Ana SayfaDünyaABD, SURİYE’Yİ VURDU | Saldırıya dünyadan tepkiler

ABD, SURİYE’Yİ VURDU | Saldırıya dünyadan tepkiler

HABER MERKEZİ – ABD’nin Humus’taki Şayrat hava üssüne saldırı düzenlemesinin ardından dünyadan bu hamleye bir yandan destek gelirken bir yandan da eleştiriler geldi.

ABD, Suriye’de hafta başında 70’i aşkın kişinin ölümüne yol açan ve Esad rejimine bağlı güçlerin sorumlu tutulduğu kimyasal saldırı iddialarının ardından El Şayrat hava üssünü hedef aldı.

ABD’nin düzenlediği saldırıya dünyadan farklı tepkiler geldi.

İngiltere, İsrail, Türkiye, Japonya ve Avustralya saldırıyı destekleyen açıklamalar yaparken Rusya, İran ve Çin bu harekatı eleştirdi.

Endonezya ise hem Suriye’ye hem de ABD’ye eleştiride bulundu.

  ABD, SURİYE'Yİ VURDU | Rusya'dan 'çatışmaya ramak kaldı' açıklaması

İngiltere: Tamamen destekliyoruz

İngiltere hükümeti sözcüsü saldırıya desteklerken şu ifadelerde bulundu:

İngiltere hükümeti ABD’nin eylemini tamamen desteklemektedir. Bunun Suriye rejiminin kimyasal silahlarla gerçekleştirdiği barbarca saldırıya orantılı bir yanıt olduğuna ve gelecekteki benzer saldırıları engelleme amacı taşıdığına inanıyoruz.

İsrail’den ABD’ye ‘tam destek’

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’de bir hava üssünü vurma kararına ‘tam destek’ verdiklerini bildirdi.

Netanyahu, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

Başkan Trump kimyasal silahların kullanılması ve yayılmasını tolere etmeyeceği yönünde hem söz hem eylem olarak güçlü ve net bir mesaj gönderdi. İsrail, Başkan Trump’ın bu kararına tam destek vermekte ve Esad rejiminin korkunç eylemlerine karşı verilen bu kararlılık mesajının sadece Şam’da değil, aynı zamanda Tahran’da, (Kuzey Kore’nin başkenti) Pyongyang’da ve diğer yerlerde de yankılanmasını ümit etmektedir.

Türkiye: Önemli bir adım

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da düzenlenen saldırıyı “önemli bir adım” olarak nitelendirdi.

Şaryat Hava Üssü’nün kullanılamaz hale getirilmesi, sivillere yönelik kimyasal ve konvansiyonel saldırıların cevapsız kalmaması açısından önemli bir adımdır. Benzer katliamların yeniden yaşanmaması için acilen uçuşa yasak bölge ve güvenli bölgenin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Japonya: ABD’yi destekliyoruz

Japonya, ABD’nin Suriye’deki saldırısını desteklediklerini duyurdu.

“ABD’nin stratejisini anladıklarını ve desteklediklerini” söyleyen Japonya Japonya Başbakanı Şinzō Abe, saldırının ‘durumun daha da kötüleşmesini engelleme’ amaçlı olduğunu savundu.

Avustralya: Orantılı ve ölçülü bir yanıt

Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull, saldırının kimyasal silah kullanılmasına verilmiş “orantılı ve ölçülü” bir yanıt olduğunu söyledi.

Turnbull bu saldırının dünyaya, kimyasal silahların kullanmasına göz yumulmayacağına dair önemli bir mesaj verdiğini belirtirken saldırının amacının Esad rejimini devirmek olmadığını belirtti.

Öte yandan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel, ABD’nin, Suriye’nin Humus kentindeki askeri üsse vurmasının sorumlusunun Suriye Devlet Başkanı Esad olduğunu

Rusya: İlişkilere zarar verdi

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov da saldırıyı “bir egemen devlete yönelik, uluslararası normları çiğneyen bir saldırganlık” olarak tanımladı.

Peskov, Suriye ordusunun kimyasal silaha sahip olmadığını, rejime ait tüm kimyasal silahların uluslararası denetçiler gözleminde yok edildiğini söyledi ve ekledi:

Bu adım hâlihazırda kötü bir noktada olan ABD-Rusya ilişkilerine hatırı sayılır bir zarar vermiştir.

İran: Sert bir şekilde kınıyoruz

İran da saldırıyı kınadı.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi şunları ifade etti:

İran bu tür tek taraflı saldırıları sert bir şekilde kınıyor. Bu tür adımlar Suriye’deki teröristleri güçlendirecek, Suriye ve bölgedeki durumu daha da karmaşık hâle getirecektir.

Çin: Durumun kötüleşmesi önlenmeli

ABD’nin Suriye’deki askeri üssüne yönelik saldırısına ilişkin Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Suriye’de durumun daha da kötüye gitmesinden kaçınılmalı” denildi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hua Çunying, Çin’in tüm taraflara siyasi çözüme bağlı kalma çağrısı yaptığını ifade etti.

Endonezya’dan hem Suriye hem ABD’ye eleştiri

Endonezya ise hem rejimin “kimyasal silahlı saldırısını” hem de ABD’nin tek taraflı saldırısını eleştiren bir açıklama yaptı.

Endonezya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Armanatha Nasir Suriye’de kimyasal silah kullanılmasını “sert bir şekilde kınarken” ABD’nin saldırısı için de “Endonezya tek taraflı hamlelerden, Suriye’deki kimyasal silah saldırısı trajedisine yanıt olarak Tomahawk füzelerinin kullanılmasından endişe duyuyor” ifadelerini kullandı:

Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu’nun onayı olmadan yapılan askeri hamleler, sorunların barışçıl çözümü bağlamında uluslararası hukuka uygun değildir.


ABD’nin Suriye rejimine doğrudan saldırdığı ilk harekata ilişkin ayrıntılı habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
  ABD, SURİYE'Yİ VURDU | Rusya'dan 'çatışmaya ramak kaldı' açıklaması

Bu haber BBC Türkçe ve Sputnik’ten derlenmiştir.
Previous post
Ertuğrul Günay: Referandumdan 'Evet' çıkması Türkiye için büyük bir talihsizlik olacak
Next post
İngiltere'nin eski Suriye Büyükelçisi: Esad deli değil, kimyasal saldırı kanıtı yok