Ana SayfaGüncelYargıtay KCK davasında verilen kararı bozdu: ‘Savunma hakkı yerine getirilemedi’

Yargıtay KCK davasında verilen kararı bozdu: ‘Savunma hakkı yerine getirilemedi’

HABER MERKEZİ – Yargıtay, ‘KCK Van Ana Davası’nda yargılanan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 13 siyasetçiye verilen cezayı bozdu ve dosyayı yerel mahkemeye iade etti.

2012 yılında tutuklanan ve daha sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya’nın da arasında olduğu 13 Kürt siyasetçinin toplam 150 yıl hapis cezası aldığı ‘KCK Van Ana Davası’nda verilen cezalara itiraz üzerine dosya Yargıtay’a gitmişti.

Davanın duruşması bugün Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nde görüldü.

Yargıtay, “savunma hakkının yerine getirilmediği”, “bir kısım faaliyetlerin örgüt faaliyetleri olmamasına rağmen örgüt faaliyeti olarak değerlendirildiği” ve “cezaya hükmederken üst sınırdan ceza verilmeyeceği “hükmünü vererek, kararı bozdu ve dosyayı tekrar yerel mahkemeye gönderdi.

Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Bekir Kaya, Cüneyt Caniş ile Veli Avcı’ya 15’er yıl, Nezahat Ergüneş, Halis Cakır ve Metin Adugit’e 13 yıl 6’şar ay, Mehmet Şirin Yıldız, Mihriban Şah ve Murat Durmaz’a 12’şer yıl ile İhsan Güler, Abdulkerim Sayan ve Derviş Polat’a 9’ar yıl, Hecer Sarıhan’a da 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti.