Ana SayfaGüncel‘102 yıl oldu yüzleşin’: 24 Nisan anma programı açıklandı

‘102 yıl oldu yüzleşin’: 24 Nisan anma programı açıklandı

HABER MERKEZİ – 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla İstanbul’da düzenlenecek anma programı basın toplantısıyla duyuruldu. Açıklamanın yapıldığı salona “102 yıl oldu yüzleşin” pankartı asıldı.

24 Nisan’ı Anma Platformu, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yıldönümü dolayısıyla düzenleyecekleri etkinliklere ilişkin Taksim Hill Otel’de basın toplantısı düzenledi. Toplantıda 24 Nisan’da gerçekleştirilecek anma programı açıklandı.

Toplantının yapıldığı salona, “102 yıl oldu yüzleşin” pankartı asıldı.

Toplantıda konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, şunları söyledi:

Soykırım tanınmadığı sürece tahribatlar tazmin edilmediği sürece demokratikleşemeyeceğiz. İnsan hakları savunucuları olarak uzun yıllardır Türkiye muhaliflerinin çok geciktiği bir konuyu hatırlatmaya çalışıyoruz. Türkiye’ye kendi tarihini hatırlatmak istiyoruz. Kendi suçlarını hatırlatmak isteyeceğiz. Bu suçlarla yüzleşmesinin onun demokratikleşmesinin tek koşulu olduğunu hatırlatmaya çalışacağız.

Cumhuriyetin Osmanlı’nın bütün mali borçlarını devralarak kurulduğunu ifade eden Keskin, devamla şunları söyledi:

Sadece borçları devralınmadı. Biz bu suçları devralmanın ve kabullenmenin zamanı olduğunu söylüyoruz. İnsan olmanın, vicdanlı olmanın tek gereği budur. Bir kez daha tekrarlıyorum İHD olarak hepimiz suçluyuz diyoruz. Soykırımdan sadece kararı alanlar, gerçekleştirenler değil, yüz yıl boyunca onun tahribatlarını görmeyenler, onun tahribatları üzerinden zengin olan, susan, korkan herkes suçlu. Bu yüzden insan hakları savunucuları olarak suçumuzu biliyoruz.

Anma programı

Soykırım dolayısıyla 24 Nisan’da gerçekleştirilecek anma programı şöyle:

* Saat 12.00’de Sultanahmet Meydanı’nda anma düzenlenecek.

* Saat 15.00’de askerde öldürülen Sevag Balıkçı Şişli’de bulunan mezarı başında anılacak.

* Saat 19.15’te Tünel Meydanı’nda anma gerçekleşecek.