdeleniyor.

Haberde, Alman silah üreticisi Rheinmetall’in Türkiye’den gelen silah siparişlerini karşılayabilmek için Türkiye’de fabrika açmak istediği kaydediliyor.

Şirket, siyasetçilerden gelen eleştirilere rağmen Ethem Sancak ile birlikte Türkiye’de tank üretimi yapmayı hedefliyor.

Rheinmetall sözcüsü yaptığı açıklamada, Altay tankı için Türkiye’nin gelecekte açacağı ihalelere Türk kamyon ve otobüs üreticisi BMC ile birlikte katılmak istediklerini de kaydediyor.

Die Welt haber yapmıştı

Tutuklanan gazeteci Deniz Yücel’in çalıştığı gazete Die Welt de geçen yıl yaptığı bir haberde Rheinmetall’in Türkiye’de lastik tekerlekli ve paletli zırhlı araç üretme niyetinde olduğunu yazmıştı.

Stern dergisi ise yeni sayısında Türkiye’de üretim yapma planlarında oldukça ilerleme sağlandığını belirtiyor.

Rheinmetall’in Türkiye’nin ‘milli tank projesi’ Altay’ın üretimi için açılacak ihaleye davet edilmesi bekleniyor.

Bunun için BMC’nin Sakarya’nın Karasu İhsaniye köyünde 222 hektarlık bir alan üzerinde üretim tesisi inşa ettiği de söyleniyor.

‘Milli tank’ Altay

Savunma Sanayii Müsteşarlığı geçtiğimiz günlerde yayımladığı 2017-2021 Stratejik Planı’nda Altay Ana Muharebe Tankı seri üretim sözleşmesinin bu yıl imzalanacağını açıklamıştı.

İlk 15 tankın 2020 yılında hizmete gireceği belirtilirken, 2021’de ise 20 tankın teslim edileceği duyurulmuştu.

Otokar resmi sosyal paylaşım sitesinden duyurulan açıklamada  “Altay Ana Muharebe Tankı, hareket kabiliyeti, ateş gücü ve beka yönüyle en zorlu testleri üstün başarıyla tamamlamış ve dünyadaki örneklerinden çok daha kısa bir zamanda kalifiye edilerek seri üretime hazır hale getirilmiştir” denilmişti.

Previous post
Rektörlüğün kapattığı SBF İnsan Hakları Merkezi ODTÜ Mezunları Derneği'nde açıldı
Next post
Dünyada ilk ülke: İzlanda'da eşit işe eşit ücret zorunluluğu