Ana SayfaGüncelTürkiye’den Hollanda’ya dört maddelik ‘yaptırım’

Türkiye’den Hollanda’ya dört maddelik ‘yaptırım’

HABER MERKEZİ – Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Hollanda kriziyle ilgili olarak hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıkladı. Dört ‘yaptırım’ kararını sıralayan Kurtulmuş, Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurdu.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Kurtulmuş, Hollanda kriziyle ilgili olarak hükümetin kısıtlamalara gideceğini açıkladı, gerekli adımlar atılana kadar Hollandalı diplomatların uçuşuna izin verilmeyeceğini duyurdu.

Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği notayı ve özür talebini hatırlatan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu toplantısında ‘siyasi çerçevede kalmak şekliyle’ alınan ‘tedbirleri’ ise şöyle sıraladı:

  • İzinli olarak yurtdışında bulunan Hollanda Büyükelçisi’nin bizim söylediğimiz hususlar yerine getirilene kadar Türkiye’ye dönmesinin yasaklanmasına kararlaştırıldı.
  • Hollanda yaptıklarını telafi edene kadar üst düzey ilişkilerin askıya alınması kararlaştırıldı. Resmi ziyaretler için Türkiye’ye gelecek diplomatların gelmesi engellenecektir.
  • Türkiye Hollanda’nın yaptıklarını telafi edene kadar diplomatik uçuşlara izin vermeyecek.
  • TBMM ile Hollanda parlamentosu arasındaki dostluk grubunun Türkiye kısmının lağvedilmesi TBMM’ye tavsiye edilmesi kararı alındı.

Kurtulmuş devamla da şunları söyledi:

Türkiye bundan zarar görmez. Türkiye kendi onurunu korur ama bundan en büyük zararı Hollanda başta olmak üzere Avrupa’daki birçok ülkenin göreceğini belirtmek isterim. Irkçılıktan, faşizmden hiç kimseye fayda gelmez. Avrupa’da büyük bir yıkımın sinyalleridir bunlar. Kendi içinde birkaç sene içerisinde çok çatışmalı bir hale gelebilir. Avrupalıların da bu durumu gözden geçirmelerini ve artan ırkçılığa karşı tedbir almaları gerektiğini dostça ifade etmek istiyorum. Ümit ederiz ki bu akıl tutulması Hollandalı siyasetçilerin atacağı adımlarla sonlandırılmış olur.

Ne olmuştu?

Hollanda, 11 Mart’ta ‘referandum’ için Rotterdam’a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal ettiğini açıklamış, Hollanda hükümeti tarafından yapılan açıklamada ise Hollanda’ya gideceğini söyleyen Çavuşoğlu’nun “Eğer uçuş iznim iptal edilirse yaptırımımız çok ağır olur” sözleri hatırlatılmış ve “Yaptırım tehdidi, çözümü imkansızlaştırdı” denilmişti.

İki ülkede arasındaki gerginlik bu noktadan sonra krize dönüşmüştü. Gelişmeler üzerine Hollanda’nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrılmış, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Almanya’ya yaptığı ‘Nazi yaftalamasını’ Hollanda için de yinelemişti. Onun bu sözlerine yanıt ise Hollanda Başbakanı’ndan gelmişti: “Çizgiyi aştı”.

Türkiye ile Hollanda arasında yaşanan kriz, Çavuşoğlu’nun uçuş izninin iptal edilmesi sonrası Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘diplomatik dokunulmazlığı olmayacağı’ bildirildiği halde Rotterdam’a gitmiş ancak sınır dışına çıkarılmıştı ve bu iki ülke arasındaki krizi doruğa tırmandırmıştı.

Krizle birlikte karşılıklı ithamlar ve açıklamalar sürerken, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Türk hükümetinin iki ülke arasında yaşanan ziyaret krizi ile ilgili olarak oldukça tuhaf davrandığını savunarak, “Olayları çığırından çıkarmak için ellerinden geleni yaptılar” demişti.

Son olarak Türkiye, yaşanan gelişmeler üzerine Hollanda’ya iki ayrı nota verirken, yazılı özür talep etmişti.

Türkiye’nin, devam eden kriz üzerine Hollanda’ya iki ayrı nota vererek yazılı özür talebine ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte’den olumsuz yanıt gelmişti.

“Özür dilemek mevzubahis değil” diyen Rutte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Nazi’ nitelemelerini hatırlatarak “Bu ülke İkinci Dünya Savaşı’nda Naziler tarafından bombalanmıştır” demişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Erdoğan'dan Hollanda'ya: Ey Rutte sen daha demokrasiyi öğrenememişsin
Sonraki Haber
Hüsnü Mübarek için tahliye kararı