Ana SayfaGüncelSilahlanma için ‘avcı dernekleri paravan olarak kullanılıyor’ iddiası

Silahlanma için ‘avcı dernekleri paravan olarak kullanılıyor’ iddiası

HABER MERKEZİ – Esenyurt  Belediyesi meclis toplantısında zabıta personelinin silahlandırılması kararı alındığının ortaya çıkmasının ardından ‘silahlanma’ iddialarına yenileri ekleniyor. Esenyurt eski Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, AKP’li belediyelerin ‘avcı dernekleri üzerinden belirlediği kişileri silahlandırdığını’ iddia etti.


Haber: CANDAN YILDIZ


Esenyurt Belediyesi tarafından silah alınacağını Bütçe Komisyon Raporu’na dayanarak ortaya çıkaran Birgün Gazetesi’nden Erk Acerer, 20 adet silah alınmasının komisyonca uygun görüldüğünü yazdı.

Silahlanma iddialarının 15 Temmuz darbe girişimi sonrası artmasının ardından gündeme gelen Esenyurt’u iyi bilen, yıllarca belediye başkanlığı yapmış bir isme; Gürbüz Çapan’a sorduk.

‘Avcı dernekleri paravan olarak kullanılıyor’

Çapan,  silahlanma iddialarını daha da ileriye taşıyarak, ‘avcı derneklerinin paravan olarak kullanıldığını’ ileri sürdü.

Çapan’a göre son iki yılda -ki bu tarih Kobani protestoları dönemine denk geliyor- AKP’li belediyeler, ilçelerdeki avcı dernekleri üzerinden avcılık belgesi alımını sağlıyor.

Belediyelerin bunu el altından örgütlediğini ifade eden Çapan “Kime verecekleri belli, avcı belgesi aldıktan sonra pompalı tüfek edinme hakkın çıkıyor” dedi.

Esenyurt’ta en az 3 tane avcılar ve atıcılık derneği bulunuyor. Pompalı ya da avcılıkta kullanılan yivsiz tüfekler için ruhsat emniyetten alınıyor. Ancak bu ruhsat sadece bulundurma hakkı veriyor. Avcılık belgesi sahibi olunduğunda ise bu tür silahları taşıma hakkı kazanıyorsun.

Silahlanma iddiaları Kobani protestolarına denk geliyor

İlçedeki silahlanma iddiaları Kobani protestolarının yaşandığı döneme dayanıyor.

CHP Esenyurt Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Yavuz İren de Birgün’e verdiği demeçte şunları söylemişti:

AKP’liler Kobani olaylarını bahane ederek o süreçte belediyeye yapılan saldırıyı gerekçe gösterdiler. Oysa sadece camlar kırılmıştı. ‘Bunun karşılığında kendi vatandaşımızı mı vuracağız?’ diye karşı çıkmaya çalıştım.

Mert Değirmenci’yi vuran pompalı hala ‘tespit edilemedi’

Kobani olayları sırasında Emek Gençliği’nden 18 yaşındaki Mert Değirmenci 7 Ekim 2014’te pompalı silahla vuruluyor. Emniyet Mobese kayıtlarının olmadığını söylüyor avukatlara. Getirildiği hastanenin güvenlik kameralarının da o esnada kırıldığı bilgisi aileye veriliyor. Silahlama iddialarıyla ilgili güçlü bir delil oluşturması muhtemel Mert Değirmenci’yi vuran silahla ilgili bir gelişme ise olmuyor.

Avukat Devrim Avcı, emniyetin  kendilerine kurşunun yerden sektiğini, zedelendiği için de balistik incelemesinin sağlıklı olmayacağını söylediğini aktarıyor. Yani Mert Değirmenciyi vuran pompalı tüfek tespit edilemiyor.

‘Zabıta kadrosundaki eski askerler silahlandırıldı’

2014 Kobani olayları sırasında, bir dönem jandarma istihbaratta çalışıp daha sonra belediyenin zabıta kadrosunda yer alanların da bu olaylar esnasında silahlandırıldığı söyleniyor.

Yine BirGün Gazetesi’ne konuşan  CHP Belediye Meclis Grup Sözcüsü Yavuz İren’in sözlerini hatırlayalım:

Belediye meclis toplantısında eğitimsiz zabıtanın eline silah vermek büyük sıkıntılara yol açar, muhtemel tartışmalarda kötü olaylar yaşanır dedik. Bunun karşılığında; AKP Başkan Yardımcısı Emin Bakmazoğlu ve Grup Sözcüsü Mustafa Akboğa’nın ağzından; ‘Zaten biz bu silahları daha önce Güneydoğu’da Özel Tim ya da askeri personel olarak görev yapmış ancak istifa edip belediye girmiş zabıta ve memurlara vereceğiz’ sözleri çıktı.

