Ana SayfaDünyaUNICEF’in Yemen raporu: Bin 500 çocuk hayatını kaybetti

UNICEF’in Yemen raporu: Bin 500 çocuk hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – UNICEF, iç savaşın sürdüğü ve kıtlık alarmının verildiği Yemen’de bin 500 çocuğun öldüğünü, nüfusun yüzde 80’inin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu açıkladı.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu, Ortadoğu’nun en yoksul ülkesi olarak gösterilen Yemen’de 3. yılına giren savaşın özellikle çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerini raporladı.

Raporda çatışmalar nedeniyle Yemen’in kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ve yaklaşık yarım milyon çocuğun aşırı derecede yetersiz beslenmeye maruz kaldığı belirtildi.

Çocuklar savaşa zorlanıyor

Kıtlık ve savaş koşulları nedeniyle öldürülen çocukların sayısının 900’den bin 500’e yükseldiğinin belirtildiği raporda, yaralanan çocuk sayısının yaklaşık bin 300’den 2 bin 450’e ve savaşmaya zorlanan çocukların sayısının 850’den bin 580’e yükseldiği kaydedildi.

Ülke nüfusunun yüzde 80’inin insani yardıma muhtaç durumda olduğu belirtilerek, okullara yönelik saldırılar ve bombalamalarda ölenlerin sayısının 4 kat artarak 212’ye ulaştığı belirtildi.

Raporda ayrıca kız çocuklarının üçte ikisinin 18 yaşından önce evlendirildiği ifade edildi.

“15 milyon kişinin sağlık hizmetlerine erişimi yok”

Ülkede sağlık sisteminin de işlemez hale geldiğinin vurgulandığı raporda 15 milyon kişinin sağlık hizmetlerine erişiminin olmadığı, 106 kişinin kolera ve akut ishalden hayatını kaybettiği belirtildi.

Yaklaşık bin 600 okulun zarar gördüğüne ya da yerlerinden edilmiş aileleri barındırdığı için artık kullanılamadığına işaret edilen raporda, 2 milyon çocuğun okula gidemediğine dikkat çekildi.