Ana SayfaGüncelRusya’dan ‘YPG’yle yeni anlaşma’ açıklaması

Rusya’dan ‘YPG’yle yeni anlaşma’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Rusya ile YPG arasında ‘yeni bir anlaşmaya varıldığı’ yönündeki haberler üzerine Rusya Savunma Bakanlığı’ndan bir açıklama geldi.

Bugün basında, Rusya’nın Afrin’de bir askeri üs kuracağı ve YPG üyelerine askeri eğitim vereceği haberleri yer almıştı.

Reuters’a dayandırılan haberlerde YPG Sözcüsü Redur Xelil’in “Rusya ile Afrin’de askeri üs kurma konusunda anlaşmaya varıldığını” ifade ettiği kaydedilmişti.

Konuyla ilgili Rusya’dan da bir açıklama geldi. Açıklamada ‘üs kurulacağı’ yönündeki bilgi doğrulanmadı.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı açıklamasında, ‘ateşkes ihlallerinin önlenmesi için’ Afrin yakınlarında Kürt birlikler ile Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO) karşı karşıya geldiği bölgede, Rusya’nın Suriye’deki ‘Ateşkesi İzleme Merkezi’nin bir şubesinin açılacağı kaydedildi.

Rusya’nın bu açıklamasına karşın Rojava yönetiminden resmi bir açıklama ise henüz gelmedi.

Türkiye’den açıklama

Öte yandan Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası konuşan Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da bu konuya dair şu açıklamalarda bulundu.

Suriye’nin kuzey bölgesinde bir terör devletinin kurulmasını asla kabul etmeyeceğimizi ilgili taraflara belirtiyoruz, Rusya da ABD de bunu biliyor. Türkiye’nin bölge siyasetine ilişkin en önemli rezervlerinden birisi bu.

Maalesef bölge, özellikle Münbiç ve Rakka operasyonu hem ABD hem Rusya son kararlarını gözden geçirecekler.

Türkiye olarak bu şehirlerin tamamının etnik yapısının korunmasından yanayız. Mezhebi yapıyı bozacak bir şey bölge barışının sağlanmasına vesile olmaz. Dolayısıyla Münbiç’in etnik yapısı korunmadır. Aynı şekilde Rakka ve Afrin bölgesinin yapıları korunmalıdır. Hem Ruslarla, hem Amerikalılarla konuşuyoruz. Her iki ülkenin aldığı net bir karar yok. Farklı şıklar duruyor. Eğer PYD unsurları yer almazsa DEAŞ’tan temizlenmesi için ve o şehirlerin kendi halklarına geri verilmesi sürecinde etkin şekilde yer almaya hazır Türkiye. Hem ABD hem Rusya ile paylaşıyoruz”