Ana SayfaGüncelPEN Şiir Ödülü Egemen Berköz’ün

PEN Şiir Ödülü Egemen Berköz’ün

HABER MERKEZİ –  PEN Türkiye’nin verdiği şiir ödülünün bu yılki sahibi Egemen Berköz oldu. Berköz’e ödülü 21 Mart Dünya Şiir Günü’nde verilecek.

21 Mart Dünya Şiir Günü’nde verilecek olan PEN Şiir ödülüne Egemen Berköz değer görüldü.

Ödül, 21 Mart’ta İstanbul’da Nâzım Hikmet Kültür Evi’nde düzenlenecek törenle sunulacak.

Ödülün gerekçesi şöyle:

İlk kitabı “Çin Askeri Ah Devran”dan (1966) başlayarak sarsıcı bir şiir yazan, insanın yalnızlığını toplumsal varlığı içinde değerlendiren, her zaman daha derini yoklayan, fakat bu yoklamayı insanın iç sesiyle yapıyormuş gibi düşündüren, Türk şiirinin 60 Kuşağı’ndan gelen öncü ismi Egemen Berköz’ü 2017 PEN Türkiye Şiir Ödülü ile selamlamanın mutluluğunu yaşıyoruz. Şiiri kadar çevirileri ve yazılarıyla da edebiyata, şiire, müziğe ve yaşama dingin, usul bir ses katan Egemen Berköz az yazmasına karşın unutulmaz şiirleriyle de her zaman farklı bir ses olmayı sürdürüyor.”

Egemen Berköz hakkında

Egemen Berköz 1941’de Karadeniz Ereğli’de doğdu. Çocukluğunu ve ilk gençliğini Ereğli, Zonguldak ve Bolu’da yaşadı.

Ankara’da Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde İtalyan Filolojisi okudu (1959- 1963).

Bolu’nun yerel gazetelerinin dışında ilk şiiri Yeditepe’de yayımlandı (1959). Bunu sonraki yıllarda, Dost, Ataç, Yelken, Devinim, Yordam, kurucularından olduğu Alan 67, Şiir Sanatı, Soyut, Yeni Dergi, Papirüs gibi dergiler izledi.

İlk şiir kitabı “Çin Askeri Ah Devran”ı arkadaşı Haluk Aker’in yardımıyla kendi yayımladı (1966). İkinci kitabı “Yalnızlıklar! Yalnızlıklar!” 1977’de Cem Yayınları’ndan, üçüncü kitabı “Bu Kitapta Sen Nerdesin?” 1981’de eski dostu Mehmet Taner’in Tan Yayınları’ndan çıktı.

Şiirlerinden seçmeler “Yalnız ve Birlikte” Adam Yayınlarınca basıldı.


Kaynak: Kültür Servisi