Ana SayfaDünyaTitanik 20 yıl sonra tamamen yok olacak

Titanik 20 yıl sonra tamamen yok olacak

HABER MERKEZİ – Atlas Denizi’nde 1912 yılında batan ve hikayesiyle efsaneleşen Titanik gemisi, battığı günden bu yana okyanusun dibinde. Bilim insanları geminin kalıntılarının 20 yıl içinde tamamen yok olacağını açıkladı.

Atlas denizinin kuzeyinde 15 Nisan 1912 gecesi buzdağının çarpması sonucu battığı bilinen İngiliz transatlantik gemisi Titanik, o tarihten beri okyanusun dibinde bulunuyor.

Sputnik’te yer alan habere göre Titanik’te hayatını kaybedenlerin akrabalarına geminin kaldırılması fikri sunulmuş ancak hem yeri tam olarak netleştirilememiş hem de o dönemde gemiyi çıkaracak teknoloji bulunamamıştı.

İlk seferini yaptığı sırada batan geminin yeri tam olarak 1985 yılında tespit edilebildi.

Gemiden geriye kalan parçalar 3 bin 750 metre derinlikte bulunuyor.

İki temel parça dışında, aralarında mobilya, kömür, çanak çömlek, bagaj ve yolcuların kişisel eşyaları dahil onlarca küçük parça kilometre alanına saçılmış durumda.

Gemiden binlerce eşya çıkarıldı ancak büyük parçaların çıkarılmasının imkansız olduğu anlaşıldı.

Bilim insanları, 1991’de, denizden çıkarılan küçük parçaları incelerken, üzerinde sürekli büyüyen çok katmanlı pası ve mikroorganizmaların oluşturduğu ince bir tabaka tespit etti.

Geminin gövdesinde ve çevresinde 4 tür balık yaşıyor. Aralarından bazıları aktif olarak geminin metal ve ahşap kısımlarıyla besleniyor.

Ama geminin en büyük düşmanının, daha önce türü bilinmeyen bir bakteri olduğu ortaya çıktı. Bakteri, batan gemisinin anısına ‘Halomonas titanicae’ adını aldı.

Titanik’in efsanevi hikayesi beyazperdede

Titanik’in efsaneleşen hikayesi 1997 yılında Amerika’da filme konu olmuştu.

James Cameron’ın yönetmenlik, senaristlik, ortak yapımcılık ve ortak kurgu yönetmenliğini yaptığı filmin başrollerini Leonardo DiCaprio ve Kate Winslet paylaşmıştı.

Previous post
Bild, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı manşetine taşıdı: 'Demokrat değilsiniz, burada istenmiyorsunuz'
Next post
Bir kitaptan Kayapınar'daki 'Kayyum Paşa'ya