Ana SayfaGüncelYüz binlerin buluştuğu Diyarbakır Newrozu’nda ‘Hayır’ çağrısı ve barış mesajı

Yüz binlerin buluştuğu Diyarbakır Newrozu’nda ‘Hayır’ çağrısı ve barış mesajı

HABER MERKEZİ –  “Mutlaka Kazanacağız” sloganıyla düzenlenen Diyarbakır Newrozu’nu başladı. Yüz binlerin katılımıyla gerçekleşen kutlamada konuşan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, “Kürt siyasetçileri zindanlara atanlar, Kürdistan şehirlerini viran edenler biliyorum ki bunun hesabını mutlaka tarih önünde verecektir. Ama bize düşen onurlu bir duruştur. Ben hiçbir Kürdün onurunu ayaklar altına alacağına inanmıyorum. Kürt halkı mutlaka bunun hesabını soracaktır” dedi. HDP Sözcüsü Baydemir ise Newroz alanını dolduran yüz binlerin barışa ve özgürlüğe giden yolun kapısını açtıklarını söyledi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) öncülüğünde bu yıl “Mutlaka kazanacağız” sloganıyla düzenlenen ve günlerdir hazırlıkları devam eden Diyarbakır Newrozu yüz binlerin katılımıyla gerçekleşti.

Newroz protokolündeki isimler de program başlamadan toplu olarak Newroz alanına giriş yaptı. Halkın yoğun ilgi gösterdiği görevden uzaklaştırılan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Ahmet Türk, HDP Sözcüsü Osman Baydemir, HDK Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, TJA’lı Ayşe Gökkan, EMEP Genel Başkan Selma Gürkan, KESK Eş Genel Başkanı Lami Özgen, İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, HDP milletvekilleri, tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, Cizre, Sur, Nusaybin’de yaşamını yitirenlerin aileleri, Roboskili aileler, tutuklu vekil ve belediye eşbaşkanlarının aileleri protokoldeki yerini aldı.

Sunumu Yılmaz Bağlar ve Berfin Emektar’ın yaptığı Newroz kutlaması, Şengal ve Rojava başta olmak üzere Kürtlerin yaşadığı tüm coğrafyalardaki halklar selamlandıktan sonra saygı duruşuyla başladı.

Açılış konuşmasını Kürtçe yapan Newroz Tertip Komitesi Başkanı ve DBP Diyarbakır İl Eşbaşkanı Ruken Akça, alanı dolduran binleri selamladı.

Akça’nın konuşmasından bazı bölümler şöyle:

Kürdistan coğrafyası, birçok kez Dehaq ve Saddam gibi zalimlerin zulmüne şahitlik etmiştir. Ancak Kürdistan halkları her dönemde haşmetli bir direniş ile Dehaq, Saddam ve işbirlikçilerini yenmiştir. Karanlıktan sonra güneş gökyüzü ve yeryüzünü nasıl aydınlatıyorsa, bizlerinde özgür gelecek umutları da o kadar diridir.

Ey Amed halkı, Ey Kürdistan halkı bütün dünya sokaklara ve alanlara akanların umut ve özgürlük aşkımız olduğunu biliyor. Umudumuz büyük, umudumuz barış, özgürlük, huzur ve eşitliktir. Umudumuz halkların kardeşliği, umutlarımız gerçekleşecek ve mutlaka kazanacağız.

Güven: Kürt halkı mutlaka kazanacak

Tertip Komistesi’nin açıklamasının ardından DTK Eşbaşkanı Leyla Güven konuştu. Halkların Newroz bayramını kutlayan Güven, şöyle devam etti:

Newroz Kürt halkı için önemli bir gün. Kürtler Newroz alanında kongrelerini gerçekleştiriyor. Şimdi Amed’de de halkların kongresini gerçekleştiriyoruz. Renkleriyle, talepleriyle halkımız alanı doldurmuş. Bütün Newroz alanlarını selamlıyoruz. Kürt halkı Newroz’unu kutlamak için büyük ve ağır bedeller ödedi. Newroz için çok sayıda arkadaşımızı şehit verdik, bu alana gelmek için. Bugün de zihniyetin değişmediğini görüyoruz. Bugün bu alanı ablukaya alarak halkın buraya akmasını engellemeye çalıştılar. Ancak bunu iyi bilsinler ki halk her koşulda alanlarına akıyor ve Newroz’unu kutluyor.

Hiçbir zaman Kürtler zalimler karşısında boyun eğmedi. Mehmet Tunç, Sêvê, Asiye, Pakize ve Fatma gibi her zaman halkı için hazırdı ve bugüne kadar bu meşaleyi bize yaktılar. Biz şehitlerimize minnettarız. Özgürlük tutsakları bugün Newroz’u cezaevlerinde karşılıyor. Sebahat Tuncel, Figen Yüksekdağ, Selahattin Demirtaş şahsında bütün tutsaklarımızın Newrozunu kutluyoruz. Yine 18 senedir İmralı’da tek başına tecrit altında direnen Serok Apo’nun Newrozunu kutluyoruz .Önemli bir süreçten geçiyoruz. Biz Kürt halkı mutlaka kazanacağız.

4 parçadaki Kürt liderlerine seslenen Güven, “Gelin ittifakınızı kurun. Ne zamana kadar köle olarak yaşayacağız” diye sordu. Güven konuşmasını şöyle sonlandırdı:

Newrozumuzu 16 Nisan’a taşıyacağız. Halkların başına bela olan AKP’yi bütünüyle defedeceğiz. Bugün Newroz alanlarını dolduran bütün halkımıza saygılarımızı gönderiyoruz. Mutlaka kazanacağız. An serkeftin an serkeftin.

Ahmet Türk: Baskılar hiçbir dönem para etmedi bugün de etmiyor

Güven’in ardından ise Mardin Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Ahmet Türk konuştu. Türk’ün konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Dünyanın gözü Amed Newrozu’nda’

Bugün dünyanın gözü Amed Newrozu’nda. Kürtler ne istiyor, talebi nedir? Biz aslında bugün bunları konuşacağız, sesimizi, talebimizi bütün dünyaya ileteceğiz. Evet, bu Newroz’un adı “Kazanacağız Newrozu.” Kimsenin şüphesi olmasın, bütün baskılara, zulüm politikalarına rağmen, inancımız, irademizle varmak istediğimiz o noktaya mutlaka varacağız.

Biliyoruz ki yıllardan beri siyasetin içinde bir kardeşiniz olarak birçok zulüm ve baskıyla karşı karşıya kaldık. 12 Eylül’lleri yaşadık, 93-94’lerde faili meçhullerin şahidi olduk. Köylerin yıkılmasının şahidi olduk. Kürt halkı susturulmak, sindirilmek istendi ama özgürlük mücadelemiz kartopu gibi büyüyerek daha büyük bir coşkuyla, özveriyle, inançla bugün buraya geldi. Bugün de zulüm politikaları devam ediyor. Kürt halkını sindirmek, susturmak için her türlü oyunun oynandığı bir süreçteyiz. 2017 Newrozu’nu kutlarken Kürtlerin kazanımını ortadan kaldırmak için, Kürt halkı bütün Kürdistan’da bir saldırı altındadır. Minbiç’te, El Bab’da, Rojava’da Kürtlerin geleceğini karartmak için yoğun bir baskının, insanlık dışı bir muamelenin içinde olduklarını görüyoruz.

‘Baskılar hiçbir dönem para etmedi bugün de etmiyor’

Ama yanılıyorlar, baskılar hiçbir dönem para etmemiş, bugün de etmemiştir. Ancak ortak akılla, diyalogla sorunları çözebiliriz. Yarım yüzyıl Kolombiya’da bir savaş yaşandı. 200 binin üzerinde insan öldü ama sonuçta ancak sorun barışla sonuçlandı. Güney Afrika’da yine beyaz ırkçı yönetimin siyahlar üzerindeki baskısı ancak diyalogla, barışla sona erdi. Onun için diyoruz ki, geçmişte de denediğiniz sindirme, susturma politikasından vazgeçin. Kürt halkının geleceğini karartacak politikalardan vazgeçin. Gelin, sayın Öcalan’ın 2013 Newrozu’nda ortaya koyduğu düşünceler çevresinde yeniden bir barış ve diyalog ortamı sağlayalım. Başka bir yol yok.

‘Kürt siyasetçileri zindana atanlar tarih önünde hesap verecekler’

Bu görkemli Newroz’dan sonra 16 Nisan’da önümüzde bir referandum var. Herkes, Kürtler bu referandumda ne diyecek diye soruyor. Elbette ki bu referandum sadece Kürt halkı için, sadece Kürtlerin geleceği için önemli değil. Bütün halklarımız için, Türk halkının geleceği için önemlidir. Ama bu referandumun Kürtler için başka bir anlamı var. Bugün eş genel başkanlarımız zindanda. Bu zindan siyasetini yürütenlere evet mi diyeceğiz? Elbette ki hayır diyeceğiz. 84 belediyemiz kayyıma teslim edildi, bu politikaya evet mi diyeceğiz? Hayır diyeceğiz. Sur vahşetine, Cizre vahşetine, Nusaybin vahşetine evet mi diyeceğiz? Evet, işte referandumu böyle bir anlamla, düşünceyle karşılamamız lazım ve hayır oylarını büyütmemiz lazım. Ben şuna inanıyorum, Kürt siyasetçileri zindanlara atanlar, Kürdistan şehirlerini viran edenler biliyorum ki bunun hesabını mutlaka tarih önünde verecektir. Ama bize düşen onurlu bir duruştur. Ben hiçbir Kürdün onurunu ayaklar altına alacağına inanmıyorum. Kürt halkı mutlaka bunun hesabını soracaktır, buna yürekten inanıyorum.

2017 Kürtlerin geleceği için önemli bir yıl. Değişimin, dönüşümün yaşanacağı önemli bir yıl. Bu ülkede asimilasyoncu politikalarla Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmaya çalışanların mahkûm olacağı bir yıldır. Ama bunu sağlamak için dimdik durmak lazım. İnancımızdan, özgürlüğümüzden, geleceğimizden ödün vermeden mücadelemizi sürdürmemiz lazım. Bu halkımız birçok sınavdan geçti, özgürlüğü için bedeller ödedi. Bedeli ne olursa olsun, başımız her zaman dik olacaktır. Bu duygularla tekrar Kürdistan halklarının, Orta Doğu halklarının, demokratların, vicdan sahibi olanların, Kürt dostlarının Newroz’unu kutluyor, sizleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum.

Baydemir: Kürt halkına biçilmek istenen korku kefenini yırttınız

HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir ise Newroz alanını dolduran yüzbinlerin barışa ve özgürlüğe giden yolun kapısını açtıklarını söyledi. Baydemir’in konuşmasından satırbaşları şöyle:

‘Bir kez daha başardınız’

Allah’ın rahmetine maşallah yine Newroz alanını doldurdunuz; onurunuza, değerlerinize, geleceğinize sahip çıktınız. Bana sorarsanız Allah’ın rahmeti nedir bu topraklar için derseniz. Bugün sizler her biriniz yüreğinizle Allah’ın rahmetini zalimlere gösteriyorsunuz, bakın zulüm ve baskıyla halk baş eğmiyor. Bir kez daha diyorum ki ey Amed halkı kardeşlerim bir kez daha başardınız. Zulmün kefenini yırttınız. Bugünkü coşkunuz, sahiplenişiniz, Kürt halkına biçilmek istenen korku kefenini dişinizle, tırnağınızla ve yüreğinizle yırttınız.

Bundan birkaç yıl önce yine bu meydanda Newroz coşkusuyla Sayın Öcalan’ın manifestosuyla bir müzakere masası kuruldu. Sizlerden milyonlardan alınan destek ve dayanışmayla milyonlardan alınan onayla müzakere masasına güller koyduk güller. Ama maalesef o barış gülü emekle sulanacağına, gül bahçesinin güllerini soldurmaya çalıştılar. Barışı bir seçime kurban ettiler. Barışı kendi istikballerine, koltuklarına, mevkilerine ve makamlarına kurban ettiler.

