Ana SayfaDünyaTürkiye Bulgaristan’daki seçime ‘müdahale ediyor’ iddiası: Ankara Büyükelçisi geri çağrıldı

Türkiye Bulgaristan’daki seçime ‘müdahale ediyor’ iddiası: Ankara Büyükelçisi geri çağrıldı

HABER MERKEZİ – Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski’nin Türkiye’nin Bulgaristan’da düzenlenecek erken seçimlere müdahale etmesi iddiasıyla geri çağırıldığı duyuruldu.

Türkiye’nin Bulgaristan’daki erken seçime ‘müdahale ettiği’ iddiası gündemde.

Öyle ki Bulgaristan’ın Ankara Büyükelçisi Nadejda Neynski başkent Sofya’ya çağırıldı.

AFP’nin duyurduğu haberde Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Süleyman Gökçe’nin bir kampanya videosunda açıkça Türkiyelilerin partisi DOST’a destek verdiği ve bu nedenle geçen hafta Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığı hatırlatıldı.

Bulgaristan hükümetinin ayrıca Ankara’ya, “Türkiye’deki yaklaşık 60 bin Bulgar vatandaşını 26 Mart’taki erken seçimde DOST Partisi’ne oy vermeleri konusunda teşvik ettikleri için” tepki gösterdiği ve bunu “Bulgaristan’ın iç işlerine doğrudan müdahale olarak gördüğü” de belirtildi.

Hürriyet’in haberine göre ise Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Neynski’yi “istişare için” Sofya’ya çağırdı.

Bakan Müezzinoğlu’ndan DOST’a destek

Bulgaristan 26 Mart Pazar günü erken seçimde yeni hükümeti belirleyecek.

2014 yılında yapılan son seçimde üyelerinin çoğunluğunu Türkiyelilerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) yüzde 14,8 oy oranıyla 240 sandalyeli mecliste 38 milletvekili kazanmıştı. Bulgaristan’ın üçüncü büyük siyasi gücü ve ülke siyasetinde kilit parti olmuştu.

Mart ayının sonunda yapılacak seçimlerde HÖH’ün karşısında ‘Türkiye destekli’ DOST Partisi de yer alacak. DOST Partisi daha önce yine HÖH’ten kopan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile ittifak yaparak Dost Birliği adıyla seçime giriyor.

Al Jazeera Türk’ün haberine göre DOST Partisi’ni önceki siyasi hareketlerden ayıran en büyük özelliği, Türkiye’nin desteğini almış olması.

Bu desteği, en yakın zamanda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu dile getirdi.

Müezzinoğlu, 3 Mart günü İstanbul’da düzenlenen Balkan Çalıştayı’nda, 26 Mart seçimlerinde Türkiye’de yaşayan Bulgaristan vatandaşlarına oy kullanma çağrısı yaparak DOST’un ismini andı.

Bakan Müezzinoğlu’nun sözleri şöyleydi:

İhmal göstermeden, mutlaka, 26 Mart’ta gerek burada kurulan sandıklara, gerekse  Bulgaristan’da seçimlere katılarak oradaki insanlarımızın geleceğinin, kaderinin daha güçlü olması için duyarlılık göstermeliyiz. Bizim Balkanlar’daki her dinamiğimize sahip çıkmamız lâzım. Orada yaşayan kardeşlerimizin geleceğe umutla ve güvenle yürümelerine destek olmak hepimizin görevi. Orada bizim insanlarımız, değerlerimiz, eserlerimiz var ve bu yüzden güçlü olmalıyız. Bu gücün en önemli yolu da siyasettir. Oradaki dinamiklerin  Türkiye dinamikleriyle paralel yürüyebilmesi için de Dost Birliği organizasyonu kuruldu. Güçlü yarınları birlikte şekillendireceğiz.

Previous post
AYM'den cinsel istismar suçlusuna ödül gibi karar: Tazminat ödenecek
Next post
Silahlanma için 'avcı dernekleri paravan olarak kullanılıyor' iddiası