Ana SayfaGüncel‘Yaptırımımız ağır olur’ diyen Çavuşoğlu’ndan Hollanda’ya: Laleleri geri göndeririz adam olurlar

‘Yaptırımımız ağır olur’ diyen Çavuşoğlu’ndan Hollanda’ya: Laleleri geri göndeririz adam olurlar

HABER MERKEZİ – “Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse yaptırımımız çok ağır olur” diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, uçuş izninin iptali sonrası Atatürk Havalimanı’nda yaptığı açıklamada Hollanda Başbakanı’na seslendi ve “Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hollanda hükümetinin uçuş iznini iptal etmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nda açıklamada bulundu.

Kararın ‘kabul edilemez’ olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, Hollanda Başbakanı’nın açıklamasına “Ucuz bir yöntemle ‘Türkiye’den Dışişleri Bakanı müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir’ demiş. O laleler Osmanlı zamanında gitti oraya. Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar” sözleriyle karşılık verdi.

Çavuşoğlu’nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

Hangi bakımdan bakarsanız bakın kabul edilemez. Birçok ülkelere giderek seçim çalışmaları yaptık. Şimdi ne değişti de engellemeye çalışıyorsunuz? Bu referandumda neden taraf tutuyorsunuz? Anayasadaki değişiklik sizi neden bu kadar rahatsız etti de engellemeye çalışıyorsunuz?

Bunlar biliyor ki Türkiye daha güçlenecek, bağımsız bir ülke olacak, ekonomisi güçlenecek ve onların tabiriyle tutulamayacak bir ülke olacak. Biz esasen bütün ülkelerde yaptığımız programlarda vatandaşlara olumlu mesajlar veriyoruz.

Başbakan’ın sosyal medyadan ‘Türk bakanını kabul etmiyoruz…’, Wilders gibi yaptığı açıklamaları gördük. Dışişleri Bakanı ile görüştüm. Açıkça söyledim. ‘Seçim öncesi gelmem sizi Wilders karşısında zorda bırakacaksa anlayış gösteririm, seçimden sonra gelirim’ dedim. Dostane bir yaklaşım içerisinde. ‘Seçim sonrasında da garanti veremem’ dedim. Bu hoş bir şey değil. Benim oraya gelip gelmemem senin garanti vermene bağlı değil. Başbakan’ınla görüş bana neticeyi bildir dedim.

Telefon beklerken Hollanda Başbakanı’ndan açıklama geldi. Ucuz bir yöntemle Türkiye’den Dışişleri Bakanı müzeleri ve laleleri görmeye gelebilir demiş. Kendisi açısından utanç verici bir şey. O laleler Osmanlı zamanında gitti oraya. Laleleri geri göndeririz onlara adam olurlar

Hollanda bu kararı aldı. Bu karar Wilders’ı sevindirdi. İstediği buydu. Sosyal medyadaki paylaşımlarını gördüyseniz memnun olmuş. Aynı zihniyet, aynı kafa, aynı faşizm. Şu anda Wilders çok mutlu. Ama Hollanda’da bir seçim var. Aşırı ırkçı Wilders destekçileri Hollanda’da kim iş başına gelirse gelsin Wilders zihniyeti olacak. Wilders’ın İngiltere’ye müsade edilmemesinden dolayı Hollanda’nın tepkisini hatırlıyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nı neden engelliyorsunuz? Biz vatandaşlarımızı esir diye göndermedik. Bu ülkelerin ekonomisine katkı sağlamak için gittiler. Eskiden işçiydi şimdi sanatçı, sporcu her dalda o ülkelere katkı sağlıyorlar. Bu insanlar senin esirin değil.

Hollanda’nın bu yaptığı karşılıksız kalmaz. Türkiye Cumhuriyeti Bakanı, orada bir araya geleceğimiz vatandaşlar terörist mi? Neyin güvenlik eksiği. Dünden beri tehdit ediyorlar. Lahey’de yapın dediler tamam dedik. Bu sefer daha da küstahlaşarak toplantımıza kimlerin katılacağının listesini istediler. Bu faşist bir yönetimde olur. Hollanda’nın faşist uygulamasına karşı taraflı tarafsız herkes, Kılıçdaroğlu ve diğer siyasetçilerin de desteğini gördük. Bu esasen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’na yönelik bir harekettir. Türk karşıtlığı, İslam karşıtlığının bir yansımasıdır.

Ne oldu?

Hollanda, ‘referandum’ etkinliği için Rotterdam’a gideceğini açıklayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçuş iznini iptal etti.

Çavuşoğlu’nun “Eğer Hollanda benim uçuş iznimi iptal ederse ekonomik ve siyasi bizim Hollanda’ya karşı yaptırımımız çok ağır olur” sözlerini hatırlatan Hollanda hükümeti, “Yaptırım tehdidi, çözümü imkansızlaştırdı” dedi.

Gelişmeler üzerine Hollanda’nın maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise ‘Nazi yaftalaması’ yaptı ve Hollanda’ya “Nazi kalıntısı, faşist” sözleriyle seslendi.

Onun bu sözlerine yanıt da Hollanda Başbakanı’ndan geldi: “Çizgiyi aştı”.

  Hollanda ile Türkiye arasında diplomatik kriz