Ankara’ya çağrı

2013 Newroz’undan bugüne değin 2 yıllık çatışmasızlık döneminin huzurunu bütün bu toplum yaşadı. Bir kez daha Ankara’ya, devlet aklına çağrımızdır. 2 yıllık müzakere döneminde, Kürt halkıyla diyalog kurduğunuz için ülke hem içeride hem dışarıda bir umut havası haline dönüştü. Ne zaman ki müzakere masasını devirdiniz, baskı ve şiddetle sonuç almaya çalıştınız, ne zaman ki MHP ve Ergenekon ile ittifak kurdunuz ülkenin her bir yanı yangına döndü yangına.

Buradan Halilul Rahman diyarına binlerce kez selam olsun. Çünkü bizim mücadelemizin özü Nemruda, Dehaqa ve Dehaqîlere karşı bir özgürlük mücadelesidir. Nemrut da çok zalimdi, insanları diri diri yakmaya çalıştı. İbrahimiler ve bugün bu alanı dolduran sizler her biriniz birer damla oldunuz ve zulmün ateşini söndürdünüz. Amed savaşa ‘Hayır’, çatışmaya ‘Hayır’ diyor, ‘Birlikte yaşam’ diyen bir coşku var burada. Bir kez daha bu coşkunuz karşısında saygıyla eğiliyorum.

‘Bu yol yol değil’

Çatışmayla, savaşla, baskı-zulüm ve zorla eş başkanlarımız Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız 5 bini aşkın partilimiz şu anda cezaevinde. Beş aydır Anayasa Mahkemesi kendi içtihadına sahip çıkmıyor. Belediye başkanlarımız, eşbaşkanlarımız şu an da cezaevinde ama hiç şüpheniz olmasın onlar özgürlük mahkumlarıdır, tıpkı sizin yaptığınız gibi zulme, savaşa karşı boyun eğmedikleri için hep onurla anılacaklar. Ama onları cezaevine koyan AKP-MHP-Ergenekon ittifakı onların cezaevine konulduğu günden bugün tek sıfatları var onların, zindancıbaşı. Zindancıbaşına hep birlikte Newroz alanında ‘Hayır’ diyoruz. Ant olsun ki Demirtaş, Yüksekdağ, Anlı ve Kışanak birgün mutlaka bizlerle olacaklar. Baskıyla, zorla, zulümle sonuç alacaklarına inananlar Newroz alanına çok iyi baksınlar. Newroz alanı hepinize bir çağrıda bulunuyor. Özü şudur; ey hükümet, ey devlet, ey devlet aklı, bu yol yol değildir. Gelin bu yoldan vazgeçin.

Bugün Amed halkı hep birlikte önünüze bir yol koyuyor. Barışa ve özgürlüğe giden yolun kapısını açtınız sizler. Hayırlı olsun. Şırnak, Cizre, Sur ve Gever için hani diyorlardı ya taş üstüne taş baş üstüne baş bırakmayacağız, şimdi o zalimler yeni bir anayasa paketiyle toplumun huzuruna çıkıyorlar. Yaptıkları bütün zulümleri halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Kayyum uygulamasını halk eliyle onaylatmaya çalışıyorlar. Amed halkına hep beraber soruyoruz. 82 Anayasasında Kürtler, Aleviler var mıydı? Getirmiş oldukları bu pakette demokrasinin D’si var mı, Kürde özgürlük var mı?. Ha 82 Cunta Anayasası ha AKP-MHP faşizm dayatması. Al birini vur öbürüne.

