Ana SayfaGüncelNusaybin’de Newroz’un startı ev ev, dükkan dükkan gezilerek verildi: ‘Mutlaka kazanacağız’

Nusaybin’de Newroz’un startı ev ev, dükkan dükkan gezilerek verildi: ‘Mutlaka kazanacağız’

HABER MERKEZİ – Yılın ilk Newroz’unun startı “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla Nusaybin’de ev ev, dükkan dükkan gezilerek verildi.

Newroz Bayramı’nın startı Mardin’in Nusaybin ilçesinde verildi.

Kent merkezinde düzenlenen ve Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Demokratik Bölgeler Partisi’nden (DBP) isimlerin yer aldığı yürüyüşe, 13 vekilin yanı sıra Barış Anneleri ve çok sayıda yurttaş katıldı.

‘Ev ev gezeriz, esnaf esnaf gezeriz’

İlkin DBP ilçe binasında bir araya gelenlere seslenen HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, herkesin Newroz’unu kutladığını ifade etti.

Newroz’a “faşizm koşulları altında” girildiğini söyleyen Yıldırım, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Baskının, yasaklamanın, şantajın, inkarın, savaşın tam tamlığının yapıldığı bu koşullarda Newroz startını Nusaybin’de vermiş bulunmaktayız. Faşizm koşullarında gerçekleşen yasaklara inat olsun diye halkın yanımıza gelmesine izin vermiyorlarsa, meydanlara akmasına izin verilmiyorsa biz ev ev gezeriz, esnaf esnaf gezeriz halkımızın Newroz’unu kutlarız diyerek bir araya geldik.

Halkımızın on yıllardır gerçekleştirdikleri Newroz direnişleri ile Newroz’un bizler açısından özgürlüğe yakınlaştırması bakımından önemlidir. Bizleri bir adım değil 11 adım özgürlüğe yakınlaştıracağına inanıyoruz. Bu inançla dirilişin, yeniden yaşamın şahlanmasına, doğanın nasıl yeniden yeşillenerek kışa, kara inat başkaldırarak zenginleşmesini sembolize ediyorsa, Newroz’un da böyle bir anlam taşıdığını 10 yıllardır gerçekleştirdiğimiz kutlamalarda ve mücadelelerde gördük.

‘Mutlaka kazanacağız’

Bu açıdan 2017 Newroz’unun da temel sloganı olarak belirlediğimiz ‘Mutlaka kazanacağız’ şiarı ile kazanmaya her zamankinden daha yakın olduğumuzu, kazanmak için hiçbir dönem olmadığı kadar imkan ve koşullarımızın oluştuğunu, bu dönemde 2017 Newrozu vesilesiyle mücadelemizi bir adım daha ileriye taşımak açısından bugün Nusaybin’de Newroz startını veriyoruz.

Nusaybin halkımız başta olmak üzere, mücadele eden tüm halkımızın, İmralı, Edirne, Silivri, Kandıra ve tüm cezaevlerinde direnen tüm yoldaşlarımızın başkanlarımızın Newroz’unu direnişin kalesi olan Nusaybin’den kutlamak istiyoruz.

Diyarbakır Newrozu’na çağrı

Yıldırım, sözlerini 21 Mart’ta yapılacak olan Diyarbakır Newrozu’na çağrısıyla bitirdi:

Tüm baskı politikalarına inat olsun diye, bir kez daha barışı, özgürlüğü, demokrasiyi haykırmak adına Diyarbakır Newrozu’na katılalım.

  İzin çıktı: Diyarbakır Newrozu 21 Mart'ta

Yapılan açıklamanın ardından heyet çarşı merkezini dolaşarak ev ev, dükkan dükkan yurttaşların Newroz’unu kutladı.

Engellemelere rağmen Kaçakçılar Çarşısı’nda bir araya gelen HDP’li vekiller ile yurttaşlar birlikte yürüyüşe geçti.

Yürüyüş sırasında “Newroz piroz bê (Newroz kutlu olsun)” sloganı atıldı.

Van Newrozu’na izin çıktı

Öte yandan Van’da 21 Mart’ta kutlanacak Newroz için de izin çıktı.

Newroz Tertip Komitesi’nin Van Valiliği’ne Newroz alanı olan Van Kalesi eteklerindeki alanda yapılması planlanan kutlama için yaptığı izin başvurusu kabul edildi.

  Yasak kararı sonrası İstanbul Newroz Tertip Komitesi’nden açıklama