Ana SayfaGüncelTillerson’ın ziyareti Financial Times’ta: Ankara ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi

Tillerson’ın ziyareti Financial Times’ta: Ankara ‘hayal kırıklığı’ olarak niteledi

HABER MERKEZİ – Financial Times, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ziyaretini değerlendiren bir analiz yayınladı. Gazete, Tillerson’ın ABD ile Türkiye’nin ayrı düştüğü konularda ‘çok az adım attığını’ yazarken, Ankara’nın ise ziyareti ‘hayal kırıklığı’ olarak nitelediğini aktardı.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın dünkü Ankara ziyaretine, Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Financial Times’ta (FT) bir analiz ile yer verildi.

Gazete, Tillerson’ın ABD ile Türkiye’nin ayrı düştüğü konularda “çok az adım attığını” yazdı.

BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre gazete “ABD’de Donald Trump’ın başkan olmasının ardından ilişkileri yeniden ayarlamayı uman Ankara’da da diplomatlar, ziyareti hayal kırıklığı olarak niteledi” değerlendirmesinde de bulundu.

FT, Tillerson’ın mevkidaşı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla düzenlediği ortak basın toplantısında, havadaki gerilimin belirgin bir şekilde hissedildiği yorumunu da yaptı.

Gazete, Çavuşoğlu’nun görüşmede ABD’nin YPG’ye verdiği desteğe sitem ettiğini, Tillerson’ın ise basın toplantısında PYD ve YPG ile ilgili sorulara yanıt vermediğini kaydetti.

FT, Tillerson’ın Rakka operasyonunda Türkiye’nin iş birliği önerisi konusunda ABD’nin son kararı verip vermediğini açıklamadığına, ancak ABD’nin harekâtta YPG’yi desteklemesinin kaçınılmaz olduğuna dikkat çekti.

Gazete ayrıca Türkiye’nin ‘sonlandırdığını’ açıkladığı ‘Fırat Kalkanı’na da değindi:

Bu kararla etrafı sarılan Türkiye, Çarşamba günü Fırat Kalkanı operasyonunu sonlandırdı, dolayısıyla Rakka’nın ve Menbiç’in kontrolünü ele geçirerek, Suriye’nin kuzeyinde 5 bin kilometrekarelik bir güvenli bölge yaratma planından da vazgeçmiş oldu.

Öte yandan FT’ye göre Tillerson’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın geleceği ile ilgili bir soruya yanıtı ise “Esad’ın gidip gitmeyeceğine Suriye halkı karar verir” oldu.

Ne olmuştu?

Tillerson’ın ziyareti, ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve başlamasından bu yana Washington’dan Ankara’ya yapılan en üst düzey ziyaret olmuştu.

Tillerson dünkü ziyaretinden önce Başbakan Binali Yıldırım ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmiş, sonra da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmüştü.

Tillerson, mevkidaşı Çavuşoğlu’yla düzenlediği basın toplantısında, ABD’nin Suriye’de Rakka operasyonu kapsamında Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) işbirliği konusunda geri adım atmazken, soruları da itinayla geçiştirmişti.