Ana SayfaGüncel21. Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

21. Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu

HABER MERKEZİ – Türkiyeli ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale anısına bu yıl 21’incisi düzenlenen Yapı Kredi Afife Jale Tiyatro Ödülleri sahiplerini buldu. Törende “Yılın En Başarılı Sahne Müziği” ödülünü alan Ayşe Tütüncü’nün Sur’daki yasaklı döneme gönderme yaptığı konuşma alkışlarla karşılandı.

Türkiye’de sahneye çıkan ilk kadın tiyatro oyuncusu Afife Jale anısına bu yıl 21’incisi düzenlenen Yapı Kredi Afife Tiyatro Ödülleri düzenlenen tören ile sahiplerine verildi.

Tören, son bir yılda hayatını kaybeden tiyatro sanatçılarının anılmasıyla başladı.

15 dalda ödülün verildiği gecede “Yılın En Başarılı Prodüksiyonu “ödülünü “Gülünç Karanlık” oyunuyla Bakırköy Belediye Tiyatroları, “Yılın En Başarılı Yönetmeni” ödülünü ise “Godot’yu Beklerken” oyunuyla Şahika Tekand aldı.

“Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu” ödülüne “Vanya, Sonya, Maşa ve Spike” oyunundaki performansıyla Şerif Erol layık görülürken, “Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu” ödülü ise “Yutmak” oyunundaki performansıyla Merve Dizdar’a verildi.

Komedi ya da Müzikal dalında ilk ödül

21. Afife Tiyatro Ödülleri’nde, Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü’nün sahibi Işıl Kasapoğlu olurken, Yapı Kredi Özel Ödülü’nün sahibi ise Ayla Algan oldu.

Komedi ya da Müzikal dalındaki oyunlara ilk kez geçtiğimiz yıl verilmeye başlanan “Haldun Dormen Özel Ödülü”ne Hedwig ve Angry Inch layık görülürken, Türk tiyatrosunu geliştiren ve zenginleştiren oyun yazarlarına sunulan Cevat Fehmi Başkut Özel Ödülü ise Murat Mahmutyazıcıoğlu’nun oldu.

Dün Maraş bugün Sur

Kıran Resimleri oyunuyla “Yılın En Başarılı Sahne Müziği” ödülünü alan Ayşe Tütüncü, “Bu büyük bir onur. Afife Hanım’ın aydınlattığı bir sahnede jüriye teşekkür ederim, yaptığım işi ödüle değer buldukları için. Bazı işleri yapmak daha bir boynunuzun borcudur” dedi.

Kıran Resimleri‘nin Maraş katliamını anlattığını söyleyen Tütüncü, şunları söyledi:

Zaman zaman hakikaten gözyaşlarına boğulduk. Diyarbakır’da Sur yerle bir edileli çok zaman olmamıştı. Sanki 79’da Kahramanmaraş katliamında Aleviler ‘Neden duymuyorsunuz sesimizi / Duymayışınız nedendir bizi / farz et başkayım senden ne olur’ derken aynı şeyi sanki Diyarbakır’dan birileri de bizi söylüyordu.

Tütüncü’nün konuşması uzun süre alkışlarla karşılandı.

Diğer ödüller ise şöyle:

“Yılın En Başarılı Yardımcı Kadın Oyuncusu” ödülü: Ayşe Günyüz (Hedwig ve Angry Inch)

– “Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu” ödülü: Erol Ozan Ayhan (Gülünç Karanlık)

– “Yılın En Başarılı Işık Tasarımı” ödülü: Cem Yılmazer (Nefesinizi Nasıl Tutarsınız?)

– “Yılın En Başarılı Sahne Müziği” ödülü: Ayşe Tütüncü (Kıran Resimleri)

– “Yılın En Başarılı Sahne Tasarımı” ödülü: Cem Yılmazer (Gülünç Karanlık)

– “Yılın En Başarılı Genç Kuşak Sanatçısı” ödülü: Cem Yiğit Üzümoğlu (Troas)

– “Yılın En Başarılı Giysi Tasarımı” ödülü: Makbule Mercan (Joko’nun Doğum Günü)