Ana SayfaDünyaABD’den TSK’nin hava saldırısına ilişkin ilk açıklama

ABD’den TSK’nin hava saldırısına ilişkin ilk açıklama

HABER MERKEZİ – TSK’nin Şengal ve Rojava’ya yönelik hava saldırısının ardından ABD’nin merakla beklenen açıklaması geldi. ABD Dışişleri Sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, koordinasyon tarafından onaylanmadığı vurgusu yapılırken endişelerin hükümete iletildiği ifade edildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının Şengal ve Rojava’ya hava saldırısı düzenlemesine ilişkin ABD’den ilk açıklama geldi.

Açıklama yapan ABD Dışişleri Sözcüsü Mark Toner, saldırılara ilişkin derin endişe duyduklarını kaydetti ve bunu Ankara yönetimine ilettiklerini belirtti.

Ayrıca Toner, Türkiye’nin ne ABD’yle ne de IŞİD karşıtı koalisyonla herhangi bir koordinasyon oluşturmadığını ifade etti.

Sözcü Toner, şöyle konuştu:

Bu hava operasyonları koalisyon tarafından onaylanmadı ve (IŞİD’e karşı) savaşta ortak güçlerimiz arasında istenmeyen can kayıplarına neden oldu.

Erdoğan: ABD’yi bilgilendirdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Reuters’a yaptığı açıklamada “Harekat öncesi Rusya, ABD ve Kuzey Irak’ı bilgilendirdik” dedi ve operasyonların süreceğini ifade etti.

  Erdoğan'dan Şengal ve Rojava'ya 'operasyona devam' mesajı

Ne olmuştu?

TSK, gece saat 02.00 sıralarında Irak’ta Şengal ve Rojava’da da Derik’e yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

Saldırılarda her iki bölgedeki yerel radyolar bombalanırken, Şengal’de 1 YBŞ’li, 5 Peşmergenin hayatını kaybettiği, bir de sivilin yaralandığı açıklanmıştı.

YPG açıklamasında ise 20 YPG üyesinin yaşamını yitirdiği ve 18’inin de yaralandığını ifade edildi.

YPG, “IŞİD’in başkenti” olarak bilinen Rakka’ya başlatılan operasyonda ABD ile birlikte hareket ederken, TSK’nin saldırısına, ABD’nin tepkisi merak ediliyordu.


  TSK'den Şengal ve Rojava'ya bombardıman: 20 YPG'li, bir YBŞ'li ve 5 Peşmerge yaşamını yitirdi