Ana SayfaDünyaABD’den AGİT’in raporuna ilişkin açıklama

ABD’den AGİT’in raporuna ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Beyaz Saray Sözcüsü ve ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’de gerçekleşen referandum sürecine ilişkin ön raporunu paylaşan AGİT’in 10-12 gün içinde yayınlayacağı nihai raporu bekleyeceklerini ve ona göre değerlendirmelerde bulunacağını açıkladı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), muhalefetin ‘şaibeli’ olarak değerlendirdiği referandum sonuçlarına ilişkin ön raporunu paylaşmış ve Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) sayım sürerken aldığı “mühürsüz oy pusulası” kararının önemli bir korumayı ortadan kaldırdığını ve kanunla çeliştiğini açıklamıştı.

ABD’den de konuya ilişkin açıklamalar geldi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, ABD’nin Türkiye’de yapılan referanduma ilişkin değerlendirmesini, uluslararası gözlemcilerin raporunu açıklamalarının ardından yapacağını söyledi.

Spicer, Washington’da düzenlediği günlük basın toplantısında kendisine yöneltilen, ABD yönetiminin 10-12 gün içinde rapor yayınlamaları beklenen uluslararası gözlemcilerin raporunu bekleyeceğini belirtti ve ekledi:

Bence bu noktada, raporun önüne geçip bilmeden kararlar almak istemiyoruz. Türkiye’de gözlemciler vardı, biz de bekleyip görmeyi tercih etmeyi isteriz.

Toner: AGİT’in endişelerini not ettik

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner de AGİT gözlemcilerinin 16 Nisan’daki referandum için hazırladığı rapora ilişkin bir açıklama yaptı.

Toner, “AGİT gözlemcilerinin endişelerini not ettik. Nihai raporu bekliyoruz” dedi.

Sözcünün açıklamasında, ABD’nin ikili ilişkileri güçlendirmeye bağlı olduğu da belirtildi.

  AGİT'e göre YSK 'yasayla çelişti': Sayımla ilgili güvenlik mekanizması devre dışı bırakıldı

AGİT’e göre YSK ‘yasayla çelişti’

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı gözlemcilerinin, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucunu değerlendirmesinde “Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü” ifadeleri yer almış, “YSK’nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için “kanunla çelişiyor” görüşü dile getirilmişti.

“Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı” vurgusu yapılan açıklamada, “Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, ‘Evet’ kampanyası medyayı domine etti” ifadeleri kullanılmıştı.




Önceki Haber
"Kadınların #Hayır'ı Biter mi Sandın?" diyen kadınlar sokağa çıkıyor
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan 'yeni anayasa' çağrısı