Ana SayfaDünyaTürkiye’yi ‘yayılmacılık’ ile suçlayan İran’dan tepki: ‘Kabul edilemez’

Türkiye’yi ‘yayılmacılık’ ile suçlayan İran’dan tepki: ‘Kabul edilemez’

HABER MERKEZİ – İran, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran’ın bölgede yayılmacı politikalar izlediğine yönelik ifadelerine tepki gösterdi, Ankara’yı ‘yayılmacılık müdahalecilik’ ile suçladı. Tahran yönetimi ayrıca “İran’dan 3 milyon mülteci Türkiye’ye gelebilir” diyen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın sözlerini de ‘alakasız ve tuhaf’ olarak yorumladı.

Tahran’dan Ankara yönetimine sert tepki geldi.

İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın sözlerine tepki gösterdi.

Ankara’ya ‘yayılmacı ve müdahaleci’ suçlaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran konusundaki sözlerinin ‘kabul edilemez’ olarak nitelendirilen açıklamada Ankara, komşularıyla ilgili ‘yayılmacı ve müdahaleci’ politika yürütmekle suçlandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Erdoğan’ın İran konusunda kullandığı ifadeler, kabul edilebilir değil. Maalesef Türk yetkililerin, komşularına yönelik temelsiz, müdahaleci ve sorun yaratacak açıklamaları devam ediyor. Ankara, başkalarını suçlayarak ve hayali iddialarını tekrarlayarak komşuları konusunda izlediği yayılmacı ve müdahaleci tavrını izah etmeye çalışıyor.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü İstanbul’da düzenlenen Tatlı Dil Forumu’nda yaptığı konuşmada, “Irak’ta mezhep gerilimi yükseliyor. Irak’taki olay aynı zamanda mezhep geriliminden dinamizmini alan aslında bir ırkçılıktır, o da İran’ın adeta kendi o tarihten gelen ırkçılığını bölgede yayılmacı politikalarıyla geliştirmesidir” ifadelerini kullanmıştı.

Veysi Kaynak’a da tepki

İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak’ın dün yaptığı “İran’dan Türkiye’ye 3 milyon mülteci gelebileceği” söylemi de ‘alakasız ve tuhaf’ diye yorumlandı.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

İran, 30 seneye aşkın bir süredir komşu ülkelerden gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye, İran’ın bunca sene bu insani meseleyi hiçbir zaman siyasi ve özel hedefler doğrultusunda suistimal etmediğini ve her hangi bir ülkeye karşı kullanmadığını İran’dan öğrenmeli.

Türkiye’den insani meseleleri siyasi çekişmelere dâhil etmemesini, komşularının egemenlik haklarına ve Suriye ile Irak halklarının isteklerine saygı göstermesini istiyoruz.

İran, komşular arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve gelişmesi için en iyi yöntemin ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek, başkalarını suçlamak yerine yapılacak yapıcı diyalogdan geçtiğine inanıyor.