İşin daha ilginç tarafı olaylar sırasında zabıta müdürü olan Yusuf Bozca 15 Temmuz’dan sonra Hrant Dink cinayeti soruşturması kapsamında gözaltına alınıyor, önce adli kontrolle serbest bırakılıyor daha sonra ise savcılığın itirazıyla tutuklanıyor. Bozca 2014 Ocak ayına kadar jandarma istihbaratta çalışan bir isim.

O dönem Anadolu Ajansı’nın geçtiği haberde Bozca emniyet ifadesinde Belediye Başkanı aracılığı ile işe alındığını söylüyor:

Açık söylemek gerekirse bize burada insan muamelesi yapılmıyordu. Ben de bundan dolayı TSK’dan istifa ederek daha önceden tanımış olduğum Esenyurt Belediye Başkanı Necmi Kadıoğlu aracılığıyla Esenyurt Belediyesi’nde Zabıta Müdürü olarak göreve başladım. Göreve başladıktan sonra benim maruz kaldığım uygulamalara maruz kalan birçok TSK personelinin belediye bünyesinde zabıta olarak çalışmalarına önayak oldum.

Konu Meclis’te

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem ise konuyu Meclis’e taşıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Erdem, önergesinde şu ifadeleri kullanıyor:

2521 sayılı ‘Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancası ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurmasına Dair Kanun’ kapsamında değerlendirilen av tüfekleriyle öldürme, yaralama, yağma oranlarının son yıllarda ciddi oranda arttığı görülmektedir. Bu araştırmaya göre ele geçirilen ve idari para cezası uygulandıktan sonra kişiye iade edilen ruhsatsız av tüfeklerinin son 3 yılda kullanma oranı 2014’de yüzde 52, 2015’de yüzde 57 ve 2016’daysa yüzde 58’e çıkmıştır. Diğer taraftan, bazı belediyelerin kendi belirledikleri kişileri avcı derneklerine üye yaparak altından pompalı silah alımını kolaylaştırdığı iddiaları da çeşitli mecralarda haber konusu olmaktadır.

‘Halk Özel Harekat’, silahlanmayla ilgili açıklama ve iddialar

Eren Erdem daha önce de üzerinde “Halk Özel Harekat” yazan sivil araçlarıyla ilgili de önerge hazırlamıştı.

2 Kasım 2016 da CHP Grubu, sosyal medyada açılan #Aksilahlanma hashtag’i ile ilgili Meclis Araştırması istemiş ancak bu önerge AKP’li vekillerin oyu ile reddedilmişti.

Silahlanma iddialarını gündemde tutan açıklamaları da arşivler de tutmak gerekiyor.

15 Temmuz sonrası  Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Şeref Malkoç darbeye karşı ‘ruhsatlı silah alımının kolaylaştırılacağına’ dair açıklama yapmıştı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek de A Haber’deki bir programda şunları söylemişti:

Duyuyoruz etrafta bunu gizlemenin bir alemi yok, ki ben bunun yasal hale gelmesini her fırsatta söyledim, insanlar da muazzam bir silahlanma oldu. Pompalı tüfeği alan evine atıyor. Suç da değil. Şimdi yarın bir darbe yapmaya kalksan, senin elinde piyade tüfeği, kaleş varken, bu kalkıp pompalı tüfeğiyle gelmeyecek mi?

Silahlanma iddialarıyla ilgili daha önce de MHP’nin muhalif isimlerinden Sinan Oğan, AKP’nin esnafa silah eğitimi verdiğini öne sürmüştü.

  MHP'li Oğan: 15 Temmuz'dan beri esnafa silahlı eğitim veriliyor
  'Silahlanma'yla ilgili İçişleri'nden açıklama: Doğal bir durum
  Prof. Gürsoy: Silahlandırma girişimi çok tehlikeli
Previous post
Türkiye Bulgaristan'daki seçime 'müdahale ediyor' iddiası: Ankara Büyükelçisi geri çağrıldı
Next post
HDP'li Baluken hakkında 'kovuşturmanın ertelenmesi' kararı