Ana SayfaGüncelŞengal’de KDP’ye yakın birlikler ile YBŞ arasında çatışma

Şengal’de KDP’ye yakın birlikler ile YBŞ arasında çatışma

HABER MERKEZİ – Şengal’de KDP’ye yakın birlikler ile kentteki YBŞ güçleri arasında çatışma çıktı, 1 YBŞ’li yaşamını yitirdi. Çatışmalar, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretinden sonra yaşandı.YBŞ ve YJŞ komutanları çatışmalardan KDP’ye bağlı güçleri sorumlu tutarken, Peşmerge’den ise bölgeden çekilme çağrılarına “İzin istemeyiz” karşılığı geldi.

Şengal’de Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bağlı peşmerge grubu ile Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) arasında sabahın erken saatlerinden itibaren çatışmalar çıktığı.

Yerel kaynaklara göre çatışmalar saat 06:00 sularında başladı.

1 YBŞ’li yaşamını yitirdi

Çatışmaların sonucuna ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmazken yerel kaynaklar ve Rudaw bir YBŞ savaşçısının yaşamını yitirdiğini, 3’ü YBŞ’li 7 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Yerel kaynaklar ayrıca KDP’ye bağlı silahlı 4 kişinin YBŞ savaşçıları tarafından yakalandığını kaydetti.

3 gazeteci yaralandı

Öte yandan bölgedeki çatışmaları takip eden gazeteci Nujiyan Erhan’ın ile Çıra TV çalışanları Hadi İlyas ve İzzet İsmet de yaralandı. Hadi İlyas’ın karnından kurşun yarası aldığı ve hastaneye kaldırıldığı öğrenilirken, İzzet İsmet’in de başından vurulduğu kaydedildi.

Bölgede çatışmanın kısmen durduğu belirtiliyor.

Ezidiler tepkili

Öte yandan dihaber’de yer alan habere göre Ezidiler duruma tepki göstererek, KDP güçlerinin önünü kapattı.

Ayrıca KDP içindeki Ezidi Peşmergeler de dışarıdan gelenlere tepki gösterdi.

YBŞ’den açıklama

Yazılı bir açıklama yapan YBŞ Komutanlığı, KDP’ye bağlı ‘Roj Peşmerge Birliği’nin Xanesor’da kendi denetimlerinde olan yerleri tutma girişiminde bulunması üzerine çatışmaların başladığını kaydetti.

Açıklamada yaşanan gelişmelerin Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani’nin Ankara ziyaretinin ardına geldiğine de dikkat çekildi.

YBŞ açıklamasında ayrıca Xanesor’un 2014 yılından beri IŞİD’den kurtarıldığı ve kendi denetimlerinde olduğu vurgulanırken, şu değerlendirmede bulunuldu:

Tamamıyla provokatif bir girişim olup, Ankara’dan alınan talimatlar doğrultusunda, Şengal Êzidîlerini birbirine düşürme ve iradelerine müdahale etme amaçlıdır.

Biz YBŞ/YJŞ güçleri olarak kesinlikle herhangi bir gergin durumun yaşanması taraftarı değiliz. Bu güçlerin derhal çekilmesi ve alanımızdan çıkması gerekmektedir.

Açıklamada ‘duyarlılık’ çağrısı da yapıldı.

‘Çatışmaların sorumlusu KDP’

Çatışmalara ilişkin konuşan YBŞ komutanlarından Zerdeşt Şengali ise Şengal’e saldıran grupların Türkiye tarafından eğitildiğini ifade etti.

YBŞ komutanı “Bu savaş Peşmergeyle YBŞ savaşçıları arasında değil, çeteler ve Ezidiler arasında bir savaştır” dedi.

YJŞ Komutanı Rosyar Verin ise çatışmalardan KDP güçlerini sorumlu tuttu ve “Çatışmalar KDP tarafından başlatıldı” ifadelerini kullandı.

Peşmerge’den açıklama

Çatışma üzerine bir açıklama da Peşmerge Bakanlığı’ndan geldi. Açıklamada Peşmergenin bölgeden çekilmesi talebine karşılık şu ifadeler kullanıldı:

Kürdistan topraklarında güçlerin hareketi ve yer değiştirmesiyle ilgili kimseden izin almayız.

 

Barzani’nin Ankara ziyareti

Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani, 26 Şubat Pazar günü Türkiye’yi ziyaret etmiş, ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya gelmişti. Bu görüşmeden bir gün sonra da Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmüştü.

Her iki görüşmeden sonra da herhangi bir açıklama yapılmamıştı.