Ana SayfaGüncelAB ülkeleri ikiye bölündü: Türkiye ile müzakereler kesilsin mi, sürsün mü?

AB ülkeleri ikiye bölündü: Türkiye ile müzakereler kesilsin mi, sürsün mü?

HABER MERKEZİ – AB Dışişleri Bakanları toplantısında üye ülkeler Türkiye konusunda ikiye bölündü. Bazı ülkeler Türkiye ile müzakerelerin kesilmesini talep ederken, bazı üye ülkeler ise müzakerelerin devam etmesinden yana görüş bildirdi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları, Türkiye’deki anayasa referandumu sonuçlarının AB ile üyelik müzakerelerine etkisini görüşmek üzere Malta’nın başkenti Valletta’da bir araya geldi.

Türkiye’de yüzde 51,4 oyla kabul ettirilen anayasa referandumunun ardından AB ile üyelik müzakerelerinin kesilip kesilmemesi konusu bakanlar arasında hararetli tartışmalara sahne oldu.

Avusturya ve Lüksemburg: “Müzakereler kesilsin”

DW Türkçe’nin haberine göre toplantıda Avusturya ve Lüksemburg bakanları, müzakerelerin kesilmesinden yana görüş bildirdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, Erdoğan’ın hükümet karşıtlarına olan tutumunun “kırmızı çizgiyi” aştığını söyledi.

Kurz, “Türkiye, her geçen yıl Avrupa’dan biraz daha uzaklaşmasına rağmen üyelik müzakerelerine ilişkin bu kurmacanın devam etmesini kesinlikle yanlış buluyorum” diye konuştu.

Kurz’a destek veren Lüksemburglu mevkidaşı Jean Asselborn da, 16 Nisan referandumu ile “eski demokratik Türkiye’nin öldüğünü” söyledi. Asselborn “Ve böylece müzakereler de fiilen ölmüştür” diye konuştu.

Almanya ve Fransa karşı çıktı

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in yanı sıra bir dizi AB’li mevkidaşı ise müzakerelerin kesilmesine karşı çıktı.

Gabriel, Alman hükümetinin Türkiye ile üyelik müzakereleri görüşmelerinin kesilmesine karşı olduğunu vurgulayarak, “Müzakerelerin kesilmesinin tamamen yanlış bir reaksiyon olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

Almanya Dışişleri Bakanı Türkiye’nin Rusya’ya yakınlaşma yönünde adım atmasının AB’nin çıkarına olmadığını savundu.

Gabriel, Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinde “yeni müzakere biçimleri” de aranması gerektiğini kaydetti.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault da mülteci krizi ve terörle mücadelede işbirliği nedeniyle NATO üyesi Türkiye ile müzakerelerin devam etmesi gerektiğini savundu.

Fransız Bakan, Avrupa’nın daha ziyade hukuk devleti ve diğer AB değerlerine saygı konusunda Türkiye’ye yönelik uyarılarında ısrarcı olması gerektiğini söyledi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Türkiye’nin Rusya’nın komşusu olarak jeostratejik konumunu gerekçe göstererek AB’nin Türkiye ile müzakerelere devam etmesini talep etti.

Macar Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto ise Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin başarısız olması halinde Türkiye ile yapılan mülteci anlaşmasının tehlikeye gireceği ve yüz binlerce mültecinin Avrupa’ya akın edeceği uyarısında bulundu.

Çavuşoğlu da toplantıda

16 Nisan anayasa değişikliği referandumunun sonuçlarının müzakerelere etkisinin ilk kez görüşüleceği toplantıya Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da katılıyor.

Ne oluyor?

Yüzde 51,4 oyla kabul edilen anayasa referandumunun ardından Avrupa’da Türkiye ile AB üyelik müzakerelerinin kesilmesi daha yüksek sesle dile getirilmeye başlanmıştı.

AB uzmanları yapılması öngörülen anayasa değişikliklerinin Türkiye’de kuvvetler ayrılığı ve yargının bağımsızlığını büyük ölçüde ortadan kaldıracağı gerekçesi ile AB normlarından uzaklaşılacağını belirtiyor.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda bir karar alınması beklenmiyor.