Ana SayfaGüncelTürkiye sınır dışı etmişti: Brüksel bombacısı için mahkeme ‘Yurt dışına çıkamaz’ kararı vermiş

Türkiye sınır dışı etmişti: Brüksel bombacısı için mahkeme ‘Yurt dışına çıkamaz’ kararı vermiş

HABER MERKEZİ – Brüksel’deki havalimanı saldırısını düzenleyen Ibrahim El Bakraoui’nin Türkiye’yi terk etmesini yasaklayan yargı kararı ortaya çıktı. Saldırının yaşandığı dönem Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri El Bakraoui’nin sınır dışı edildiğini duyurmuş ve El Bakraoui’nin sınır dışı edilmesi Belçika, Hollanda ve Türkiye’deki yetkililer arasında polemiğe neden olmuştu.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de 17 kişinin hayatını kaybettiği havalimanı saldırısını düzenleyenlerin El Bakraoui kardeşler olduğu tespit edilmişti.

Belçika polisi tarafından iki intihar bombacısından biri olduğu iddia edilen Ibrahim El Bakraoui ise 14 Haziran 2015’te Gaziantep’te gözaltına alınmış, ancak Türkiye’den sınır dışı edilmişti.

Öyle ki El Bakraoui’nin sınır dışı edildiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri saldırıdan yalnızca bir gün sonra duyurmuştu.

Sınır dışını yasaklayan mahkeme kararı varmış

Ancak intihar bombacısı El Bakraoui’nin Türkiye’yi terk etmesini yasaklayan yargı kararı ortaya çıktı.

Kom News’in ulaştığı mahkeme belgesine göre El Bakraoui, eğer Türkiyeli otoriteler tarafından ülke dışına çıkmasını yasaklayan mahkeme kararı göz ardı edilmeseydi hiçbir zaman Avrupa topraklarına ulaşamayacaktı.

Haberde mahkeme kararının esas alınması durumunda El Bakraoui’nin Türkiye’de mahkemeye çıkarılması ve hapse atılmalısı gerektiği de vurgulanıyor.

“Diyarbakır bombacılarıyla cezaevinde olmalıydı”

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’da, başarılı bir sonuç elde edeceği genel seçimlerden bir gün önce 6 Haziran’da düzenlediği mitingde patlayan bombadan sekiz gün sonra, bir Belçika vatandaşı bir Alman vatandaşı ve üç Türkiye vatandaşı Gaziantep’te bir parkta tutuklanmıştı.

El Bakraoui’nin birlikte yakalandığı Mustafa Kılınç ve Burhan Gök Diyarbakır patlamasındaki davanın şüphelileriydi; miting alanına iki bombayı yerleştiren Orhan Gönder’e güvenli bir ev sağlamışlardı ve patlamanın sonrasında o eve kadar Gönder’e eşlik etmişlerdi.

İki şüpheli Gaziantep Emniyeti’nin gözetimi altındaydı ve 16 Haziran 2016’da tutuklandı.

Kom News’e konuşan Diyarbakır patlamasının kurbanlarının avukatı Kazım Bayraktar ise El Bakraoui’nin de tıpkı onlar gibi cezaevinde olması gerektiğine dikkat çekiyor:

Temmuz’daki ikinci gözaltı ile ilgili tam durumu bilmiyoruz ama otoriteler o sırada El Bakraoui’nin Suriye sınırından dışarı çıkmak üzere hazırlandığını söylüyor. Eğer bu doğruysa, El Bakraoui tutuklanmalıydı, sadece yargı kontrolünü çiğnemesinden de değil yasak olmasına rağmen ülkeyi terk etmeye teşebbüs etmesinden.

Otoriteler 16 Haziran’daki mahkemeyi göz ardı ederek El Bakraoui’yi sınır dışı etti. Yaptıkları şey tamamıyla yasadışı. Bu hareket çok açıkça bir terör saldırısı planlayan bir insanın şüpheli bir şekilde yolunu açtı.

El Bakraoui polis tarafından uygun bir şekilde sorgulanmadı ve onun hakkında nasıl bir istihbarata sahip olduklarını bilmiyoruz. Gaziantep’te otelde kaldıkları sırada Kılınç ve Gök’le tanıştıkları parkta yakalandıklarında gözaltına alınmalılardı.

Ne olmuştu?

El Bakraoui, 14 Temmuz 2015’te Türkiye’den sınır dışı edilmişti.

Türkiye’deki yetkililer ise bunu Brüksel’deki havaalanı saldırısından bir gün sonra duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan aynı gün, Türkiye’nin Hollandalı ve Belçikaları otoritelerini “El Bakraoui’nin Suriye sınırında alıkonduğu ve kendi isteği üzerine Hollanda’ya gitmek üzere sınır dışı edildiği” konusunda uyardığını söylemişti.

El Bakraoui’nin sınır dışı edilmesi Belçikalı, Hollandalı ve Türkiye’deki yetkililer arasında saldırı sonrasında polemiğe neden olmuştu.

Üç ülkenin arasında saldırgana ilişkin bir hafta süren bilgi paylaşmama ve bilgileri kötüye kullanma ithamları sonrasında Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunu söylemişti:

Geçen hafta Brüksel’de yaşanan terörist saldırılar, Avrupa’yla daha iyi bir işbirliği yapılsaydı ve ‘teröre karşı sıfır müsamaha” politikası uygulansaydı engellenebilirdi.

Erdoğan’ın tartışılan sözleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Brüksel’de gerçekleşen saldırılardan dört gün önce “Ankara’da patlayan bombanın Brüksel’de ya da başka bir Avrupa şehrinde patlamamasının bir nedeni yok” demişti.

El Bakraoui kardeşler

Ibrahim El Bakraoui’nin kardeşi Khalid ile birlikte, 13 Kasım 2015’te Paris’te 130 kişinin öldüğü ve 400 kişiden fazla insanın yaralandığı eş zamanlı saldırılarla da ilişkisi vardı. Belçika polisine göre, Paris saldırılarını uygulayan IŞİD üyelerine kardeşler silahları ve diğer mühimmatları sağladı ve hücrenin Belçika’daki üyelerine güvenli evler temin etti.