Kardeşlerim hatırlarsınız yine bu meydanda sizlere hitap ederken, hükümet bir ekonomik paket açmıştı. O pakete, hep beraber ‘Paketlerinde kabak (Kundir) çıkmış’ dedik. Şimdi dayatmış oldukları bu paketin içinde aynı zamanda 1980 cunta darbesinden bugüne dek emeğinizle elde etmiş olduğunuz bütün kazanımlar geri alınıyor. Ülke karanlığa sevk edilmek isteniyor. Bir kez daha bu meydandan karanlığa ‘Hayır’ diyoruz, faşizme ‘Hayır’ diyoruz. Sizin içinizden evlatlarınız, örneğin Sebahat Tuncel şu an cezaevinde, onu cezaevine koyan anlayış ve zihniyetten bize hiçbir hayır gelmez. Binbir emekle önümüze barajlar ve setler koymuşlardı, engeller koymuşlardı. Yüzde 10 barajını sizler çığ oldunuz, aştınız. 80 parlamenter Meclis’e gönderdiniz. Bu paketle yüzde 10 barajını yüzde 50 artı 1’e çıkarıyorlar. Amaçları Kürdün iradesi yönetime yansımasın. Siz ne yaparsanız yapın burası özgür yaşayacak ant olsun.

Kürt halkı ve Kürdistan halkı sizlerle onur duyuyor. Bir kez daha bütün topraklardaki Kürtlere çağrımdır. Ala rengin özgürlüğün nişanıdır, gelin ittifakımızı kuralım. İnanıyorum ki sizin bu duruşunuzla bu kış bizim son kışımızdır. Özgürlüğün, barışın ve eşitliğin müjdesidir.

Newroz konuşmaların ardından sanatçıların sahne almasıyla devam etti.

Newroz’dan notlar

Sabahın erken saatlerinden itibaren on binlerce kişi kutlamanın düzenleneceği Bağlar ilçesindeki Newroz alanına gelmeye başladı.Kutlamayı sahnenin önünden takip etmek isteyenler ise saat 06.00 itibariyle park önündeki arama noktalarına geldi. Alana girişler ise 5 arama noktasından yapıldı.

Alana çıkan kavşaklarda toplanan Diyarbakırlıların davul zurnalar eşliğinde alana yürüyerek alana girdi.

Kutlama öncesi bomba imha uzmanları bomba arama köpekleri eşliğinde tüm alanı ve platformu gözden geçirdi. Yine mayın detektörleriyle alanda ve çevresinde mayın araması yapıldı.

Her yıl Newroz sabahı renkli görüntülere sahne olan Kurtalan Ekspresi treninin seferi de iptal edildi.

Halkın çeşitli ihtiyaçlarını karşılayacak seyyar satıcılar alan içerisine alınmazken, alanın farklı noktalarına 130 lavabo yerleştirildi.

Kutlamayı takip etmek için 180’i yabancı basın mensubu olmak üzere 360’ın üzerinde gazeteci akredite edilmişti. Gazeteciler de erken saatlerde kutlamanın yapılacağı alana geldi. Gazeteciler alana girdikleri sırada akreditasyon kartlarının üzerinde yer alan Demirci Kawa ve zafer işareti sembollerine “mahkeme kararıyla yasaklandığı” gerekçesiyle beyaz bant çekildi.

 

Sahne alanlar

Diyarbakır Newrozu’nda sanatçılar Yaşar Kurt, Koma Pel, Grup Munzur, Koroya Jinên Amed ê, Dengbejên Botan ve Ferhat Mansuri sahne alarak ezgiler seslendirdi.

Konuşmacılar

Kürt siyasetinin önemli isimlerinden Ahmet Türk, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Sözcüsü ve Urfa Milletvekili Osman Baydemir, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Onur Hamzaoğlu, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivisti Ayşe Gökhan ile bir barış annesi halka hitap etti.

Konuklar

Diyarbakır Newrozu için davetiye gönderilen birçok sanatçı, aydın ve yazar ile birlikte, ihraç edilen akademisyenlerin de katıldı. Ayrıca Avrupa ülkelerinden davet edilen birçok ismin protokolde yerini aldı.


  Yüksekdağ ve Demirtaş'tan Newroz mesajı
  Binler İstanbul Newrozu'nda buluştu
  İzmir'den Van'a Newroz kutlamaları: 'İnsanlar barışa layıktır'

Diyarbakır Newrozu’ndan görüntüler

Previous post
Bir Zapatista bildirisi: Kapitale karşı mülteciler için yüzde yüz Zapatista kahvesi
Next post
Emlakçılar Odası: İstanbul'da kira fiyatları yüzde 25 düştü