Ana SayfaGüncel‘Umudun Alacakaranlığında Ütopya’: 6. Feminist Forum başladı

‘Umudun Alacakaranlığında Ütopya’: 6. Feminist Forum başladı

HABER MERKEZİ – KAOS GL tarafından düzenlenen Feminist Forum bugün Ankara’da başladı. Bu yıl altıncısı düzenlenen forumun teması “Umudun Alacakaranlığında Ütopya”.

Bu yıl altıncısı düzenlenen Feminist Forum bugün Ankara Neva Palas Otel’de başladı.

KAOS GL tarafından düzenlenen forumda OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen feminist akadesmisyenler var.

“Ütopyalarda Cinsiyetler ve Cinsellikler” başlıklı bölümün ardından, 12’nci Kadın Kadına Öykü Yarışması Ödül Töreni gerçekleşecek.

Forum, yarın akşam sona erecek

“Gündüz düşüyle tetiklenir özgürlük arzusu”

“Patronların, pezevenklerin, devletlerin, ataerkinin ve kötülüğün inadına ütopyalarımızı tartışmaya çağırıyor” ifadesinin yer aldığı tema ve çağrı metni şöyle:

Ütopya; “hem hiçbir yerdir hem de iyi bir yerdir”. Kelime olarak bile büyülüdür, kusursuz bir dünya arzusunu, o hiç susmayan çağrıyı seslendirir; özgürlüğün can düşmanlarına inatla… Sömürü ve tahakküme inatla… Çeşitliliğin, bizlerin varlığının inkârına inatla… Özgürlük de kendisini anlatırken ütopyaları ziyaret sık eder aslında, çünkü tahayyül edildiği sürece özgür bir dünya; her vakit direnenler çıkacaktır ortaya…

Ütopyaların tarihini gayb âlemine kadar takip eden Ernst Bloch “umudun geçmişteki gelecekten boy atması” olarak görür ütopyayı. Hülasa, anaerkinin unutturulan deneyimlerinde bulunduğu kadar, geleceğin taslaklarında da bulunur aynı düş. Dahası çelişkili yaşamın ortasında şimdinin tinidir ütopya… Edebiyatta, sanatta, sinemada olduğu kadar, gündelik hayatta da var olur. Emeğimizi sömüren patronlar, hakkımızı gasp eden simsarlar, tacizin, tecavüzün aklandığı mahkemeler, homofobikler, transfobikler, linç güruhlarını üstümüze salan egemenler ve sokaklardaki kedi evlerine bile düşmanlık beslemeyi marifet bilenler varken; yorucu günün ortasında bile tüm bunların olmadığı bir dünyayı düşlemeye başlar insan.

Böylesi bir “gündüz düşüyle” tetiklenir özgürlük arzusu, ütopik olanın politik tesiri böyle çıkar ortaya. Distopyalar da eşlik edecektir bu çağrıya. Yılgınlığa kapılırsak olabilecekleri haykırmaya, kötünün de kötüsüyle karşılaşmamıza engel olmaya…


Yarın akşam sona erecek forumun programına buradan ulaşabilirsiniz.