Ana SayfaGüncelSOKAK AKADEMİSİ | Prof. Dr. Nejla Kurul’un sunumuyla ‘Eğitimin Krizi’

SOKAK AKADEMİSİ | Prof. Dr. Nejla Kurul’un sunumuyla ‘Eğitimin Krizi’

HABER MERKEZİ – KHK ile ihraç edilen Prof. Dr. Yasemin Özgün, ‘Sokak Akademisi’nin sekizinci dersinde ‘Eğitimin Krizi’ başlıklı dersin sunumunu gerçekleştirdi.

‘Sokak Akademisi’, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi öğretim üyeliğinden 7 Şubat tarihli Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen Prof. Dr. Nejla Kurul’un verdiği dersle devam etti.

Akademinin sekizinci dersi Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirildi.

İhraç edilen Prof. Dr. Nejla Kurul’un sunumuyla “Eğitimin Krizi” başlıklı ders yoğun ilgi gördü. Etkinliğe farklı kesimlerden birçok insan katıldı.

dihaber’de yer alan habere göre eğitim yoluyla insanın hem özgürleştirilebileceği hem de köleleştirebileceğinin altını çizen Kurul, hiyerarşinin de bu şekilde kurulduğuna dikkat çekti. Eğitimin siyaset ve sistemin bir parçası olduğunu ifade eden Kurul, şöyle konuştu:

Türkiye’de kapitalist sistem içinde bir yapı var. Bu yapının öngördüğü toplumsal koşullar var. Eğitim de bu yapıdan bağımsız olarak düşünülemez. Kapitalist sistemde ne yaşıyorsak eğitim alanına bunun benzerlerini yaşadık. Yaklaşık 25 milyon gencin ve çocuğun her sabah evinden çıkıp o okul içinde kültürlendiğini düşünürsek, bu politik alan ciddi bir makina olarak iş görür.

Prof. Nejla Kurul, eğitimin ayrıştırılması sorunu ile karşı karşıya olunduğunun altını çizdi ve şunları ifade etti:

Sizler yaşantınızla, özgürleşme eğilimi ile ve arayışlarla gelirsiniz. Bizim toplumsal doğamız buna açıktır. Yaptığımız şey potansiyelimizi açığa çıkaracaktır. Algılarla o potansiyel kullanma meselesidir. Eğitim krizi de bu potansiyelin gerçekleşmeme halidir. 15 yıldır iktidarda olan AKP, bugün hayatı yeniden dizayn ediyor. Siyasal rejim, milliyetçilik ve İslam ile kendini yeniden dizayn ediyor. Eğitim alanı da bundan etkileniyor. Bizim Neo-liberal dediğimiz politikalarla eğitim alanı dönüştürülüyor. Büyük bir kalbur var eğitim sisteminde ve bize kapitalizm ‘zekalar eşit değildir’ der. Eğitimin ayrıştırılması sorunuyla karşı karşıyayız.

‘Eğitim sisteminde ciddi bir ayrımcılık var’

Eğitim sisteminde ciddi bir ayrımcılığın olduğuna da dikkat çeken Kurul, yaşanan ayrımcılıkları şu şekilde sıraladı:

Nüfusun yarısı kadındır; ama kadınlar erkeklere göre arka plandadır. Ciddi bir ayrımcılıkta var eğitim sisteminde. Anadilini konuşamayan Kürt genci bunu çok iyi fark eder. Zorunlu din dersi alan Alevi genç bunu fark eder. Erkeklere sunulan olanakla kendisine sunulan olanakların farklı olduklarını kadınlar fark eder. Dolayısıyla farklılık zemininde de hayatlarımız eşit değildir. AKP’yle birlikte İslam ve Türklük geldi ve eğitim alanı buna göre dizayn edildi. Bize tek devlet, millet ve tek lider olan bir şeyi yaşamamızı dayatıyorlar. Öbür insanlar ve zekalar yok sayıldı. Ataerkil hiçbir zaman bu kadar gerici olmamıştı.

Kurul, eğitim krizinin aşılması için sokak akademilerinin ne kadar önemli olduğunu ise şu sözlerle dile getirdi:

Bu kriz eskiden yine vardı. Ama sosyal devlet evresinde daha farklıydı her şey. Okullar bu kadar ayrışmamıştı. Şimdi çok keskinleşti. Biz ‘kriz var’ diyoruz. Sokak akademisi açtık biz buna karşı. Bir araya gelmiş insanlar bir şeyi değiştirmeye ve dönüştürmeye çalışıyor. Hayat da böyle bir şey, biz de kutuplaşmadan bir araya gelmeliyiz.

‘Eğitimin Krizi’ dersi

‘Sokak Akademisi’

‘Sokak Akademisi’, Olağanüstü hal (OHAL) Kanun Hükmünde Kararnameleri ile meslekten ihraç edilen, açığa alınan ya da hakkında soruşturma başlatılan akademisyenlerin başlattığı ve eğitim alanlarının sadece binalarla sınırlı olmadığını göstermek amacı taşıyan bir etkinlik.

İhraçlar

OHAL kapsamında çıkarılan KHK’ların beşi ile 112 üniversiteden toplam 4811 akademisyen ihraç edildi.

Yayımlanan son KHK ile 330 akademisyen meslekten ihraç edilirken en fazla ihracın yaşandığı yer ise Ankara Üniversitesi oldu.